Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
31.1 C
Athens

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία γίνεται ανεξάρτητη δύναμη και χρειάζεται προσοχή

ΡΩΣΙΑ ΝΕΑ:

Η Τουρκία είναι ένας νέος ανεξάρτητος διεκδικητικός πόλος στον σημερινό πολυπολικό κόσμο, που αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, στα πρότυπα της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφέρει ρώσος βουλευτής, σε ανάλυσή του για τον ρόλο της Τουρκίας στο παγκόσμιο σύστημα.


«Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν (φωτογραφία, επάνω, από yenisafak.com) έχοντας φτάσει στο Κίεβο, χρησιμεύει ως “εργαλείο των αγγλοσαξονικών ελίτ”. Η Τουρκία ενεργεί για τα δικά της συμφέροντα, και μετατρέπεται σε ανεξάρτητο κέντρο εξουσίας» γράφει η ρωσική ιστοσελίδα rusvesna.su.

«Τι τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες;»


Το άρθρο της έχει τίτλο «Επιστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», και παρουσιάζει τη συνεκτική ανάλυση του ρώσου βουλευτή της Περιφερειακής Δούμας της Τούλα, Βλαντιμίρ Τιμάκοφ για τη σημερινή Τουρκία, απαντώντας στο ερώτημα «Τι τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες της Κωνσταντινούπολης;».

Αναδημοσιεύεται σχεδόν στο σύνολό του από τουρκικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, η οποία το παρουσιάζει υπό τον τίτλο «Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία μετατρέπεται σε ανεξάρτητη δύναμη».

Γράφει ο ρώσος βουλευτής:

1) Η μνήμη του πρώην μεγαλείου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του κέντρου του σουνιτικού κόσμου και της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη. Πολύ καιρό πριν, το 1571, μετά τη μάχη του Lepanto (σ.σ. Ναυπάκτου), ο συμμετέχων σε αυτήν, συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Θερβάντες είπε: «Ο μύθος του αήττητου των Τούρκων έχει καταστραφεί». Αλλά ο μύθος δεν προέκυψε από το μηδέν και για πολύ καιρό κανείς δεν μπορούσε να τον ταρακουνήσει.

2) Ισχυρή δημογραφική ανάπτυξη. Το 2020, η Τουρκία ξεπέρασε τη Γερμανία ως προς τον αριθμό των πολιτών, προσθέτοντας από μισό εκατομμύριο έως ένα εκατομμύριο κατοίκους ετησίως.

3) Οικονομική ανάπτυξη: Αν και η Κωνσταντινούπολη μειώνει το προεξοφλητικό επιτόκιο σε αντίθεση με τις συστάσεις των διαφωτιστών οικονομολόγων, γεγονός που οδήγησε σε σοβαρό πληθωρισμό και πτώση της λίρας (ακόμη και ο πρόεδρός μας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Ρωσία δεν θα το έκανε αυτό, διαφορετικά θα ήταν «όπως στην Τουρκία»), με όλα τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, η πραγματική οικονομία της Τουρκίας γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη.

Ξεπέρασε τη Ρωσία…


Ενώ όλοι τριγύρω έγλειφαν τις πληγές της κρίσης του κοροναϊού, ελπίζοντας να επιστρέψουν τουλάχιστον στα προ της πανδημίας επίπεδα, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε περίπου 10% σε δύο χρόνια.

Οι εξαγωγές παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο – κατά περίπου μιάμιση φορά. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι θα ανοίξει άλλη μια αγορά για τα τουρκικά προϊόντα.

4) Αύξηση του πλούτου: Το 2020, η Τουρκία ξεπέρασε τη Ρωσία ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Οι τουρίστες μας γνωρίζουν μείωση του επιπέδου εξυπηρέτησης στα τουρκικά ξενοδοχεία και είναι ξεκάθαρο γιατί. Οι ζητιάνοι κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τους ξένους επισκέπτες, αλλά όσοι έχουν χρήματα δεν χρειάζεται να «χορεύουν μπροστά σε έναν πελάτη».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κλίμα της Τουρκίας δεν απαιτεί ορισμένες υποχρεωτικές δαπάνες όπως στη Ρωσία, το πραγματικό επίπεδο κατανάλωσης ήδη υπερβαίνει αυτό οποιασδήποτε χώρας της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών).

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό κέντρο για πολλούς λαούς του μετασοβιετικού χώρου από τη Ρωσία.

Συμφωνίες συνεργασίας Ουκρανίας – Τουρκίας (Στη φωτογραφία του Reuters ο Ζελένσκι [αριστερά] με τον Ερντογάν)

Οι Τούρκοι συνήθιζαν να βλέπουν τη Μαύρη Θάλασσα ως την εσωτερική τους θάλασσα και οι δραστηριότητές τους στη Γεωργία, την Αμπχαζία και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι ένα τέτοιο όραμα μπορεί να αναβιώσει.

Επιστροφή στην Κριμαία


Τουλάχιστον η Κριμαία, στα μάτια τους, είναι ένα νόμιμο τουρκικό φέουδο. Οι Τάταροι της Κριμαίας στην ανθρωπολογία, και ίσως στη γλώσσα, είναι πιο κοντά στους Τούρκους παρά στους Τάταρους του Καζάν.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη συγγένεια, η Κωνσταντινούπολη ελπίζει να επιστρέψει την Κριμαία στη σφαίρα επιρροής της, αν όχι τυπικά, τότε μέσω της οικονομικής και πολιτικής παρουσίας.

Γίνεται σαφές πως είναι απείρως πιο εύκολο να κάνεις ένα τέτοιο κόλπο με την ουκρανική Κριμαία παρά με τη ρωσική Κριμαία. Αυτός, και όχι η επιθυμία να ευχαριστήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι ο στόχος της τουρκικής πολιτικής στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Κωνσταντινούπολη θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά όπλα με ευχαρίστηση, παρά τις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Και δεν θα κλείσει τη βαλβίδα του South Stream ούτε ένα εκατοστό για χάρη των «ουκρανών φίλων». Μόνο τουρκικά συμφέροντα, κανένας συναισθηματισμός!

Σήμερα, ένας νέος και διεκδικητικός πόλος του πολυπολικού κόσμου αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ή, μάλλον, το παλιό αναβιώνει και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ελ. Βενιζέλος, αεροσκάφος, αναγκαστική προσγείωση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1948.... Εκδηλώνεται η πρώτη καταγεγραμμένη αεροπειρατεία. Κινέζοι ληστές καταλαμβάνουν εν πτήση ένα αεροπλάνο της "Cathay Pacific". Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με...

26 νέες ναρκωτικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Ευρώπη το 2023

Η διαθεσιμότητα ναρκωτικών ουσιών παραμένει υψηλή στην Ευρώπη, όπου διατίθεται ευρύ φάσμα προϊόντων στην αγορά.  Τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών εκτίθενται πλέον σε ένα...

Βόρεια Μακεδονία: Την επόμενη εβδομάδα ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης υπό το VMRO-DPMNE

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα...

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της...

Η Χαμάς απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν,...

Ιταλία: Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη χώρα- Ο δράστης πήγε στην αστυνομία με το πτώμα...

Νέα γυναικοκτονία διαπράχθηκε στην Ιταλία, στην περιοχή της πόλης Μόντενα. Ένας σαρανταοκτάχρονος παρουσιάσθηκε σε τμήμα των καραμπινιέρων, όπου και ομολόγησε ότι δολοφόνησε την πρώην...

Γαλλία: Φωτιά στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών στη Γαλλία, η οποία οδήγησε σε εκκένωση του παλατιού. Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Ανακτόρου, η φωτιά ξεκίνησε από...

Στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Πλημμύρες στην Άγκυρα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας

Ισχυρή νεροποντή έπληξε το απόγευμα του Σαββάτου την πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι...

Γλυπτά του Παρθενώνα: H απάντηση του Βρετανικού Μουσείου μετά τις δηλώσεις της Τουρκάλας εκπροσώπου

Για πρώτη φορά το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει επίσημα στην ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Λονδίνο, Ευδοξία...

Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν υπάρχει επίσημο οθωμανικό έγγραφο πώλησης των Μαρμάρων στον Έλγιν, λέει η αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Unesco

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ύστερα από την...

Τουρκία: Εφιαλτικός ο πληθωρισμός παρά τις αυξήσεις επιτοκίων

"Τρέχουν" χωρίς φρένο οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία, πιέζοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, παρά...