Ρύθμιση “ΑΝΑΣΑ” για τις οφειλές στην εφορία

47
φορολοταρία

 

Σε μια νέου τύπου ρύθμιση για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο με βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και με στόχο να μην «σκοτώσει» η κρίση τις υγιείς εταιρείες προχωρά το οικονομικό επιτελείο.

Το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά», που επισημαίνει ότι η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Οι δόσεις, όπως προτείνεται, δεν θα υπερβαίνουν τις 24 και ο αριθμός τους θα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση τόσο με το ύψος των οφειλών της επιχείρησης όσο και με την «υγεία» των οικονομικών μεγεθών της.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, επικαλούμενη στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ξεκινήσει το έργο τους για τον καθορισμό των κριτηρίων «μέτρησης βιωσιμότητας», βάση των οποίων θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Το φθινόπωρο το τελικό κείμενο

Για τα συγκεκριμένα κριτήρια -προσθέτουν- θα λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κλάδων δραστηριοποίησης των εταιρειών.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να τεθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να ευελπιστούν πως η σχετική νομοθετική διάταξη θα μπορεί να είναι έτοιμη στις αρχές του φθινοπώρου.

Διαβάστε επίσης:  Η Τουρκία απέσυρε όλα τα αποθέματα χρυσού που είχε στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων στην εφορία ανέρχονταν σε 58,5 δισ. ευρώ και στα τελωνεία σε 3,7 δισ. ευρώ. Αποτελούσαν δε το περίπου 69%των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών, από ιδιώτες και επιχειρήσεις, στο Δημόσιο.

Η κατάσταση ήταν ίδια και στο τέλος Απριλίου, παρά τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται σε 88,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,3 δισ. ευρώ αποτελούν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το α’ τετράμηνο φέτος.

Σήμερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία) υπάρχει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με τον αριθμό να αυξάνεται -από τον προϊστάμενο της εφορίας- σε 24 δόσεις για πολύ έκτακτες περιπτώσεις.

Για τον λόγο αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για περισσότερες από 24 δόσεις με την προωθούμενη νέα ρύθμιση, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να βάλουμε τις επιχειρήσεις στην “προκρούστεια κλίνη”, αλλά να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα προβλήματα της κρίσης και να σωθούν».

Πηγή: Εφημερίδα Αγορά