Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Σε χρόνο ρεκόρ οι μετακινήσεις στην Αθήνα με τους νέους σταθμούς του Μετρό

Σημαντικά μειωμένοι θα είναι οι χρόνοι μετακίνησης των πολιτών εντός της Αττικής, χάρη στους νέους σταθμούς του Μετρό που έχουν πάρει μπρος.

Πόσο χρόνο θα διαρκούν οι μετακινήσεις;

Σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου αναμένεται να «απλωθεί» μέσα στα επόμενα χρόνια το Μετρό της Αθήνας, εξυπηρετώντας ακόμα περισσότερους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να φτάνουν στους προορισμούς τους σε… χρόνο ρεκόρ.

Πρόκειται για έργα που – μεταξύ άλλων – θα μειώσουν σε καθοριστικό βαθμό τόσο την κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας, όσο και της ημερήσιες εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα, προσδίδοντας στην Αθήνα έναν πιο φιλικό στον πολίτη χαρακτήρα.

Επέκταση Γραμμής 3 προς Πειραιά

Αφετηρία θα αποτελέσει η ολοκλήρωση του έργου τηςεπέκτασης  της Γραμμής 3 (Μπλε) προς Πειραιά που περιλαμβάνει συνολικά 6 σταθμούς, εκ των οποίων οι 3 έχουν ήδη παραδοθεί (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια). Στις αρχές του Φθινοπώρου θα είναι καθόλα έτοιμοι και οι υπόλοιποι – Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.

Η σήραγγα θα έχει μήκος 7,6 χλμ. και θα φέρει τον Πειραιά πιο κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τη διάρκεια του ταξιδιού να ανέρχεταισε μόλις 50 λεπτά.  

μετρο μπλε γραμμη πειραιας

Α’ Τμήμα Γραμμής 4 (Άλσος Βεϊκου-Γουδή)

Το πρώτο τμήμα τηςΓραμμής 4  θα συνδέει το Άλσος Βεϊκου με το Γουδή, θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς και θα διατρέχει τέσσερις δήμους (Γαλατσίου, Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου). Το μήκος της θα ανέρχεται στα 13 χλμ. και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περί τους 340.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

Με τη Γραμμή 4 οι πολίτες θα μετακινούνται από το Γουδή στην Κυψέλη σε 13 λεπτά κι από το Άλσος Βεΐκου στα Εξάρχεια σε 7 λεπτά. Οι χρόνοι, αναλυτικότερα:

– Άλσος Βεΐκου- Δικαστήρια σε 5 λεπτά- Άλσος Βεΐκου
– Γουδή σε 17,5 λεπτά
– Άλσος Βεΐκου- Πανεπιστημιούπολη σε 14 λεπτά

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα δοθεί στο επιβατικό κοινό σε περίπου 8 χρόνια, ενώ ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Ένα από αυτά βρίσκονται στην Κατεχάκη, όπου έχει ξεκινήσει η διάνοιξη του φρέατος από το οποίο θα μπει ο πρώτος «μετροπόντικας» στις αρχές του νέου έτους. Θα ακολουθήσουν επίσης:

Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)

Επέκταση Γραμμής 2 προς Ίλιον

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη Δυτική Αττική, που έχει εκτιμώμενη αξία 350 εκ. ευρώ και θα δημοπρατηθεί εντός του 2022, με την ολοκλήρωσή του να υπολογίζεται σε περίπου 4 χρόνια.

Σε πρώτο στάδιο, η επέκταση θα αφορά 3 σταθμούς: ΤηνΠαλατιανή, το Ίλιον και τον Άγιο Νικόλαο.  Οι δύο από τους τρεις σταθμούς βρίσκονται επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση περίπου 1.300 μ. βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1.000 μ βορειότερα του πρώτου. Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον.

γραμμη 2 κοκκινη ιλιον

Με την ολοκλήρωσή του, οι επιβάτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το Ίλιον στο Σύνταγμα σε 20 λεπτά, και από το Ίλιον στην Ομόνοια σε μόλις 15 λεπτά.

Στην ατζέντα της Αττικό Μετρό βρίσκεται επίσης και η επέκταση της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα, με μια γραμμή μήκους περίπου 4,5 χλμ, και τρεις σταθμούς: Πλατεία Μακεδονίας, Άνω Γλυφάδα και Γλυφάδα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι η σύνδεση του με το Μετρό, ώστε να διευκολυνθούν -κατά τις μετακινήσεις τους – οι περίπου 20 εκ. επισκέπτες που δέχεται το ΚΠΣΙΝ ετησίως.

Η χάραξη που έχει επικρατήσει είναι ένας νέος κλάδος της Γραμμής 1. Αυτός θα ξεκινά από τον σταθμό Θησείο και θα φτάνει – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – μέχρι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

μετρο αθηνα

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βόλος: Αίτημα αποφυλάκισης από τον 50χρονο που σκότωσε τον κουνιάδο του και βιαστή της...

Αίτημα αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι του 50χρονου από την Αργαλαστή, ο οποίος σκότωσε με καραμπίνα τον 33χρονο κουνιάδο του...
Τα μερομήνια του 2018 - Δείτε τον καιρό έως τον Ιούλιο

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Πάσχα 2024: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Σταματημό δεν έχει το «ράλι» της ακρίβειας κάτι που αναμένεται να έχει βαρύ αντίκτυπο και στο πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο κεντρικό θέμα είναι το…...

Από 25 Απριλίου σε ισχύ το εορταστικό ωράριο του πάσχα

Πλησιάζει η έναρξη του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων για το Πάσχα. Οι επίσημες ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, συνήθως...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στη γενέτειρά της! 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες για ευάλωτους πολίτες φέτος το χειμώνα

Εν μέσω της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε...

ΕΚΑΒ: Έκκληση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων λόγω παγετού

Έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις απευθύνει το ΕΚΑΒ...

Πολιτική Προστασία: Μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει...

Αυτά θα ισχύουν από Δευτέρα για μετακινήσεις με πλοία, αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ

Νέο καθεστώς μετακινήσεων προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και...