Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

48
αναβλήθηκε, τηλεδιάσκεψη, θεσμούς,

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής οι συναντήσεις του ελληνικού επιτελείου με τους Εκπρόσωπους των Θεσμών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τα «καυτά» ζητήματα να έχουν κλείσει έως τις 20 Νοεμβρίου έτσι ώστε να ακολουθήσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και εν συνεχεία οι συζητήσεις για τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους, αλλά παράλληλα και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Θεσμούς αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε πως «το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν μέρος της β’ αξιολόγησης». Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» εξήγησε πως «αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια».

Γιάννης Στουρνάρας

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε νωρίτερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ενώ στις 11:20, άρχισαν οι επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει τελειώσει η εκκρεμότητα με τις διοικήσεις των τραπεζών και θα έχουν γίνει οι διορισμοί των νέων στελεχών. Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ,  μετά το β’ τρίμηνο πάνε καλύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διαβάστε επίσης:  Μείωση σε σχέση με πέρυσι των κόκκινων δανείων

Ποια είναι τα κύρια θέματα της ατζέντας των σημερινών τετ-α-τετ;
Στην ατζέντα της Κυριακής βρίσκονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως επίσης και τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ραντεβού:
11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).

12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).