Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

Σάμος-σεισμός: 6,7 Ρίχτερ – Τέσσερις τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στη Σάμο λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια του νησιού και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Στεφανής, διοικητής του νοσοκομείου της Σάμου, και τα τέσσερα άτομα φέρουν ελαφρά τραύματα και δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία τους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει εσπευσμένα στη Σάμο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης, όπου κατέρρευσαν κτίρια και προκλήθηκε μίνι τσουνάμι στα παράλια.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός έχει ένταση 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα Βόρεια της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα δύο χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ένταση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια από το Καρλόβασι. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Σάμος - σεισμός: 6,7 Ρίχτερ - Τέσσερις τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί

Τι λένε οι σεισμολόγοι

“Για βλάβες δεν έχουμε ακόμα εκτιμήσεις. Ο σεισμός ήταν ανατολικά της Σάμου. Ανάμεσα από τη Σάμο και την Τουρκία. Ήταν μεγάλος και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρώτη αυτόματη λύση δείχνει ότι το βάθος είναι σε 10χλμ και το μέγεθος 6,6. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα αν είναι ο κύριος σεισμός” δήλωσε στο enikos.gr ο Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και πρόσθεσε ότι “ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί”.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook προειδοποιεί για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

“Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί” αναφέρει.

Ζημιές στη Σάμο – Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στα ανοιχτά της Σάμου έχει προκαλέσει υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις του νησιού. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Σάμου Μ. Μητσιος είπε πως έχουν καταρρεύσει παλαιά κτίρια.
Όπως φαίνεται και από εικόνα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της τοπικής ιστοσελίδας samos24, μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε. Πρόκειται για την εκκλησία “Παναγία Θεοτόκου”.

Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος δημιούργησε παλιρροϊκό κύμα. Οι δρόμοι της Σάμου έχουν πλημμυρίσει με νερά.

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί σε παλιά κτίρια της Σάμου, Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, τμήματα κτιρίων έχουν καταρρεύσει, στα στενά έξω από το Καρλόβασι. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουντζούρης, επιβεβαίωσε στο enikos.gr ότι έχουν καταρρεύσει παλιά κτίρια, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός.

Μήνυμα από το 112 στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου

Φόβοι για τσουνάμι εκφράζονται έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοικτά της Σάμου. Μήνυμα από το 112 με προειδοποίηση να μείνουν μακριά από τις ακτές έλαβαν στο κινητό τους οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου.

“Μείνετε μακριά από τις ακτές. Παρακολουθείτε ΜΜΕ. Κίνδυνος υψηλού κυματισμού λόγω σεισμικής δόνησης”, αναφέρεται στο μήνυμα.

Το 112 προειδοποιεί τους πολίτες: “Αποφύγετε επικίνδυνα κτίρια, μείνετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο, μην τηλεφωνείτε άσκοπα, μείνετε μακριά από τις ακτές, παρακολουθείτε ΜΜΕ, κίνδυνος υψηλού κυματισμού”.

Πτώσεις βράχων στη Χίο

“Ήταν αισθητός ο σεισμόςστο νησί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είχαμε σε δύο σημεία του οδικού δικτύου πτώσεις βράχων, έχουν σπεύσει τα συνεργεία μας. Είμαστε σε επικοινωνία και με τον διοικητή Πυροσβεστικής, δεν έχουμε κάτι περισσότερο προς το παρόν” δήλωσε στο enikos.gr ο Παντελής Μπουγδάνος, αντιπεριφερειάρχης Χίου.

Από τον κυματισμό που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου, βάρκες στην περιοχή της Κώμης στη Χίο βρέθηκαν στα βράχια, έξω στο λιμανάκι. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην περιοχή του Χαλκειός και συγκεκριμένα στον μύλο, καθώς και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπήρξαν αναφορές και για πτώσεις βράχων στην Καλλιμασιά.

Αισθητός και στην Αθήνα ο σεισμός

Ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα έγινε ο ισχυρότατος σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, κόσμος έχει βγει έξω στους δρόμους, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στη Σάμο μεταβαίνουν Χαρδαλιάς και κυβερνητικό κλιμάκιο

Εσπευσμένα μεταβαίνει στη Σάμο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Με τον Υφυπουργό μεταβαίνουν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετυώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέα Υόρκη: Σεισμός 4,7 Ρίχτερ

Σεισμός ταρακούνησε την πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Αμερικανικό...

Ταϊβάν: Διασώσεις εγκλωβισμένων μετά τον ισχυρό χθεσινό σεισμό – 52 άνθρωποι αγνοούνται

Έξι εργάτες, που είχαν παγιδευτεί σε λατομείο μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες,...

Ταϊβάν: Ώρες αγωνίας για εγκλωβισμένους σε σήραγγες και ερείπια – Εννέα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού 7,5 βαθμών Ρίχτερ, που...

Μόσχα: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους και έκαψαν κτίρια – Δεκάδες οι τραυματίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις ρωσικές Αρχές μετά από αναφορές για πυροβολισμούς και εκρήξεις στον...