Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Ρωσία: Φόβοι για κλιμάκωση με φόντο το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι τορωσικό  υποβρύχιο Belgorod, ικανό να φέρει το πυρηνικό όπλο νέας γενιάς Poseidon, είχε εξαφανιστεί στα ύδατα της Αρκτικής.

Πληροφορίες που προκάλεσαν φόβους ότι η Μόσχα έλαβε μέτρα για να κλιμακώσει την ένταση με τη χρήση αυτού του τύπου όπλου, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί είναι πολύ σκεπτικοί σχετικά με τον βαθμό πραγματικής ανάπτυξης αυτού του όπλου, που δημοσιοποιήθηκε εδώ και χρόνια από το Κρεμλίνο.

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ιταλικό Τύπο την Κυριακή προειδοποιούσαν ότι το υποβρύχιο, που τέθηκε επίσημα σε λειτουργία τον Ιούλιο, δεν βρισκόταν στη βάση του στο Severodvinsk.

Το Belgorod είναι ένα μητρικό υποβρύχιο που μπορεί να μεταφέρει άλλα μικρά μη επανδρωμένα υποβρύχια με τα οποία θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί η επιχείρηση “δολιοφθοράς” στον Nord Stream.

Ωστόσο, η εξειδικευμένη πύλη Naval News κατέρριψε αυτή τη θεωρία αυτή την Τετάρτη, δημοσιεύοντας δύο εικόνες του ρωσικού υποβρυχίου Belgorod στην επιφάνεια , ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες των καταστροφών.

Πρόκειταιγια δύο δορυφορικές φωτογραφίες, η πρώτη στις 22 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη στις 27 Σεπτεμβρίου, που δείχνουν το Belgorod να πλέει στην επιφάνεια ανατολικά της Θάλασσας του Μπάρεντς. Το οποίο επιβεβαιώνει δύο πράγματα: το Belgorod είναι ουσιαστικά έξω από τη βάση του και κοντά στο αρχιπέλαγος Nova Zembla, όπου η Ρωσία πραγματοποίησε περισσότερες από 200 πυρηνικές δοκιμές όλων των ειδών όπλων από τη δεκαετία του 1954 έως τη δεκαετία του 1990. Επίσης, δεν υπήρχε περίπτωση να βρισκόταν στη Βαλτική τις προηγούμενες ημέρες, που συνέπεσε με το σαμποτάζ στο Nord Stream.

Υποβρύχιο Belgorod Ρωσία

Η εξειδικευμένη πύλη τονίζει ότι η επιφανειακή πλοήγηση σε περιοχές κοντά στη βάση της είναι συνηθισμένη, αν και δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν δοκιμές των υποθετικών όπλων που έχουν φορτωθεί στο Belgorod.

Οι δοκιμές μπορεί να είναι ρουτίνα για την ανάπτυξη όπλων ή να αποτελούν σαφώς ένα γεωπολιτικό μήνυμα, σε μια περίοδο ιδιαίτερης αδυναμίας για τη Ρωσία στην Ουκρανία, με την επιτυχία των αντεπιθέσεων του Κιέβου στο Χάρκοβο και στο Χερσώνα.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι πλέον πολύ υψηλός, αφού το Κρεμλίνο έχει υπογράψει την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στα οποία διοργάνωσε δημοψηφίσματα: Λουγκάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Η Ρωσία, ωστόσο, δεν ελέγχει πλήρως καμία από αυτές τις περιοχές, και μάλιστα υφίσταται σημαντικές ήττες σε εδάφη που ήδη θεωρεί ρωσικά και για την άμυνα των οποίων έχει διαθέσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της.

Belgorod
Τελευταίες γνωστές θέσεις του υποβρυχίου Belgorod, σύμφωνα με το portal Naval News.

Η τορπίλη του Ποσειδώνα

Η πυρηνική τορπίλη παρουσιάστηκε το 2018 από τη Ρωσία ως ο τρόπος για να διασφαλιστεί η ρωσική στρατιωτική υπεροχή, αν και πυρηνικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με έναν διηπειρωτικό πύραυλο όπως αυτοί που λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1960.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει το δορυφορικό δίκτυο για την παρακολούθηση τορπίλων που εκμεταλλεύεται τη μεγάλη θερμότητα που εκπέμπουν τα βλήματα όταν ενεργοποιούνται. Δεν είναι όμως σε θέση να τα εντοπίσουν κάτω από τη θάλασσα.

Το «Belgorod» έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα υποβρύχια. Υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει έως και 120 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει στην επιφάνεια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στην παγίδα η ΕΕ – Έκοψε το φτηνό ρωσικό αέριο, εξαρτήθηκε από το ακριβό LNG των ΗΠΑ και τώρα ο Biden… της το κόβει

Την άνοιξη του 2022, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, αποφάσισαν...

Υποβρύχιο Titan: Ανασύρθηκαν τα πρώτα τμήματα του ναυαγίου

Σε λιμάνι του Καναδά έφτασαν τα πρώτα τμήματα από το υποβρύχιο Titan το οποίο...

Titan: Οι έρευνες για τα αίτια της καταστροφής

Ο τραγικός επίλογος του θρίλερ που από την περασμένη Κυριακή μονοπώλησε το ενδιαφέρον της...

Νεκροί οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan που χάθηκε στον Ατλαντικό

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan που αναζητείτο στον Ατλαντικό είναι νεκροί, ανακοίνωσε απόψε...