Μια ψυχρή ημέρα του 1937, μια πυκνή ομίχλη έπεσε στο Stamford Bridge, την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Καθώς ξεκίνησε ο αγώνας μεταξύ της Τσέλσι και της Τσάρλτον, η ορατότητα στον αγωνιστικό χώρο επιδεινώθηκε γρήγορα, με την ομίχλη να κυλάει από τη μια άκρη στην άλλη.
Ο τερματοφύλακας της Τσάρλτον, Σαμ Μπάρτραμ, βρέθηκε σε μια περίεργη κατάσταση. Καθώς ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι λόγω των κακών συνθηκών, ο Μπάρτραμ παρέμεινε ακλόνητος στο πόστο του, κοιτάζοντας την πυκνή ομίχλη, αγνοώντας ότι οι υπόλοιποι παίκτες και οι επίσημοι είχαν αποσυρθεί προ πολλού στα αποδυτήρια!
Ο Μπάρτραμ, μια θρυλική μορφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, δεν είχε ιδέα ότι ο αγώνας είχε διακοπεί. Συνέχισε να στέκεται μόνος του στην περιοχή του πέναλτι, περιμένοντας να συνεχιστεί το παιχνίδι. Μόνο όταν ένας αστυνομικός σκόνταψε πάνω του, με το στόμα ανοιχτό από δυσπιστία, ο Μπάρτραμ συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι είχε διακοπεί.
«Τι στο καλό κάνεις εδώ;», έμεινε άναυδος ο αστυνομικός. ‘Το παιχνίδι είχε διακοπεί πριν από ένα τέταρτο της ώρας. Το γήπεδο είναι εντελώς άδειο’», αφηγήθηκε αργότερα ο Μπάρτραμ στην αυτοβιογραφία του. Όταν ο Μπάρτραμ έφτασε τελικά στα αποδυτήρια, βρήκε τους συμπαίκτες του να έχουν ήδη αλλάξει και να διασκεδάζουν με τη μοναχική του αγρυπνία στον αγωνιστικό χώρο. Το περιστατικό έγινε γρήγορα υλικό της ποδοσφαιρικής λαογραφίας, εδραιώνοντας την κληρονομιά του Μπάρτραμ ως έναν από τους πιο εμβληματικούς και εκκεντρικούς χαρακτήρες του παιχνιδιού.
Μια αξιοσημείωτη καριέρα
Η ιστορία του Σαμ Μπάρτραμ δεν έχει να κάνει μόνο με αυτή τη μοναδική, παράξενη στιγμή. Είναι η ιστορία μιας αξιοσημείωτης καριέρας που διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες και τον είδε να γίνεται ένας από τους πιο σεβαστούς και θαυμαστούς τερματοφύλακες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Γεννημένος το 1914 στο Τζάροου, μια πόλη στη βορειοανατολική Αγγλία, ο Μπάρτραμ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Boldon Community Association FC. Οι πρώιμες υποσχέσεις του έγιναν γρήγορα εμφανείς και το 1934 εντάχθηκε στην Charlton Athletic, όπου θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ένδοξης καριέρας του.
Στην Τσάρλτον, ο Μπάρτραμ έκανε το όνομά του, αγωνιζόμενος σε 623 παιχνίδια πρωταθλήματος για τον σύλλογο – ένα ρεκόρ που ισχύει ακόμη και σήμερα. Η ευκινησία, η γενναιότητα και η συνέπεια του ανάμεσα στα δοκάρια του χάρισαν ευρεία αναγνώριση. Παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ο Μπάρτραμ δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, γεγονός που του χάρισε το ανεπιθύμητο παρατσούκλι «ο καλύτερος τερματοφύλακας που δεν έπαιξε ποτέ για την Αγγλία». Αυτή η παράλειψη από την εθνική ομάδα παραμένει μια από τις μεγάλες αδικίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιδόσεις του ήταν συχνά θεαματικές.
Ωστόσο, ο Μπάρτραμ εκπροσώπησε την ομάδα Β της Αγγλίας και περιόδευσε στην Αυστραλία με μια ομάδα της Αγγλίας το 1951, εδραιώνοντας περαιτέρω τη φήμη του ως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες της χώρας. Η μακροβιότητα και η συνέπειά του ήταν πραγματικά αξιοσημείωτες, χαρακτηριστικά που τον ξεχώριζαν από τους συναδέλφους του. Ο Μπάρτραμ έπαιξε μέχρι την ηλικία των 42 ετών, κάνοντας ρεκόρ στην αγγλική Football League με 500 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Ακόμα και στο λυκόφως της καριέρας του, διατήρησε υψηλά στάνταρ- το 1954, σε ηλικία 40 ετών, ήταν δεύτερος στην ψηφοφορία για τον διάσημο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, γεγονός που αποδεικνύει τη διαρκή ποιότητα και την επιρροή του στο παιχνίδι.
Πέρα από τη φυσική του δεινότητα, ο Μπάρτραμ ήταν γνωστός για την ηγετική του ικανότητα και το αθλητικό του πνεύμα, ιδιότητες που τον έκαναν αγαπητή φιγούρα τόσο στους φιλάθλους όσο και στους παίκτες. Η αξιοσημείωτη καριέρα του στην Charlton Athletic παραμένει σημείο αναφοράς για την αριστεία και την αφοσίωση, διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά του θα παραμείνει στα χρονικά της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Πηγή: wokewaves.com