Σε εξέλιξη η «μίνι» Σύνοδος στη Βιέννη για το προσφυγικό

26

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βιέννη της Αυστρίας η «μίνι» Σύνοδος για το προσφυγικό με τη συμμετοχή 10 χωρών. Το παρών δίνει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την επίλυση του προσφυγικού.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά ζητά:

-Άμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων
-Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
-Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στη χώρα
-Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες
-Άμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή
-Αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ζητά ο Τουσκ

Τουσκ: Κλειδί ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Μέσω tweet ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Απριλίου

«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό ‘κλειδί’ για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δηλώσεις του τονίζει πως «προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Σήμερα θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά».

Η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου πριν την έναρξη της «μίνι» Συνόδου:

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση. Είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση. Χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.”