Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Σάμος – σεισμός: Δύο μαθητές νεκροί – Οκτώ τραυματίες – Ζημιές σε παλαιά κτίρια και δρόμους

Δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο. Τα παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο.

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί τέσσερις τραυματίες, ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματιστεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε. Επίσης άλλοι τέσσερις μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι.

Ζημιές σε κτίρια άγνωστου ακόμα μεγέθους και έκτασης προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου. To Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ιντσιτούτο εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 7 Ρίχτερ. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για 6,7 Ρίχτερ (από 6,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση), με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί. Μετά το σεισμό η θάλασσα βγήκε στη στεριά. Για αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά και ρωγμές σε νεότερα, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Σάμου, ενώ, όπως είπε, έχει πλημμυρίσει η προκυμαία.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει στη νήσο Σάμο.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο καθώς και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ αναχώρησε άμεσα για την νήσο Σάμο και θα ακολουθήσει και δεύτερο μεικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ.

Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας
Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας, έθεσε τα νοσοκομεία κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, σε Σάμο και Ικαρία, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Στη Σάμο, διασώστες του ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών του ΕΚΑΒ καθώς και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός.

Σάμος - σεισμός: 6,7 Ρίχτερ - Τέσσερις τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί

Διαφωνίες σεισμολόγων για το μέγεθος του σεισμού

Λέκκας: Υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι
Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Παράλληλα είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος τόνισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ζούρος, «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».

Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».

Ήταν ο κύριος σεισμός, λέει ο Άκης Τσελέντης

Για αρκετούς μετασεισμούς προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Την πληροφορία ότι υπάρχουν αρκετές ζημίες σε σπίτια στη Σάμο μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ας ευχηθούμε να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η πρώτη ενημέρωση που έχω από την κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν αρκετές ζημιές σε σπίτια», είπε.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε κτίρια και δρόμους. Κατέρρευσε τμήμα εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

Μόσχα: Τρομοκρατική επίθεση – 143 οι νεκροί

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο...

Οι τρεις ημέρες που συγκλόνισαν τη Μόσχα

Μνήμες του μακελειού του 2002 ξυπνά η σημερινή επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα, δεκάδες...

Μόσχα: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους και έκαψαν κτίρια – Δεκάδες οι τραυματίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις ρωσικές Αρχές μετά από αναφορές για πυροβολισμούς και εκρήξεις στον...