Το 1908….Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό.
Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 1908 όταν ο αθλητής του στίβου του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου Γεώργιος Καλαφάτης, αποχωρεί και μαζί με άλλους 35 αθλητές του Πανελληνίου ιδρύουν νέο σωματείο υπό την επωνυμία Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ), το οποίο θα καλλιεργούσε αποκλειστικά… «την παιδειάν της ποδοσφαιρίσεως».
Ο Πανελλήνιος να τονίσουμε είχε αποφασίσει τη διακοπή λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματός του, βρίσκοντας το ασύμβατο με τα υπόλοιπα παραδοσιακά αθλήματα του στίβου.
Ο Παναθηναϊκός είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο της χώρας, δηλαδή από όσα ιδρύθηκαν με αποκλειστικό αντικείμενο το συγκεκριμένο άθλημα.
Η ονομασία παραπέμπει στον λόγο (Παναθηναϊκός) του αρχαίου ρήτορα Ισοκράτη, ο οποίος παρουσίαζε την ανωτερότητα των συμπολιτών του Αθηναίων ως προς την παιδεία, τη δημοκρατική φύση, αλλά και τη στρατιωτική τους ισχύ που θεωρούσε ότι χρησιμοποίησαν προς όφελος όλων των Ελλήνων.
Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι (Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος,, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς. Στας).
Η πρώτη καταγεγραμμένη αναμέτρηση της νέας ομάδας του Καλαφάτη ήταν ένα φιλικό παιχνίδι στις 13 Ιουνίου του 1908, με μία ομάδα αξιωματικών βρετανικού θωρηκτού στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου, με τους Βρετανούς αξιωματικούς να επικρατούν με 4-0.
Πρώτη έδρα του ΠΟΑ αποτέλεσε το οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου επί της οδού Πατησίων (μετέπειτα αριθμός 76), πρώην χώρος λούνα παρκ και από το 1935 του κτηρίου για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).
Στις αρχές του 1910, ο Σύλλογος μετονομάστηκε σε ΠΠΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και συνέχισε να δραστηριοποιείται και να κερδίζει μεγάλο αριθμό φιλάθλων.
Το 1918 η ομάδα υιοθετεί ως επίσημο χρώμα της το «πράσινο», (αρχικά αγωνιζόταν με άσπρες και κόκκινες φανέλες) ενώ έμβλημά της θα είναι το «τριφύλλι» το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης.
Το «τριφύλλι» «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα (Γ.Γ. του Συλλόγου), Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.
Το 1919 η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ομίλων της Αθήνας και του Πειραιά οργάνωσε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε πρωταθλητής.
Το οριστικό όνομα, Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ) αποφασίστηκε το 1922 και επισημοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Μαρτίου 1924.