ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ: Τζιχαντιστές σκόρπισαν το θάνατο σε γιατρούς και ασθενείς (βίντεο)

21
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σεισμός 6,1 βαθμών

Μεταμφιεσμένοι ως γιατροί ένοπλα μέλη του ISIS εισέβαλαν στις 9 το πρωί σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Καμπούλ, σκότωσαν 30 και τραυμάτισαν περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Οι τζιχαντιστές που είχαν κρυμμένα όπλα και χειροβομβίδες, κατάφεραν να εισβάλλουν στο νοσοκομείο όταν ένας από αυτούς πυροδότησε εκρηκτικά στην είσοδο του νοσοκομείου και άνοιξε πυρ σε ασθενείς και γιατρούς. Κομάντος που προσγειώθηκαν στην οροφή του νοσοκομείου Σαρντάρ Νταούντ, σκότωσαν μετά από αρκετές ώρες ανταλλαγής πυρών, τέσσερις από τους δράστες. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε έξι ώρες αργότερα ότι ειδικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την επιχείρηση και όλοι οι δράστες ήταν νεκροί. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS, ενώ οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

Γκανί: Άσυλο το νοσοκομείο, σε όλες τις θρησκείες

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί δήλωσε πως η επίθεση στο 400 κλινών νοσοκομείο, παραβίασε όλες τις ανθρώπινες αξίες. «Σε όλες τις θρησκείες, το νοσοκομείο θεωρείται άσυλο και μια επίθεση σ΄ αυτό, είναι επίθεση σε όλο το Αφγανιστάν». Νοσοκόμος που κατάφερε να ξεφύγει, ανέφερε ότι δράστης που φορούσε λευκή ποδιά, κρατούσε καλάσνικοφ και πυροβολούσε τυφλά, φρουρούς, ασθενείς και γιατρούς. Τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν σκηνές από το νοσοκομείο, όπου ασθενείς και συγγενείς τους προσπαθούσαν να κρυφτούν, βγαίνοντας σε παράθυρα, στους πάνω ορόφους του νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης:  Στο νοσοκομείο ο Γιάννης Βογιατζής

Επιθέσεις του ISIS και των Ταλιμπάν

Ανταποκριτής του BBC μετέδωσε πως αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για επίθεση του ISIS, είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τακτική των Ταλιμπάν, να ανατινάζουν πρώτα τις εισόδους και μετά να στέλνουν άλλη ομάδα στο στόχο τους. Το ΙSIS ανακοίνωσε το 2015 ότι εισήλθε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όταν διακήρυξε τη λεγόμενη επαρχία Χορασάν. Από τότε, έχει κάνει σειρά επιθέσεων. Τον περασμένο Ιούλιο επίθεση αυτοκτονίας σε συγκέντρωση στην Καμπούλ προκάλεσε το θάνατο 80 ανθρώπων. Παρόμοιες επιθέσεις με 30 θύματα έγιναν τον Οκτώβριο στο θρησκευτικό φεστιβάλ της Ασούρα, ενώ το Νοέμβριο, επίθεση σε τζαμί της Καμπούλ σκότωσε περισσότερους από 30. Το ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη και για την επίθεση του περασμένου μήνα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καμπούλ όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι. Και οι Ταλιμπάν συνεχίζουν επιθέσεις. Πριν μια εβδομάδα σκοτώθηκαν 16 άτομα στην Καμπούλ, κατά την έναρξη της λεγόμενης ανοιξιάτικης επίθεσής τους.