Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των σχολείων έχει ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να περιμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή των ειδικών και ειδικότερα για το ποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία.

Η εκτεταμένη διασπορά του ιού, το «έμφραγμα» στις ΜΕΘ και η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένει με αγωνία τις εισηγήσεις της Επιτροπής έως και την Παρασκευή.

Το πιο πιθανό σενάριο, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι να ανοίξουν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας και με «κλειδί» τα self test τα λύκεια της χώρας.

Η πρόταση – βόμβα που έπεσε σήμερα από τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο για να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ΄ τάξης του λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος έσπευσε μάλιστα να βάλει «φρένο» σε αυτά τα σενάρια, καθώς αναφερόμενος στο θέμα της σταδιακής επαναλειτουργίας των σχολείων, είπε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις.

«Θα αξιολογηθούν προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά το Λύκειο συνολικώς, και όχι μόνο την Γ’ Λυκείου» ενώ διευκρίνισε επίσης ότι από την Τετάρτη οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα οικιακά τεστ, αφού θα είναι κλειδωμένα τα ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών, με την πρόσθετη παρατήρηση ότι ο όλος μηχανισμός στήθηκε πολύ γρήγορα, ενώ υπάρχει, συμπλήρωσε, άψογη συνεργασία με φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής, φαντάζει ουτοπικό το σενάριο για ταυτόχρονη έναρξη των μαθημάτων στις 12 Απριλίου και για τα γυμνάσια.

Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες, κατά πόσο δηλαδή θα υπάρχει μία σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων ή μία τάση αποκλιμάκωσης σε κάποιες περιοχές, για να λυθούν τα χέρια της Επιτροπής και να εισηγηθεί μαζικότερο άνοιγμα σχολείων.

Μετά το Πάσχα τα Δημοτικά;

Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία, φαίνεται πως όλοι συγκλίνουν στο ότι θα ήταν πιο ασφαλές να μετατεθεί το άνοιγμά τους για μετά το Πάσχα, καθώς με τους μικρούς μαθητές υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα.

Θα αυξηθεί δραματικά η κινητικότητα και των ενηλίκων καθώς θα πρέπει να «εμπλακούν» για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, γονείς ή και παππούδες και γιαγιάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, εμφανίζεται αντίθετη για το ταυτόχρονο άνοιγμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τη Δευτέρα

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για τους μαθητές και τις μαθήτριες να χτυπά την Παρασκευή (26/4). Η...

Ρέντη – Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα στον Εισαγγελέα οι 64 συλληφθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ στου Ρέντη με τις Αρχές να εκτιμούν...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα ζαφειρένια νερά της παραλίας Γάλα στα Κουφονήσια 23 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 23 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1516: Υιοθετείται από τους γερμανούς ζυθοποιούς ο Νόμος για την καθαρότητα της μπύρας...

Χανιά: Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας – Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στα Χανιά και συγκεκριμένα στον κόμβο που οδηγεί προς τον Ναύσταθμο στην περιοχή της Σούδας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας είναι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το...

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές – Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, σχετικά με τις ώρες...

Περιφέρεια Αττικής: Κλειστά όλα τα σχολεία και στο δήμο Παλλήνης

Κατόπιν νεότερου αιτήματος του Δήμου Παλλήνης και βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων για την εξέλιξη...