Παρουσία του Πρωθυπουργού συνήχθη την Μ. Τρίτη το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε λίγα πράγματα και όχι τόσο ουσιώδη, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, οι οποίες ανέμεναν αποφάσεις για καίρια ζητήματα.
Η δημιουργία της Διακλαδικής Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων που είχε αποφασιστεί, επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, με τη Διεύθυνση αυτή να υπάγεται πλέον απευθείας στο ΓΕΕΘΑ. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ σημαντική αφού οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων με άρτια εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα στελέχη, μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε νευραλγικούς τομείς των επιχειρήσεων όπως στοχοποίηση εχθρικών συστημάτων και μονάδων μέσα στο εχθρικό έδαφος, συλλογή πληροφοριών, σαμποτάζ παράκτιων στόχων, αιφνιδιαστική προσβολή μονάδων και πολλά άλλα.
Επειδή το ΓΕΕΘΑ θα έχει πάντα τη συνολική εικόνα της/των κατάστασης/καταστάσεων, θα μπορεί να διευθύνει άμεσα τις μονάδες που υπάγονται στη Διεύθυνση αυτή όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται χωρίς την εμπλοκή άλλων Διοικήσεων από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ανέμενε κανείς ότι αφού έγινε το βήμα της δημιουργίας της Διεύθυνσης, θα ερχόταν και μία γενικότερη αναδιοργάνωση όλων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, τόσο με μείωση των υφισταμένων διοικήσεων και της αύξησής τους σε μέγεθος ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες μονάδες συνολικά και όχι πολλές και μικρές.
Το ΓΕΕΘΑ πάντως επενδύει διαρκώς στις Ειδικές Δυνάμεις καθώς προχώρησε η προμήθεια των τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών, έχει αγοραστεί εξοπλισμός θαλάσσης νέος σχετικά πρόσφατα, νέες λέμβοι, και επιπλέον ατομικός εξοπλισμός για τους στρατιώτες των εν λόγω μονάδων. Αν αυτό συνδυαζόταν και με παροχή ακόμα καλύτερης εκπαίδευσης στους στρατεύσιμους μαζί με επιπλέον επένδυση σε εξοπλισμό(κυρίως ομογενοποίησή του) που υπηρετούν τη θητεία τους και με λιγότερες αλλά μεγαλύτερες μονάδες, το αποτέλεσμα θα ήταν θεωρείται, ακόμα καλύτερο.
Ναύσταθμος Σούδας
Το αρχικό σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει δημόσια από τον περασμένο χρόνο ανέφερε ότι θα αναβαθμιζόταν πλήρως ο ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα με κονδύλια που θα προέρχονταν τόσο από εσωτερικά κεφάλαια, όσο και από την παροχή κονδυλίων μέσω της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, της MDCA. Εκτός αυτού υπήρχε η άποψη ότι η μοίρα με τις νέες φρεγάτες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό με τον άτυπο διαγωνισμό γι αυτές ήδη να τρέχει, θα αποφασιζόταν να εγκατασταθεί μαζί με μερικές παλαιότερες φρεγάτες, πυραυλάκατους, υποβρύχια και ναρκοθηρευτικά στη Σούδα.
Η αναβάθμιση της Σούδας αποφασίστηκε να παγώσει προς το παρόν τόσο λόγω του ζητήματος της εξεύρεσης κονδυλίων για το παρόν χρονικό διάστημα, όσο και γιατί ακόμα υπάρχουν αμφιβολίες αν η κίνηση είναι σωστή, για τη μεταφορά μεγάλου μέρους του Στόλου στη νησιωτική αυτή βάση στη νότια Ελλάδα. Εφόσον αποφασιζόταν κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν μία πολύ σημαντική εξέλιξη όχι μόνο ως προς την κατεύθυνση των αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και για τη γενικότερη πολιτική της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νέα Δομή Δυνάμεων
Αυτό που δε φαίνεται στη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και από αυτή την Κυβέρνηση είναι η θέληση για καίριες τομές καθώς χρειάζονται γενικά λιγότερες διοικήσεις με ότι αυτό σημαίνει για τις θέσεις ανωτάτων και ανώτερων αξιωματικών αλλά και για την ύπαρξη μονάδων που θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού. Το ζήτημα του ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανωτάτων αξιωματικών, για την ύπαρξη των οποίων έχει επενδύσει πάνω τους το ελληνικό κράτος και υπάρχουν διοικήσεις και θέσεις που θα μπορούσαν να καλυφθούν από κατώτερες βαθμίδες αξιωματικών, είναι οξύμωρο και φανερώνει ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με το σύστημα των προαγωγών και βαθμών που υφίσταται, όσο και με τη δομή του ίδιου του Στρατού.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το μέγεθος του Στρατού προσαρμόζεται από το μέγεθος όσων υπηρετούν σε αυτόν και που μπορεί να χρειαστεί να υπηρετήσουν σε αυτόν. Από τη στιγμή που ο Στρατός δεν είναι πλήρως επαγγελματικός και στηρίζεται στους εφέδρους ανάλογη πρέπει να είναι και η δομή, ειδικά δε από τη στιγμή που υπάρχει ζήτημα λειψανδρίας και το 12μηνο που καθιερώθηκε ( πρακτικά κανονικό 9μηνο ) είναι ημίμετρο και όχι η πλήρης λύση του προβλήματος. Γι αυτό το να υπάρχουν πολλοί ανώτατοι και.. λίγοι στρατιώτες είναι οξύμωρο.
Πιο επανδρωμένες μονάδες και λιγότερες σε αριθμό με καλύτερη παρεχόμενη εκπαίδευση στους στρατεύσιμους και όχι παροχή χαρτιών «ειδικοτήτων» θα απέδιδε περισσότερο μαζί με μία ταυτόχρονη αναδιοργάνωση του σώματος υπαξιωματικών και αυτού των αξιωματικών.