Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες

Ακίνητα: Να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, που σε κάποιες περιοχές της χώρας ξεπερνά ακόμη και το 60%, φιλοδοξεί η κυβέρνηση, προχωρώντας -αρχής γενομένης από τον προσεχή Απρίλη- σε αναπροσαρμογή των αξιών.

«Το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο θα είναι η όποια διαδικασία εξισορρόπησης να μην έχει αντίκτυπο στα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και στους λοιπούς φόρους που ήδη πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στις πιο λαϊκές περιοχές», σημειώνουν στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως από το 2018, οπότε και έγινε μία κάποια προσπάθεια να «κουμπώσουν» οι σχετικές τιμές, ο χάρτης της εγχώριας κτηματαγοράς έχει αλλάξει άρδην.

«Airbnb και Golden Visa έχουν εκτινάξει τα πωλητήρια τόσο στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με τη διαφορά μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών αξιών να παραμένει διψήφια», εξηγούν χαρακτηριστικά.

Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος πρώτου ορόφου, πενταετίας, 90-110 τ.μ., στον Αγιο Δημήτριο υπολογίζεται στις 2.300 ευρώ/τ.μ., όταν η αντικειμενική του αξία κυμαίνεται μεταξύ 900-1.125 ευρώ/τ.μ.

Αξίζει να επισημανθεί πως για τον υπολογισμό της κατώτερης και της ανώτερης αντικειμενικής αξίας έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά του ακινήτου: 1ος όροφος, μία πρόσοψη, συντελεστής εμπορικότητας 1, επιφάνεια .βοηθητικών 0 τ.μ. και κύριων χώρων 100 τ.μ., παλαιότητας 5ετίας.

Υποψήφιες για… διψήφια αύξηση αντικειμενικών αξιών, βέβαια, είναι και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με πλέον χαρακτηριστικές τις Δραπετσώνα (οι εμπορικές τιμές είναι μεγαλύτερες κατά 49,71%), Πετρούπολη (46,92%), Κηφισιά (45,31%) και Δάφνη (44,05%), ενώ την επόμενη θέση μοιράζονται από κοινού Αιγάλεω και Ιλιον, με απόκλιση της τάξεως του 43,75%.

Στη Θεσσαλονίκη, η Σίνδος είναι αυτή που, σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates, εμφανίζει τη μεγαλύτερη ψαλίδα, με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να υπολογίζονται στα 900 ευρώ/τ.μ. έναντι αντικειμενικής αξίας 412-487 ευρώ/τ.μ., ενώ κατά πόδας ακολουθεί ο Λαγκαδάς, με απόκλιση περίπου 34,55%.

Οσον αφορά στην Kρήτη, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών καταγράφεται στο Ρέθυμνο Κρήτης, με τα πωλητήρια να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 1.950 ευρώ/τ.μ., όταν η τιμή που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κυμαίνεται ανάμεσα σε 680-1.040 ευρώ/τ.μ. (46,67%).

Ακολουθεί το Αργος, με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.150 ευρώ/τ.μ. και αντικειμενική στα 487-825 ευρώ/τ.μ., ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Λαμία, Κόρινθος και Καλαμάτα, με αποκλίσεις πέριξ του 26,15%, του 25,33% και του 25,03% αντίστοιχα.
Στο μικροσκόπιο

Τις στρεβλώσεις που θέλουν μία βίλα στη Μύκονο να φορολογείται όσο ένα διαμέρισμα στην Αθήνα έχει αποφασίσει να «γκρεμίσει» η κυβέρνηση, θέτοντας εντός αντικειμενικού συστήματος περίπου 3.500 περιοχές της χώρας.

Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για την πλειονότητα των νησιών (Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα) που συγκεντρώνουν τα… βλέμματα των επενδυτών και, άρα, καταγράφουν και αυξημένες αγοραπωλησίες, αλλά και αρκετούς οικισμούς, εντός και εκτός Αττικής, όπως η Χαλκίδα, η Ανοιξη, ο Μαραθώνας, η Βάρη, το Κορωπί και η Κερατέα.

«Σε αυτές τις περιοχές οι αξίες των ακινήτων είναι ακόμη και στο 1/3 της εμπορικής τους τιμής. Αυτό έχει ως συνέπεια οι τιμές που λαμβάνει σήμερα υπόψη της η εφορία για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας να είναι ιδιαίτερα χαμηλές».

Προς επίρρωση, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία του E-Real Estates, μία βίλα 220 τ.μ. στην Ψαρού της Μυκόνου πωλείται έναντι τριών εκατ. ευρώ, με την αντικειμενική τιμή να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, επειδή η επίμαχη συνοικία είναι εκτός συστήματος, ενώ εξίσου… χαοτικές είναι οι διαφορές μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων αξιών στην Κεφαλλονιά.

Το πωλητήριο για μία μονοκατοικία 350 τ.μ., κατασκευής 2011, στο Ληξούρι διαμορφώνεται, επίσης, στα τρία εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική και, άρα, οι φόροι που συνοδεύουν το συγκεκριμένο ακίνητο ορίζονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Κι αυτό γιατί η περιοχή -όπως και όλο το νησί, με εξαίρεση το Αργοστόλι- δεν διαθέτει τιμές ζώνης.

Mε πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος Κυριακής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-Τι συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ -Οι επίσημες ανακοινώσεις Αθήνας και Άγκυρας

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, νέο...

Απογραφή 2021: Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,1% – Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα της Απογραφής για το έτος 2021, με τον πληθυσμό...

Τράπεζα της Ελλάδας – Αυξήσεις δανείων και καταθέσεων τον Ιούνη

Κατά 941 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο στα 142,6...

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ: Ανοιχτοί οι ναύσταθμοι και τα λιμάνια για πολεμικά πλοία του Ισραήλ – Ελληνικά μαχητικά στη «Blue Flag 23»

Με μια σειρά από κοινές συνεκπαιδεύσεις σε επίπεδο Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων , τους Ελληνικούς ναυστάθμους...