Σέγκεν: Το σχέδιο της Κομισιόν – Τι ισχύει για την Ελλάδα

94
Ελλάδα, 2000, μέλος,Συνθήκη Σένγκεν,

Σχέδιο της Κομισιόν, παρουσιάστηκε σήμερα σχετικά με την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της Συνθήκης Σένγκεν, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε σήμερα, σχέδιο διαχείρισης των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο χώρος Σένγκεν, χωρίς εσωτερικά σύνορα έχει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης αλλά και τις επιχειρήσεις, ωστόσο τους τελευταίους μήνες το σύστημα, δοκιμάζεται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Όπως εκτιμά η Κομισιόν, η επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, θα δημιουργήσει άμεσο κόστος μεταξύ 5 και 18 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ ταυτόχρονα χρειάζονται 1,7 εκατ. εργαζόμενοι και περίπου 2,5 έως 4,5 δισ. ευρώ για τον χρόνο που χάνεται στους ελέγχους.

Η Κομισιόν, καλή κράτη-μέλη της Ε.Ε και της Frontex να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη δομή του νέου οργανισμού, προσδιορίζοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τους τεχνικούς εξοπλισμούς, ενώ παράλληλα τα κράτη-μέλη καλούνται να παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στις υφιστάμενες επιχειρήσεις της Frontex.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Σέγκεν, τι ισχύει, Ελλάδα,Η Κομισιόν, στο σχετικό της σχέδιο για την Ελλάδα επισημαίνει πως πρέπει να της δοθεί άμεση υποστήριξη, τονίζοντας πως τα εξωτερικά σύνορα της χώρας πιέζονται υπερβολικά εξαιτίας των ολοένα αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει πως πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής και των ελληνικών αρχών, να γίνεται 100% ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχομένων και να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι ασφαλείας με τις βάσεις δεδομένων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο της Ε.Ε, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συστάσεων της Αξιολόγησης Σένγκεν και μια εκτίμηση αναγκών που θα επιτρέψει σε άλλα κράτη-μέλη, σε οργανισμούς της ΕΕ και στην Επιτροπή να παράσχουν έγκαιρη υποστήριξη

Διαβάστε επίσης:  Στα Σκόπια ο Κοτζιάς - Η Μόσχα προειδοποιεί την πΓΔΜ

Αν χρειαστεί, ως τις 22 Μαρτίου, ο Frontex θα πρέπει άμεσα να ενισχύσει τις ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και να καλέσει τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν εντός 10 ημερών, συνεισφέροντας ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Παράλληλα, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας , καθώς και το εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία , προκειμένου να υπάρξει γρήγορη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή ζητά, ακόμη, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και περισσότερες επιστροφές στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να μειωθεί η πίεση στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνεται, καθώς οι έλεγχοι στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ενταθεί και η ροή των μεταναστών συνεχίζεται. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να επιταχύνουν την εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης.

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων από χώρα σε χώρα («wave through approach»), κάτι το οποίο είναι σαφές και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου. Τονίζει, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να επιτρέπουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου για όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται στα σύνορά τους.