Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Σάλος για το επίδομα ενοικίου στη Ράνια Αντωνοπούλου

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που φέρουν την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου να εισπράττει επίδομα ενοικίου, ύψους 12.000 ευρώ τον χρόνο, για το σπίτι της στο Κολωνάκι.

Παρά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί, ούτε η υπουργός, ούτε η κυβέρνηση έχουν εκδόσει ανακοινώσεις για το ζήτημα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η κ. Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, διαθέτουν μεγάλη περιουσία.
Οι πιο πλούσιοι της κυβέρνησης

Ο υπουργός έχει χαρτοφυλάκιο με μετοχές και επενδυτικά προϊόντα που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημητρίου ανέρχεται στα 2.725.881 δολάρια, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του. Το χαρτοφυλάκιο αυτό, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί. Την ίδια χρονιά, δήλωσε εισοδήματα 453.429 δολάρια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου, Ράνια Αντωνοπούλου, κατείχε μετοχές 340.000 δολαρίων σε χρηματιστήρια και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Το ζευγάρι υπουργών, έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια. Επίσης, διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. και πισίνα 80 τ.μ..

Η επιδότηση ενοικίου

Το ζήτημα της επιδότηση ενοικίου ήρθε στο φως με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, που αφορά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και αφορά στην κάλυψη της ετήσιας δαπάνης ενοικίου ύψους 12.000 ευρώ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Παρά τη σιωπή πάντως, η δυσφορία που προκάλεσε η απόφαση να πληρώνει το κράτος το «χρυσό» ενοίκιο των 1.000 ευρώ το μήνα για το σπίτι στο Κολωνάκι όπου διαμένει η εξωκοινοβουλευτική υπουργός και σύζυγος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι έντονη όχι μόνο στους διαδρόμους του υπουργείου αλλά και ανάμεσα σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως όταν τους επισημαίνεται πως η προκλητική αυτή απόφαση στηρίζεται σε νόμο και απόφαση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης…

Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. άλλαξε η απόφαση του 1994 του τότε Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για 4 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα ενώ συμπεριέλαβε και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, έγινε με το άρθρο 25 στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015). Μάλιστα η απόφαση ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο! Ετσι, η κ. Αντωνοπούλου, τηρώντας το… γράμμα του νόμου, χρησιμοποίησε το άρθρο 25 του ν. 4336/2015 του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετέπειτα απόφαση που υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να της πληρώσει το ενοίκιο των 12.000 ευρώ.

Και οι αρμόδιοι διευθυντές, όπως φαίνεται από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», υπέγραψαν. Σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», η μία έγκριση δαπάνης, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2017, είναι ύψους 3.000 ευρώ και αφορά τη διαμονή της αναπληρώτριας υπουργού για το διάστημα 01/10/2016 έως 31/12/2016, δηλαδή τρεις μήνες. Η άλλη έγκριση, με ημερομηνία 26/9/2016, είναι ύψους 12.000 ευρώ και αφορά τη δαπάνη διαμονής της για το διάστημα από 01/09/2015 έως 31/08/2016, δηλαδή διάστημα 12 μηνών.

Οπως μάλιστα αναφέρεται και στις δύο αποφάσεις, η αν. υπουργός είχε καταθέσει σχετική αίτηση τον Απρίλιο του 2016.

Να σημειώσουμε ότι τα κριτήρια πληρούν επίσης ο κ. Χουλιαράκης, αλλά και η κ. Αχτσιόγλου, όπως και άλλοι της κυβέρνησης, που έχουν, βάσει νόμου, τα ίδια προνόμια, δηλαδή να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός το νοίκι επειδή τους διόρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπουργούς, υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς.

Το θέμα είναι καθαρά ηθικό. Η κυβέρνηση, που νομοθέτησε με το νόμο 4336/2015 μέτρα-σοκ για μισθούς, συντάξεις και αύξηση φόρων, έφερε και διάταξη που λέει ότι και οι υπουργοί της, οι υφυπουργοί της και οι γενικοί γραμματείς της που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα δικαιούνται να τους πληρώνει το κράτος το ενοίκιο στο σπίτι που διαμένουν στην Αθήνα, εφόσον δεν έχουν στην πρωτεύουσα δική τους κατοικία. Ολα αυτά σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει.

Υπάρχει λοιπόν το νόμιμο, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίζεται το ηθικό γιατί μια κυβέρνηση της «Αριστεράς», που ξεκίνησε με υποσχέσεις ότι «σκίζω Μνημόνια», διέβη… τον Ρουβίκωνα και έφτασε να εφαρμόζει Μνημόνια μοιράζοντας φτώχεια και δυστυχία στους πολίτες από τη μια και διευρύνοντας προκλητικά προνόμια από την άλλη σε κυβερνητικά της στελέχη!

Η απόφαση του 1994 έλεγε ότι τα έξοδα διαμονής πληρώνονται από τη Βουλή και μόνο σε βουλευτές επαρχίας που δεν έχουν σπίτι στην Αθήνα. Η διαμονή τους δε, θα ήταν δωρεάν μόνο για τα ξενοδοχεία που η Βουλή θα πλήρωνε με κριτήριο να είναι κοντά στο Κοινοβούλιο και μόνο για τέσσερις διανυκτερεύσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη).

Βολές από τη ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου τονίζει σε ανακοίνωσή του πως η κ. Αντωνοπούλου μαζί με τον επίσης υπουργό σύζυγό της Δημήτρη Παπαδημητρίου «αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής κυβέρνησης με ακίνητα στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο».

«Με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων υπουργών», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Καράογλου και επισημαίνει πως «τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις».

«Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων Υπουργών. Πιο συγκεκριμένα, με διάταξη του ν. 4336/15 καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα, όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας -κάτι που ίσχυε έως τότε- αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών Υπουργών. Και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο ή χωρίς περιορισμό στο ύψος του μισθώματος!

»Όπως, λοιπόν, προκύπτει από δημοσίευμα στο χθεσινό Τύπο, η -εξωκοινοβουλευτική- αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζητά και εισπράττει από το Κράτος 12.000 ευρώ ετησίως για το ενοίκιο στο σπίτι της στην Αθήνα, παρ’ όλο που, μαζί με τον επίσης Υπουργό σύζυγό της αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής Κυβέρνησης, με ακίνητα, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη και τη Σύρο.

»Δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι αυτοί που έχτισαν πολιτικές καριέρες παριστάνοντας τους προστάτες των αδυνάτων, τελικά εκμεταλλεύονται μέχρι και την τελευταία δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος για να επωφεληθούν οικονομικά από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν, μάλιστα, ο νόμος δεν είναι αρκετά επωφελής, τον τροποποιούν αναλόγως.

»Όμως, τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

»Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την επίμαχη διάταξη, θέτοντας αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς που δικαιούνται την επιδότηση και να βάλει όριο στο ύψος του μισθώματος που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας (βίντεο)

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε...

28 Μαρτίου 2024: Παγκόσμια ημέρα θεάτρου σκιών

Το ΠΣΘΣ εορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σκιών, χαιρετίζοντας όπου Γής όλους...