Σε εξέλιξη η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό

Με ποιες θέσεις προσήλθε η Αθήνα στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά

31
Ελβετία, πρωθυπουργοί, Κραν Μοντάνα, Κυπριακό,

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Ερωτηθείς κατά την προσέλευσή του στη Διάσκεψη για το εάν θα μείνει έως στο τέλος της ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σχολίασε «μ’ αρέσει το μέρος και θα μείνω». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα φαίνεται ότι όλοι συμμετέχοντες θα παραμείνουν στο Κρανς Μοντανά έως το τέλος της Διάσκεψης, στις 7 Ιουλίου».

Χθες ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε προκειμένου να συζητηθούν τα διαδικαστικά της διάσκεψης, ενώ είχε προηγηθεί συντονιστική συνάντηση και μεταξύ του Έλληνα υπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο άνδρες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συζήτησαν τη κοινή στρατηγική Αθήνας – Λευκωσίας ενόψει της έναρξης της Διάσκεψης.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης χθες συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Τζόνσον εξέφρασε τη βούληση της Μ. Βρετανίας να διαδραματίσει «γεφυρωτικό ρόλο». Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έκανε σαφείς και κατανοητές στους Βρετανούς τις ελληνικές θέσεις για την κατάργηση των εγγυήσεων.

Διαβάστε επίσης:  Τρύφων Αλεξιάδης: Εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου που παρέθεσε ο κ. Άιντε στους συμμετέχοντες εστάλη σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με διάθεση «να εργαστούν για τη λύση».

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην Ελβετία για τη Διάσκεψη για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Αυτό αλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έλαβε η Ελλάδα από τον γ.γ του ΟΗΕ»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στις θέσεις της Τουρκίας ότι δηλαδή προσέρχεται στη Διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις. Επίσης τόνισε ότι τα «θέματα είναι αλληλένδετα» και πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί» δηλώντας έτοιμος «να παραμείνει