Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία γίνεται ανεξάρτητη δύναμη και χρειάζεται προσοχή

ΡΩΣΙΑ ΝΕΑ:

Η Τουρκία είναι ένας νέος ανεξάρτητος διεκδικητικός πόλος στον σημερινό πολυπολικό κόσμο, που αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, στα πρότυπα της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφέρει ρώσος βουλευτής, σε ανάλυσή του για τον ρόλο της Τουρκίας στο παγκόσμιο σύστημα.


«Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν (φωτογραφία, επάνω, από yenisafak.com) έχοντας φτάσει στο Κίεβο, χρησιμεύει ως “εργαλείο των αγγλοσαξονικών ελίτ”. Η Τουρκία ενεργεί για τα δικά της συμφέροντα, και μετατρέπεται σε ανεξάρτητο κέντρο εξουσίας» γράφει η ρωσική ιστοσελίδα rusvesna.su.

«Τι τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες;»


Το άρθρο της έχει τίτλο «Επιστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», και παρουσιάζει τη συνεκτική ανάλυση του ρώσου βουλευτή της Περιφερειακής Δούμας της Τούλα, Βλαντιμίρ Τιμάκοφ για τη σημερινή Τουρκία, απαντώντας στο ερώτημα «Τι τροφοδοτεί τις φιλοδοξίες της Κωνσταντινούπολης;».

Αναδημοσιεύεται σχεδόν στο σύνολό του από τουρκικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, η οποία το παρουσιάζει υπό τον τίτλο «Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία μετατρέπεται σε ανεξάρτητη δύναμη».

Γράφει ο ρώσος βουλευτής:

1) Η μνήμη του πρώην μεγαλείου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του κέντρου του σουνιτικού κόσμου και της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη. Πολύ καιρό πριν, το 1571, μετά τη μάχη του Lepanto (σ.σ. Ναυπάκτου), ο συμμετέχων σε αυτήν, συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Θερβάντες είπε: «Ο μύθος του αήττητου των Τούρκων έχει καταστραφεί». Αλλά ο μύθος δεν προέκυψε από το μηδέν και για πολύ καιρό κανείς δεν μπορούσε να τον ταρακουνήσει.

2) Ισχυρή δημογραφική ανάπτυξη. Το 2020, η Τουρκία ξεπέρασε τη Γερμανία ως προς τον αριθμό των πολιτών, προσθέτοντας από μισό εκατομμύριο έως ένα εκατομμύριο κατοίκους ετησίως.

3) Οικονομική ανάπτυξη: Αν και η Κωνσταντινούπολη μειώνει το προεξοφλητικό επιτόκιο σε αντίθεση με τις συστάσεις των διαφωτιστών οικονομολόγων, γεγονός που οδήγησε σε σοβαρό πληθωρισμό και πτώση της λίρας (ακόμη και ο πρόεδρός μας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Ρωσία δεν θα το έκανε αυτό, διαφορετικά θα ήταν «όπως στην Τουρκία»), με όλα τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, η πραγματική οικονομία της Τουρκίας γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη.

Ξεπέρασε τη Ρωσία…


Ενώ όλοι τριγύρω έγλειφαν τις πληγές της κρίσης του κοροναϊού, ελπίζοντας να επιστρέψουν τουλάχιστον στα προ της πανδημίας επίπεδα, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε περίπου 10% σε δύο χρόνια.

Οι εξαγωγές παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο – κατά περίπου μιάμιση φορά. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι θα ανοίξει άλλη μια αγορά για τα τουρκικά προϊόντα.

4) Αύξηση του πλούτου: Το 2020, η Τουρκία ξεπέρασε τη Ρωσία ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Οι τουρίστες μας γνωρίζουν μείωση του επιπέδου εξυπηρέτησης στα τουρκικά ξενοδοχεία και είναι ξεκάθαρο γιατί. Οι ζητιάνοι κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τους ξένους επισκέπτες, αλλά όσοι έχουν χρήματα δεν χρειάζεται να «χορεύουν μπροστά σε έναν πελάτη».

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κλίμα της Τουρκίας δεν απαιτεί ορισμένες υποχρεωτικές δαπάνες όπως στη Ρωσία, το πραγματικό επίπεδο κατανάλωσης ήδη υπερβαίνει αυτό οποιασδήποτε χώρας της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών).

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό κέντρο για πολλούς λαούς του μετασοβιετικού χώρου από τη Ρωσία.

Συμφωνίες συνεργασίας Ουκρανίας – Τουρκίας (Στη φωτογραφία του Reuters ο Ζελένσκι [αριστερά] με τον Ερντογάν)

Οι Τούρκοι συνήθιζαν να βλέπουν τη Μαύρη Θάλασσα ως την εσωτερική τους θάλασσα και οι δραστηριότητές τους στη Γεωργία, την Αμπχαζία και την Ουκρανία υποδηλώνει ότι ένα τέτοιο όραμα μπορεί να αναβιώσει.

Επιστροφή στην Κριμαία


Τουλάχιστον η Κριμαία, στα μάτια τους, είναι ένα νόμιμο τουρκικό φέουδο. Οι Τάταροι της Κριμαίας στην ανθρωπολογία, και ίσως στη γλώσσα, είναι πιο κοντά στους Τούρκους παρά στους Τάταρους του Καζάν.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη συγγένεια, η Κωνσταντινούπολη ελπίζει να επιστρέψει την Κριμαία στη σφαίρα επιρροής της, αν όχι τυπικά, τότε μέσω της οικονομικής και πολιτικής παρουσίας.

Γίνεται σαφές πως είναι απείρως πιο εύκολο να κάνεις ένα τέτοιο κόλπο με την ουκρανική Κριμαία παρά με τη ρωσική Κριμαία. Αυτός, και όχι η επιθυμία να ευχαριστήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι ο στόχος της τουρκικής πολιτικής στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Κωνσταντινούπολη θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικά όπλα με ευχαρίστηση, παρά τις διαμαρτυρίες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Και δεν θα κλείσει τη βαλβίδα του South Stream ούτε ένα εκατοστό για χάρη των «ουκρανών φίλων». Μόνο τουρκικά συμφέροντα, κανένας συναισθηματισμός!

Σήμερα, ένας νέος και διεκδικητικός πόλος του πολυπολικού κόσμου αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ή, μάλλον, το παλιό αναβιώνει και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Στο 50% το επιτόκιο δανεισμού

Με μία απόφαση που προκάλεσε έκπληξη στις αγορές, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν όψει των...

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο...

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...

Ίμια: Επεισόδιο με την εμπλοκή σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με...