Ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, ένας από τους σπουδαιότερους δραματουργούς του 20ου αιώνα, που με τα έργα του άσκησε μεγάλη επιρροή στο ευρύ κοινό, πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 1983.
Γεννήθηκε στο Μισισιπή το 1911.
Ο Τόμας Λάνιε Ουίλλιαμς ο Γ΄ γεννήθηκε το 1911 στο Κολόμπους του Μισσισσίππι. Η μητέρα του, Εντουίνα Ντέικιν, καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ενώ ο πατέρας του, Κορνίλιους Κόφφιν “Κ. Κ.” Ουίλλιαμς, δούλευε ως πλασιέ για μια εταιρεία παπουτσιών. Σε ηλικία 5 ετών, διαγνώστηκε παράλυση των κάτω άκρων του, ασθένεια που τον καθήλωσε για τα επόμενα δυο χρόνια. Επειδή ήταν ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε, η μητέρα του τον ενθάρρυνε να φαντάζεται και να γράφει ιστορίες.
Ανάμεσα στα αναρίθμητα θεατρικά έργα του, τα περισσότερα περιγραφικά της παθογένειας των οικογενειών του αμερικανικού νότου και με τραγικό τέλος, ξεχωρίζουν το βιογραφικό «Γυάλινος Κόσμος» (1945) και το πασίγνωστο «Λεωφορείον ο Πόθος» (1947, Βραβείο Πούλιτζερ). Άλλα σημαντικά έργα είναι: «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» (1951), «Λυσασμένη Γάτα» (1955), «Ξαφνικά Πέρυσι το Καλοκαίρι» (1958), «Το Γλυκό Πουλί της Νιότης» (1959), «Περίοδος Προσαρμογής» (1960), «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» (1961), «Μικρές έξυπνες προειδοποιήσεις» (1972). Το δραματουργικό του έργο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με μια σειρά αξεπέραστων ταινιών.

Σε πολλά από τα έργα του ο Ουίλλιαμς εμπνεύστηκε από την ίδια την οικογένειά του για την ανάπτυξη των πρωταγωνιστικών του χαρακτήρων.
Ο πατέρας του Ουίλλιαμς υιοθετούσε όλο και πιο βάναυση συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του με το πέρασμα των χρόνων. Συχνά ευνοούσε τον αδερφό του Τεννεσσί, Ντέικιν, ίσως λόγω και της ασθένειας και της αδύναμης γενικότερα φύσης του ίδιου στα παιδικά του χρόνια. Η μητέρα του είχε βλέψεις ως εκλεπτυσμένη κυρία της υψηλής κοινωνίας του Νότου, δημιουργούσε μια ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ πιθανότατα είχε νευρική διαταραχή.
Ο Ουίλλιαμς ήταν πολύ κοντά με την αδερφή του, Ρόουζ, η ζωή της οποίας τον επηρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο. Σε νεαρή ηλικία, έμαθε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της σε ψυχιατρικές κλινικές. Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ασθένειάς της, οι γονείς του Ουίλλιαμς ενέκριναν τη λοβοτομή στη Ρόουζ το 1937 στην Ουάσινγκτον. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και η Ρόουζ σακατεύτηκε για το υπόλοιπο της ζωής της. Ο Ουίλλιαμς υπέστη ισχυρό σοκ από το γεγονός αυτό και δε συγχώρησε ποτέ τους γονείς του.