Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις σε Αιγαίο και Έβρο – Ποια νησιά προσπαθούν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι (Βίντεο)

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν με νέα προκλητική κίνηση που αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά όπως η Κως.

Σε συναγερμό βρίσκεται τόσο ο Έβρος λόγω των αυξημένων μεταναστατευτικών ροών αλλά και το Αιγαίο, την ώρα που η Τουρκία θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Άγκυρα, συνεχίζει εν μέσω γενικών προκλήσεων, τη χρήση του μεταναστευτικού, ως «μοχλό πίεσης» προς τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Η Τουρκία αμφισβητεί συνολικά το καθεστώς 152 νησιών από το βόρειο Αιγαίο ως την Κρήτη ανάμεσά τους τις Οινούσσες, τη Στρογγύλη, τη Σαμοθράκη, τη Λέσβο, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Ρόδο, την Κω και τη Λήμνο.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς από το Σάββατο 28/05 είναι σε εξέλιξη η τουρκική διακλαδική άσκηση «EFES». Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν τοποθετήσει για τα γυμνάσια τους ήδη σημαντικό αριθμό αποβατικών σκαφών απέναντι από ελληνικά νησιά που το τελευταίο διάστημα δέχονται πιέσεις στο μεταναστευτικό.

Πιέζει η Άγκυρα και μέσω μεταναστευτικού

Μπορεί να συμβάλει ο καιρός στη διακίνηση μεταναστών από θαλάσσης αλλά και χερσαία, όμως η Άγκυρα δράττεται της ευκαιρίας να πιέσει μέσω των μεταναστευτικών ροών την Ελλάδα.

Όπως φαίνεται η Τουρκία, θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα μας εν όψει καλοκαιριού και μάλιστα δεν είναι τυχαίο που οι δια θαλάασεις μαζικές απόπειρες εισόδου στη χώρα, έχουν αυξηθεί εν μέσω της μεγάλης κλίμακας άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα 2022».

Χθες σημειώθηκε μεγάλος αριθμός παραβιάσεων (40), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους από μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV) και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ενώ παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από τις μεταναστευτικές ροές, στο Αιγαίο, έχει «εξαπλωθεί» και ο τουρκικός αλιευτικός στόλος και μπορεί να γίνεται αυτό καθώς είναι η περίοδος αλιείας τόνου και ξιφία, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσουν προβλήματα στο Αρχιπέλαγος.

Δείτε το ρεπορτάζ

Μόλις λίγες ώρες μετά την απόπειρα να περάσουν 5 ιστιοπλοϊκά σκάφη με 590 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που απετράπη από το λιμενικό, τέσσερα φουσκωτά σκάφη με 140 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια.

Οι βάρκες προσπάθησαν να εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο της Μυτιλήνης, της Χίου, και Σάμου, με το Λιμενικό να αποτρέπει άμεσα το περιστατικό και να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Ποια νησιά προσπαθούν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, εν μέσω συνεχών προκλήσεων και απειλών, η Άγκυρα «βάζει στο μάτι» τους Φούρνους, τις Οινούσσες ακόμα και τη Γαύδο, αλλά και μικρότερα νησιά όπως οι Ανθρωποφάγοι, το Μακρονήσι και η Ζουράφα.

«Θα έρθουμε να τα πάρουμε» λένε Τούρκοι αναλυτές, την ώρα που οι Ακρίτες μας απαντούν «γελάμε με τις προκλήσεις σας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, οι κάτοικοι των εν λόγω νησιών αναφέρουν «τους χαιρετάμε με την ελληνική σημαία στα χέρια», ενώ ο δήμαρχος Οινουσσών, Γιώργος Δανιήλ, τονίζει «γελάμε με τις απειλές τους», προσθέτοντας πως «οι παραβιάσεις ήταν και είναι συνεχείς, πιστεύουμε όμως να σταματήσουν. Θα δουλέψουμε για ένα ασφαλές και ειρηνικό καλοκαίρι».

Παράλληλα, ο διεθνολόγος Α. Δεσποτόπουλος, αναφέρει ότι «αυτά που λένε οι Τούρκοι είναι αστειότητες».

ΕΛΑΣ: στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2022

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο τετράμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν 11.106 συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας, εκ των οποίων, 1.553 στα χερσαία σύνορα (Έβρος) και 9.553 στα νησιά.

Ακόμη έχουν συλληφθεί 292 διακινητές ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους 220.

Αναφορικά με τον Έβρο από τη στιγμή που πέφτει η στάθμη του ποταμού το καλοκαίρι, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές που προσπαθουν να περάσουν παράνομα στη χώρα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως διαχειρίσιμη και χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Tις τελευταίες μόλις τρεις ημέρες έχουν συλληφθεί 10 διακινητές στον Έβρο.

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα ζητούσε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της»

Παράλληλα, νέα πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της «Μακεδονίας», επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της.

«Πόσα χρόνια διήρκησε η ενταξιακή διαδικασία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ; Διήρκησε 11 χρόνια. Γιατί διήρκησε 11 χρόνια; Διότι η Ελλάδα ζητούσε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε λοιπόν Βόρεια Μακεδονία και μετά μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και διήρκεσε αυτό 11 χρόνα, ενώ εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της», είπε o Toύρκος ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει η online έκδοση της τουρκικής Hurriyet.

Παράλληλα, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν όρους προς τη βόρεια Μακεδονία -και μάλιστα οχι για την είσοδο των Μακεδόνων στην ΕΕ, αλλά για ορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων- οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες, καθώς μεταξύ αυτών υπάρχουν φίλες και γειτονικές χώρες. Οι δικές μας αξιώσεις είναι απόλυτα διαφανείς και ξεκάθαρες», ξεκαθάρισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν στην Άγκυρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Πολωνίας, προκειμένου η Τουρκία να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία»

«Κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Συμμάχων, αλλά όλοι πρέπει επίσης να κατανοήσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας. Όλοι καταλαβαίνουν γιατί είμαστε αντίθετοι».

«Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία και είναι απαραίτητο να διακόψουν την υποστήριξή τους προς την τρομοκρατία. Επίσης είναι ανάγκη να τερματιστούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται σε μας σχετικά με την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Αντιπροσωπείες ήρθαν στην Άγκυρα. Υπήρχαν επίσης φίλοι από διαφορετικά ιδρύματα σε αυτή τη συνάντηση. Κοινοποιήθηκαν πληροφορίες και έγγραφα που σχετίζονται με αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και στις δύο αντιπροσωπείες δόθηκε ένα έγγραφο που δηλώνει τις προσδοκίες μας. Περιμένουμε απαντήσεις από τις δύο χώρες, περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα».

«Άλλες συμμαχικές χώρες πρέπει να παρακινήσουν αυτές τις δύο χώρες προς την κατεύθυνση των ανησυχιών της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι οι προσδοκίες μας θα εκπληρωθούν με απτό τρόπο», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Nέες υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προκλητικότητα της Αγκυρας καθώς το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν νέες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, στις 12:55 ένα μη επανδρωμένο τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Μακρονήσι και στις 12:56 πάνω από τους Ανθρωποφάγους. Οι υπερπτήσεις έγιναν στα 19.000 πόδια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεκαήμερη περιοδεία Κασσελάκη σε 29 νησιά του Αιγαίου

Περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στ....

Δένδιας:Αιχμές για την απάντηση του ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο για το μεταναστευτικό: συνεργασία ή δούρειος ίππος;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη συνεργασία της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μέχρι...