ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ: Καταναγκαστική εργασία για χιλιάδες κρατούμενους μετανάστες

171
Διαδήλωση έξω από τις εγκαταστάεις Ορόρα

Δικαστής του Κολοράντο που εκδίκασε μαζική προσφυγή μεταναστών, έδωσε για πρώτη φορά άδεια να προχωρήσει νομικά, υπόθεση καταναγκαστικής εργασίας σε ιδιωτική φυλακή.

Περίπου 60.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά είχαν υποχρεωθεί να προσφέρουν εργασία έναντι… ενός δολαρίου τη μέρα. Την προσφυγή είχαν κάνει εννέα πρώην και σημερινοί κρατούμενο της φυλακής Ορόρα, κοντά στο Ντένβερ του Κολοράντο, την οποία διαχειρίζεται η εταιρία GEO για λογαριασμό της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και δασμών ICE. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Άντριου Φρι που εκπροσωπεί τους μετανάστες, η μήνυση μπορεί να καλύψει τους χιλιάδες μετανάστες που κρατήθηκαν στις εγκαταστάσεις της GEO από το 2004 ως το 2014.

Οι φυλακές, ο Τραμπ και οι τράπεζες

Οποιαδήποτε μέρα, σημειώνει η Christian Science Monitor, κρατούνται στις ΗΠΑ κάπου 34.000 άνθρωποι, το 60% εκ των οποίων, σε φυλακές που λειτουργούν ιδιώτες. Πρόσφατο άρθρο του commondreams.org, είχε τίτλο πως Wall Street και Ιδιωτικές φυλακές «γλύφουν τα δάχτυλά τους» μετά τη νίκη Τραμπ. Ο Ομπάμα είχε προαναγγείλει τερματισμό της ανάθεσης της λειτουργίας φυλακών σε ιδιώτες.

 

Οι μετοχές της CoreCivic και της GEO πέταξαν στα ύψη όταν εξελέγη ο Τραμπ. Οι δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες για φυλακές, ουσιαστικά μονοπώλια, είχαν κρατηθεί στη ζωή χάρη σε δάνεια και πιστώσεις έξι τραπεζών: Wells Fargo, Bank of America, JP Morgan Chase, BNP Paribas, Sun Trust και US Bancorp . Με τη σειρά τους, οι τράπεζες επένδυαν χρήματα πελατών τους, σε μετοχές των ιδιωτικών φυλακών. Τον Ιούνιο του 2016, οι δύο εταιρίες χρωστούσαν 1,5 δις και 1,9 δις, αντίστοιχα. Ακτιβιστές και δικηγόροι επέκριναν από καιρό την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας φυλακών και τη συνεργασία με τη Wall Street.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Όρεγκον, Ρον Γουάιντεν, είχε δηλώσει στους  International Business Times πως είναι λάθος να μπαίνει το κίνητρο του κέρδους στον τομέα της φυλάκισης και ότι οι φορολογούμενοι θα εξεγείρονταν αν μάθαιναν πως οι φόροι ους επιδοτούν εταιρικά κέρδη που αποκομίζον οι εταιρίες αυτές από τις μαζικές φυλακίσεις μελών μειονοτήτων και φτωχών Αμερικανών.

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ - Κορονοϊός: Ρεκόρ με 345 νεκρούς σε 24 ώρες – Σχεδόν 100.000 κρούσματα

Υπό την πίεση ακτιβιστών, η Χίλαρι Κλίντον είχε αναγκαστεί να επιστρέψει δωρεές της GEO ενώ ο Τραμπ δεν είχε… κανένα πρόβλημα. Έλαβε 100.000 από αυτή την εταιρία και για… αντάλλαγμα, δήλωνε πως οι ιδιωτικές φυλακές, λειτουργούν καλύτερα. Το In These Times, είχε γράψει μετά την εκλογή του, πως ένας Τραμπ πρόεδρος, είναι ό,τι παρήγγειλε η βιομηχανία ιδιωτικών φυλακών. Σε πολλές εγκαταστάσεις της GEO υπήρξαν κρούσματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε κέντρο κράτησης της εταιρίας στην περιοχή Καρνές, κρατούμενες μητέρες είχαν πραγματοποιήσει απεργία πείνας.

Ο Σέσιονς υπέρ των ιδιωτών

Υπέρ της επέκτασης των ιδιωτικών φυλακών έχει ταχθεί ο Τζεφ Σέσσιονς.

Με το αντιμεταναστευτικό μένος του Τραμπ στα ύψη, οι «φιλοξενούμενοι» των ιδιωτικών φυλακών προφανώς πολλαπλασιάζονται. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των κέντρων κράτησης. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσσιονς – που έχει τώρα «προβληματάκια» για επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη, που δεν δημοσιοποίησε –  έχει ξεκαθαρίσει, ότι το σύστημα των φυλακών θα συνεχίσει να λειτουργεί, με ιδιώτες.

Η σκλαβιά έχει όνομα

Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα, δήλωσε στην CSM πως υπάρχει ένα όνομα όταν φυλακίζεις ανθρώπους και τους υποχρεώνεις να εργάζονται χωρίς να πληρώνεις. «Λέγεται σκλαβιά. Και εταιρίες σαν την GEO θα κερδίσουν απίστευτα, από την αύξηση των κέντρων κράτησης που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Τραμπ». Στη μήνυση που κατατέθηκε, η GEO κατηγορείται πως παραβίασε μέτρο προστασίας θυμάτων trafficking και βίας, υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν χωρίς αμοιβή και υπό την απειλή εγκλεισμού στην απομόνωση. Κι ενώ στο Κολοράντο η ελάχιστη αμοιβή είναι 9,30 δολάρια την ώρα, οι κρατούμενοι ελάμβαναν 1 δολάριο τη μέρα. Η εταιρία αρνείται ότι υποχρέωνε τους κρατουμένους να εργαστούν.