Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

S-400: H Τουρκία προχωρά σε ολική ρήξη με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να ενισχύσει την πρόσδεσή της στο ρωσικό άρμα, ωθώντας την ένταση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα άκρα, με αφορμή την προμήθεια και ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του Alexander Mikheyev, Προέδρου της Rosoboronexport – κατασκευάστριας εταιρείας των S-400, η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή για την αγορά και δεύτερης συστοιχίας του αντιεροπορικού συστήματος.

tass S-400

Από την πρώτη προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος ξεκίνησε μία ζωηρή συζήτηση για το πού μπορεί να τοποθετήσει η Τουρκία τους S-400.

Η εμβέλεια των 400 χλμ προκάλεσε αρκετά σενάρια, με κυριότερο την ανησυχία ότι θα «κλειδώσει» το Αιγαίο, αλλά και τις αεροπορικές βάσεις της Ελλάδας, αφού κάθε κίνηση θα ανιχνευόταν από τα τουρκικά ραντάρ και οι πύραυλοι θα προχωρούσαν σε αντίστοιχα πλήγματα.

Οι S-400 και το ελληνικό “πεντάγωνο”


Μόνο που σύμφωνα με πληροφορίες στο ελληνικό «πεντάγωνο» δεν ενστερνίζονται αυτή την ανησυχία, αντίθετα, προβάλλουν 4 ισχυρούς λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ανησυχεί περισσότερο.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την φύση του συστήματος, το οποίο είναι αντιαεροπορικό μακράς εμβέλειας και χρειάζεται «στρώματα» προστασίας. Όσο πανίσχυρο κι αν είναι, είναι ευάλωτο σε επιθέσεις κορεσμού και μάλιστα από σχετικά κοντινές αποστάσεις, κάτω των 40 μιλίων.

O δεύτερος είναι το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, που πρόσφατα το δοκίμασε στα πεδία βολής Κρήτης και Πετρωτών Ξάνθης, με τους νέους πυραύλους, σερβικής κατασκευής, που αύξησαν την εμβέλειά του κατά 100%. Μάλιστα, έχει υπογραφεί συμφωνία με τα ΕΑΣ για συμπαραγωγή των πυραύλων στην Ελλάδα.

s-400

Η χώρα μας είχε αποκτήσει το 1994 116 συστήματα από τα πρώην ανατολικογερμανικά αποθέματα με χιλιάδες ρουκέτες. Πλέον, μετά την αναβάθμιση, έχουν αποκτήσει εμβέλεια 40 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι καμία τουρκική επιχείρηση απόβασης, πολύ περισσότερο βάση για S-400, δεν μένει στο απυρόβλητο στα μικρασιατικά παράλια.

Ο τρίτος λόγος είναι το αμερικανικό σύστημα MLRS, που μπορεί να επιφέρει πλήγματα σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Αυτή τη στιγμή το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού διαθέτει 36 αυτοκινούμενους εκτοξευτές Μ270 MLRS, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και φυσικά αποτελεσματικότητα από τα πάντζερ του πυροβολικού PZH-2000, που αποτελούν ότι πιο ισχυρό υπάρχει σε αυτοκινούμενο πυροβόλο, στον Έβρο.

Με εμβέλεια στόχου άνω των 160 χλμ, οι 152 πύραυλοι ATACMS Block1 που διαθέτει η Ελλάδα, μπορούν να επιφέρουν πλήγματα βάθους στην αντίπαλη άμυνα, καταστρέφοντας ζωτικές εγκαταστάσεις. Και πάλι, οι S-400, εάν βρίσκονται εντός της εμβέλειας τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μία καταιγίδα από πυραύλους του MLRS.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μελετά το πρόγραμμα αναβάθμισής τους. Υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής τους για «βαθύ πλήγμα», αυξάνοντας το βεληνεκές τους στα 480χλμ, δηλαδή πλέον του βεληνεκές των S-400.

Τέλος, είναι οι «γαλλικές ριπές». Τα Mirage 2000-5 Mk2 και τα Rafale F3R μπορούν να φέρουν τους πυραύλους – τρόμο της τουρκικής αεράμυνας Scalp. Αν και οι επίσημες αναφέρουν ότι το βλήμα cruise SCALP-EG έχει εμβέλεια πλήγματος τα 250 χλμ, ανεπίσημες αναφορές ανεβάζουν την δυνατότητα στα 450 χλμ.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν και την εμμονή της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΠΑΣΟΚ: Αυτές είναι οι αλλαγές στο καταστατικό - Πρόεδρος είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο για τη μη κατάθεση ενόψει ευρωεκλογών υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των ναζιστών...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία...

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά γεγονότων με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης...

Μόντρεαλ – Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι το πιο ισχυρό μήνυμα...

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή...

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του Ε65: Δρομολογούνται και άλλα μεγάλα έργα

Τα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου Ε65 πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για το σημαντικό κατασκευαστικό έργο. Τα τμήματα...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.