Σεισμός στην αγορά των σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο βήμα της Μασούτης

120
Σεισμός στην αγορά των σούπερ μάρκετ: Το μεγάλο βήμα της Μασούτης

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, η Μασούτης κάνει σήμερα το μεγάλο βήμα στην αγορά της πρωτεύουσας. Ένα όνειρο ζωής της οικογένειας Μασούτης έγινε πραγματικότητα.

Τα εγκαίνια του νέου καταστήματος της αλυσίδας στην οδό Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της παρουσίας στην Αθήνα και το πέρασμα στη νέα εποχή της εταιρείας.

Ποια είναι όμως η Δ. Μασούτης; Πως ξεκίνησε και τι πορεία διέγραψε για να φθάσει σήμερα στη «Μέκκα» του ελληνικού λιανεμπορίου, όπου πραγματοποιείται πάνω από το 50% της εγχώριας κατανάλωσης;

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Διαμαντής Μασούτης αποφασίζει να μεταπηδήσει στη λιανική και να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε, και για διάστημα περίπου οκτώ χρόνων ασχολούνταν με το χονδρεμπόριο, αρχικά ως πωλητής της ΤΡΥΛΕΤ και κατόπιν με τη δική του εταιρεία.

Αφορμή για την είσοδο στη λιανική στάθηκε η απάντηση του επικεφαλής της Unilever στην Ελλάδα στον Διαμαντή Μασούτη όταν ο τελευταίος ρώτησε γιατί η πολυεθνική αλλά και άλλοι μεγάλοι προμηθευτές δεν του παρείχαν εκπτώσεις ανάλογες με αυτές που έκαναν στα παντοπωλεία της τότε εποχής. «Το μέλλον είναι στη λιανική», ήταν τα λόγια του μάνατζερ της Unilever που τον οδήγησαν στην απόφαση να μεταπηδήσει στη λιανική και να ξεκινήσει μια νέα «καριέρα».

Ύστερα από αρκετή αναζήτηση ανοίγει το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στην οδό Κ. Κρυστάλλη. Δυο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1978, ακολουθεί η λειτουργία του δεύτερου καταστήματος και ο κ. Μασούτης εγκαταλείπει τον τομέα της χονδρικής.

Τα επόμενα χρόνια τα καταστήματα της εταιρείας αυξήθηκαν προοδευτικά με γεωγραφική διασπορά και κάλυψη σε όλη την Βόρεια Ελλάδα από Ορεστιάδα μέχρι Καστοριά και νοτιότερα μέχρι τη Θεσσαλία.