Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΠΑ – Μόλις στο 30% η απορρόφηση των πόρων του

«Σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ έχει εκπονηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ).

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα, Νίκο Παπαθανάση και Γιάννη Τσακίρη, τους γενικούς γραμματείς, Πελοπίδα Καλλίρη, Θανάση Κυριαζή, Πάνο Σταμπουλίδη και Δημήτρη Σκάλκο και την ειδική γραμματέα, Νίκη Δανδόλου, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της ΜΟΔ, Γιώργο Παπαδημητρίου και τους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι δαπάνες είναι στο 30% και υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα ώριμων έργων ενώ από την πλευρά της ΜΟΔ αναφέρθηκε ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα υπάρχουν προτάσεις για να «ξεκολλήσει» το 30%.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός σημείωσε:

«…Μια νέα εποχή ξεκινά. Θέλουμε να μας αντιμετωπίζετε ως συνεργάτες που έχουμε έρθει για να κάνουμε δουλειά και να ξεκολλήσουμε θέματα. Δεν απαξιώνω το έργο κανενός προηγούμενου, θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Μου αρέσει το κράτος να έχει συνέχεια αλλά και να πηγαίνουμε προς τα μπρος, να μην καθόμαστε.

Ο νέος πρόεδρος της ΜΟΔ, Γιώργος Παπαδημητρίου, είναι πολύ ορεξάτος, οργανωτικός και έμπειρος -τον έχουμε αξιοποιήσει και στο παρελθόν- και όπως με έβγαλε ασπροπρόσωπο, πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και εδώ.

Αλλά το μείζον είναι ότι θέλουμε να εγκαινιάσουμε ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, να μου λέτε πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Είναι βέβαιο ότι ξέρετε πολλά περισσότερα πράγματα από εμένα σε αυτόν τον τομέα, να αξιοποιήσετε τη διάθεσή μου να παίρνω γρήγορα αποφάσεις και να μην μένουν τα πράγματα και να χρονίζουν.

Έχουμε τον κ. Τσακίρη, ο οποίος είναι ειδήμων για αυτό τον πήραμε άλλωστε από το ωραίο Λουξεμβούργο και τον φέραμε μαζί μας. Και θέλουμε να μας φέρει λίγο τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να περάσουμε σε νέα εποχή. Έχουμε τον κ. Σκάλκο και την κ. Δανδόλου για να μας διαφημίζουν συνέχεια τη ΜΟΔ και πόσο καλή είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η λογική είναι να κάνουμε πράγματα. Προφανώς η ΜΟΔ είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο πάρα πολύ κρίσιμο για το κράτος. Όπως ξέρετε, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε αυτή τη στιγμή, δεν λέω ότι σε αυτό ευθύνεστε εσείς, είστε οι τελευταίοι που δεν ευθύνεστε, όμως η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε πάρα πολύ πίσω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι πάρα πολύ συντονισμένα τους επόμενους μήνες για να μην χάσει η χώρα μας ούτε ένα ευρώ. Θα ήταν φοβερό να έχουμε το λαό μας σε αυτή την κατάσταση, να κόβουμε συντάξεις και να χάνουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Έχουμε ήδη εκπονήσει με τον κ. Τσακίρη, τον κ. Σκάλκο και την κ. Δανδόλου ένα ας πούμε “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” για να πιέσουμε όλους τους συναρμοδίους, αλλά σε αυτό το σχέδιο εσείς θα είστε κομβικός παράγοντας γιατί όπου χρειαζόμαστε τεχνική βοήθεια για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εκεί θα είστε προφανώς εσείς. Άρα, πρέπει να είστε πολύ καίριοι και αποτελεσματικοί. Όπως γνωρίζετε έχουν μείνει διάφορες διαδικασίες παγωμένες στη διάρκεια της μεταβάσεως από τη μια κυβέρνηση στην άλλη. Εδώ είμαστε από σήμερα να τα ξαναβάλουμε μπρος με τον τρόπο που θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι θεωρούμε τη ΜΟΔ πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να πετύχουμε στην αποστολή που μας έχει αναθέσει ο κύριος Πρωθυπουργός και κυρίως ο ελληνικός λαός».

Ο Γιάννης Τσακίρης

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης σημείωσε ότι γνωρίζει πολλά χρόνια το έργο που γίνεται στη ΜΟΔ. «Είστε οι άριστοι, το λέω και δεν το κρύβω, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας προκειμένου να αυξήσουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ» είπε και προσέθεσε:

«Οι δαπάνες είναι στο 30% ακόμα. Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα ώριμων έργων. Δυστυχώς όλο το σύστημα έκανε μια κοιλιά τα τελευταία δυο χρόνια και αυτό αρχίζει να χτυπάει τώρα. Πρέπει αυτήν την κοιλιά όσο πιο γρήγορα μπορούμε να τη συμμαζέψουμε έτσι ώστε ώριμα έργα να φτάσουν γρήγορα να συμβασιοποιηθούν, να εκτελεστούν και να πληρωθούν.

Προσωπικά εγώ περιμένω από εσάς πρωτοβουλία, περιμένω προτάσεις, εισηγήσεις. Άρα μια σχέση πιο διαδραστική έτσι ώστε και εμείς να μπορούμε να παίρνουμε πιο γρήγορα αποφάσεις βασισμένοι στη δική σας εμπειρία, στη δική σας εισήγηση έτσι όπως ακριβώς εσείς ξέρετε το σύστημα χρόνια τώρα και νομίζω ότι έτσι μπορεί να δουλέψει καλύτερα».

Ο Νίκος Παπαθανάσης

Ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης είπε πως αισθάνεται αρκετά καλά καθώς βρίσκεται μεταξύ συναδέλφων μηχανικών αλλά και άλλων που έχουν την αντίληψη του μηχανικού, «καθότι κυρίαρχα αυτή είναι η δουλειά της ΜΟΔ».

«Εσείς είστε και οι πιο έμπειροι καθότι υπάρχει και μια καμπύλη γνωσιακή σε εμάς και σίγουρα αυτή η καμπύλη θα πρέπει να επιταχυνθεί στο κομμάτι της γνώσης δηλαδή, του γνωστικού αντικειμένου του δικού μας.

Επομένως, αναμένουμε τις προτάσεις σας για να μπορέσουμε να τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα γιατί το στοίχημα είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο καθότι η απορρόφηση είναι πολύ χαμηλή, πολλά έργα τα οποία βρίσκονται εντός είναι λίγο στη γραμμή επομένως αυτό, ίσως πολλοί από εσάς το γνωρίζετε. Καλό είναι λοιπόν να τρέξουμε και να πετύχουμε τους στόχους. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να αυξήσουμε την ταχύτητα τουλάχιστον κατά 50% με 60% από ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο Χρίστος Δήμας

Στην απορροφητικότητα των κονδυλίων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας λέγοντας: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για όλη τη δουλειά που κάνετε. Προσβλέπουμε στην πολύ καλή συνεργασία και χρειαζόμαστε την τεχνική βοήθειά σας, την εμπειρία σας και την ικανότητά σας για να μπορέσουμε να τρέξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά κάποια άλλα προγράμματα… Πράγματι η απορρόφηση των δημοσίων κονδυλίων δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο. Και επειδή έχουμε μπροστά μας και την καινούργια προγραμματική περίοδο χρειαζόμαστε τόσο την εμπειρία σας όσο και τις απόψεις σας για να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε πολύ καλύτερα τους πόρους που είναι διαθέσιμοι προς τη χώρα».

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου γνωστοποίησε ότι σε 15 μέρες θα καταθέσει η ΜΟΔ τις προτάσεις της για την αύξηση της απορροφητικότητας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«…Τις επόμενες 15 μέρες, κύριε υπουργέ, θα έχετε στο γραφείο σας τις προτάσεις μας με πιθανές διατάξεις, προτάσεις που θα πρέπει να εξοπλιστεί η ΜΟΔ για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό το “ξεκόλλημα” το 30% απορρόφησης.

Και βεβαίως αυτό το μεγάλο εργαλείο που λέγεται ΜΟΔ θα πρέπει να αποτελέσει το εργαλείο που θα αξιοποιήσει όλον αυτό τον πλούτο του προσωπικού και του δυναμικού που έχουμε στη διάθεσή μας και να βοηθήσει ώστε η χώρα να πετύχει τους στόχους και βεβαίως να έρθει η ανάπτυξη όπου όλοι εμείς επιθυμούμε.

Σε ό,τι αφορά εμένα,και κλείνω με αυτό, όπως είπε και ο κύριος υπουργός, οι πόρτες θα είναι ανοιχτές, τα αυτιά πιο ανοιχτά και θέλουμε προτάσεις και σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πρόγραμμα Ανάπτυξης: 36,5 δισ. ευρώ νέο χρήμα έως το 2025 – Οι 2 νέες δράσεις ΕΣΠΑ

Κατά την τριετία 2023-2025 θα πέσουν στην ελληνική οικονομία 36,5 δισ. ευρώ τα οποία...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς 

Από σήμερα και μέχρι την Τρίτη 11 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αίτηση...

Ενεργειακή αναβάθμιση σε 68 νοσοκομεία της χώρας, μέσω ΕΣΠΑ

Την ενεργειακή αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της Ελλάδας ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο...

Νέο ΕΣΠΑ: Ανοίγουν οι “κάνουλες” με 3,9 δισ. ευρώ για μικρομεσαίους – Το σχέδιο για “έξυπνη εξειδίκευση”

«Ανοίγουν οι κάνουλες» από το νέο ΕΣΠΑ: Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η...