Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις απομάκρυναν την έδρα τους από την Καταλονία

11
ΙΣΠΑΝΙΑ: Σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος της καταλανικής κρίσης

 

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις -μικρομεσαίες και μεγάλες- έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της έδρας τους εκτός της Καταλονίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Το διάστημα από τις 2 Οκτωβρίου – μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας – έως τις 19 Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.
Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, την ημέρα που η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναστείλει εν μέρει την αυτονομία της Καταλονίας.

Από την άλλη πλευρά, μόνο 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία στο διάστημα των τριών τελευταίων εβδομάδων. Στην περιοχή έχουν την έδρα τους περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιστοιχεί το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

Διαβάστε επίσης:  Με το αστρονομικό ποσό των 50 εκ. δολαρίων δημοπρατείται η “Σκιά της Ερωμένης” του Πικάσο

Μια έρευνα της εργοδοτικής οργάνωσης Pimec έδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% ανέφεραν ότι «πάγωσαν» τις επενδύσεις τους ή πρόκειται να το κάνουν.

Περίπου το 2% των επιχειρήσεων ή 2.600 εταιρείες δήλωσαν ότι άλλαξαν τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή πληροφοριών: France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ