Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022
7.5 C
Athens

ΡΥΖΙ : Κίνδυνος δηλητηρίασης αν το ξαναζεστάνετε

Πότε πρέπει να μπαίνει το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο

Το ρύζι μπορεί να αναθερμανθεί, αλλά πρέπει προηγουμένως να έχουμε μεριμνήσει για την σωστή του αποθήκευση στο ψυγείο.

Δεν είναι η αναθέρμανση που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού πριν από την αναθέρμανσή του, αφού σύμφωνα με την Fiona Hunter, διατροφολόγο της Healthspan:

“Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει, όταν μαγειρεύεται και προκαλεί τροφική δηλητηρίαση […] Εάν το αφήσουμε να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου αφού μαγειρευτεί, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτηρίδια, τα οποία πολλαπλασιάζουν την παραγωγή τοξινών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν εμετό ή διάρροια”.

Όσο περισσότερο το μαγειρεμένο ρύζι αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, οπότε, σύμφωνα με την Fiona Hunter, είναι ζωτικής σημασίας να βάζετε το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μέσα σε μια ώρα, εάν σχεδιάζετε να το επαναθερμάνετε αργότερα.

Και προσθέτει η ίδια: “Εάν έχετε μεγάλη ποσότητα ρυζιού που σας περίσσεψε, είναι σώφρον να την χωρίσετε σε μικρότερες μερίδες, ώστε να ξαναζεσταθεί γρηγορότερα [… ]Το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες πριν από τη χρήση και δεν πρέπει ποτέ να ξαναθερμαίνεται περισσότερες από μία φορές”.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από ξαναζεσταμένο ρύζι

Εάν φάτε ρύζι που περιέχει βακτήρια Bacillus cereus μπορεί να εκδηλώσετε εμετό, ή διάρροια περίπου μία έως πέντε ώρες μετά, σύμφωνα με το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS). Τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και συνήθως διαρκούν περίπου 24 ώρες.

Οι ειδικοί συστήνουν να σερβίρεται το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να ψύχεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδανικά μέσα σε μία ώρα και να φυλάσσεται στο ψυγείο για όχι περισσότερο από μία ημέρα μέχρι να το ξαναζεστάνετε. Όταν το ξαναζεσταίνετε, πρέπει να σιγουρεύεστε ότι είναι καυτό σε όλο του τον όγκο, δηλαδή ότι δεν έχουν μείνει κόκκοι ρυζιού που δεν έχουν ζεσταθεί καλά.

Σημαντικό: Το ρύζι δεν πρέπει να το ξαναζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν αίσθημα αδιαθεσίας, διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι, υψηλό πυρετό και αίσθημα γενικής αδιαθεσίας, όπως αίσθημα κόπωσης ή πόνους και ρίγη.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μέσα σε λίγες μέρες από την κατανάλωση του φαγητού που προκάλεσε τη μόλυνση. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι και τα συμπτώματα συνήθως περνούν μέσα σε μια εβδομάδα.

Αντιμετώπιση

  • Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, πίνετε πολλά υγρά (με μικρές γουλιές αν έχετε τάσεις προς έμετο) και τρώτε καλές τροφές, όταν αισθάνεστε καλύτερα.
  • Αν σας ταλαιπωρεί πολύ η κατάσταση, μπορείτε να παίρνετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη.
  • Αποφύγετε χυμούς φρούτων και ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την διάρροια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Covid-19: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικό στους παχύσαρκους

“Πράσινο φως” για το χάπι της Pfizer

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση του χαπιού της Pfizer έναντι του Covid-19 σε ενήλικες που κινδυνεύουν με βαριά...
Ματώνουν τα ούλα σας; Δείτε ποια βιταμίνη μπορεί να σας λείπει

Ματώνουν τα ούλα σας; Δείτε ποια βιταμίνη μπορεί να σας λείπει

Εάν ματώνουν τα ούλα σας μάλλον έχετε ουλίτιδα και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε νήμα τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως...

ΕΟΔΥ: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή Όμικρον

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές...

Πόσες ώρες βλέπετε τηλεόραση; – Μελέτη για τον κίνδυνο θρόμβωσης

Καλό είναι να μην βλέπει κανείς «σερί» πολλές ώρες τηλεόραση, αλλά να κάνει διαλείμματα κατά καιρούς, προκειμένου να αποφύγει μια δυνητικά επικίνδυνη – ακόμη...
Κορωνοϊός: Πλαφόν τιμής στα τεστ

Φαινόμενο Nocebo: Η νέα παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό

Πρόσφατη μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στον ιατρικό τύπο (JAMA Network Open) καταδεικνύει το nocebo ως μια σημαντική αιτία εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό...
Η μύτη είναι μάλλον το βασικό σημείο εισόδου του κορωνοϊού στο σώμα

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η απώλεια όσφρησης και γεύσης

Πολλοί από τους ανθρώπους με COVID-19 εμφανίζουν απώλεια ή μείωση όσφρησης ή γεύσης. Πράγματι, ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό...
Διλήμματα για τον εμβολιασμό των εγκύων

Κορωνοϊός: Προκαλεί εμβρυική φλεγμονή στις εγκύους

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Η COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλες παθήσεις των ματιών

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού λόγω ηλικίας, ο καταρράκτης και οι οφθαλμολογικές...

Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας, ιδίως Αλτσχάιμερ, λόγω του θορύβου από οχήματα και τρένα, σύμφωνα με δανική έρευνα

Η συχνή και μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων στους θορύβους από την κυκλοφορία των οχημάτων...

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Δευτέρα 16/8, σε Αττική, Βιοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Χίο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο Δευτέρα 16 Αυγούστου...

Χρυσόγονος: Οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Εκ των πραγμάτων θα έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων όταν οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν μεγαλύτερο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή