Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κατρούγκαλου Τζέιν Χολ Λουτ

20
Ο Κατρούγκαλος την έκανε με ...ελαφρά πηδηματάκια

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η περίπου μιας ώρας συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πρόθεση της για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού με τερματισμό του «απαράδεκτου» καθεστώτος εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Η ελληνική πλευρά έθεσε επίσης το θέμα των παραβάσεων στα Σροβίλια και μάλιστα ως επιχείρημα διατήρησης των δυνάμεων της UNFICYP:

Πριν από λίγες εβδομάδες το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή και δημοσιεύματα ανέφερε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.

Διαβάστε επίσης:  Δένδιας για «Αγιά Σοφιά»: «Πρόκληση η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ»

Στο μεταξύ ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» στη συνάντηση θα τεθεί το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας ενώ θα συζητηθούν και ΜΟΕ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες επ αυτών.