Σε ένα μήνα το πόρισμα για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου Airbus

26
EgyptAir, μαύρο κουτί, καπνός,

Σε ένα μήνα θα δημοσιευτεί η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης με 66 επιβαίνοντες, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών, αναφέρει η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα al-Ahram.

Στο μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται ενώ όλες οι πλευρές που εμπλέκονται τονίζουν ότι το «κλειδί» που θα δώσει απαντήσεις στο τι συνέβει τα δύο μαύρα κουτιά, τα οποία αναζητούνται στα νερά της Μεσογείου.

Επίσης, τα μηνύματα που έστειλε το αυτόματο σύστημα ελέγχου του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir λίγο πριν χαθεί το στίγμα του από το ραντάρ θα συνυπολογιστούν στην έρευνα.

Θυμίζεται ότι οι συναγερμοί, που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, καταδεικνύουν ότι είχε εντοπιστεί καπνός σε δύο σημεία του αεροπλάνου ενώ παράλληλα, καταγράφηκε κάποιο πρόβλημα με τους αισθητήρες παραθύρων – ενδεχομένως λόγω απότομης αύξησης της θερμοκρασίας- στοιχεία που συνηγορούν στην εκδήλωση πυρκαγιάς.

Διαβάστε επίσης:  H τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ για τα πολλά σύμπαντα

Η καταστροφή του airbus σε διάστημα μόλις λίγων λεπτών δεν αποκλειει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Ωστόσο το γεγονός ότι το αεροσκάφος κατέγραψε σειρά συναγερμών υποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός, όπως μία βόμβα, που θα είχε διαλύσει σχεδόν αμέσως το σκάφος.

Τέλος, παρά τα νέα στοιχεία όμως, που επιβεβαιώθηκαν από τη γαλλική υπηρεσία ερευνών, τόσο η γαλλική όσο και η αιγυπτιακή πλευρά επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς ώστε να γίνει κάποια εκτίμηση για τα αίτια του τραγικού συμβάντος. Μάλιστα, μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τυχόν επίθεση.