Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Σεισμός Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τις πληγείσες περιοχές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε αργά χθες Τρίτη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στις δύο χώρες έχει ξεπεράσει τις 41.000 μέχρι στιγμής, ενώ πολλοί επιζώντες είναι αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες, αφού έχουν μείνει άστεγοι.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες Τρίτη, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Η εκτίμηση της κατάστασης των κτιρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Στη διάρκεια της νύκτας μια 77χρονη γυναίκα, η Φατμά Γκουνγκόρ, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός επταώροφου κτιρίου στην πόλη Αντιγιαμάν, περίπου 212 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό.

Εννέα άλλοι επιζώντες διασώθηκαν χθες Τρίτη στην Τουρκία, αν και πλέον οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες που έχουν μείνει χωρίς στέγη ή αρκετό φαγητό μέσα στο κρύο.

Μεταξύ των διασωθέντων χθες ήταν δύο αδελφοί ηλικίας 17 και 21 ετών που απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών στην επαρχία Καχραμανμαράς, ένας Σύρος και μία νεαρή γυναίκα στην Αντάκια.

Ο Ερντογάν έχει παραδεχθεί ότι αρχικά υπήρχαν προβλήματα στην αντίδραση των αρχών, αλλά έχει τονίσει ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά επίσης και στην ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πλέον πληγείσες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια είναι μη κατοικήσιμα, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι η φάση των διασώσεων ολοκληρώνεται και πλέον δίνεται έμφαση στην παροχή καταλυμάτων, τροφίμων και εκπαίδευσης στους επιζώντες.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Χανς Χένρι Π. Κλούγκε διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Επίσης αυξάνονται οι ανησυχίες για την εμφάνιση ζητημάτων υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την αποχέτευση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών – με τους ευάλωτους ανθρώπους να κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Ένα πρώτο κομβόι του ΟΗΕ εισήλθε στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία μέσω της Τουρκίας και του περάσματος Μπαμπ αλ Σάλαμ, το οποίο μόλις επαναλειτούργησε.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους και στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο Ραέντ αλ Σάλεχ επικεφαλής των διασωστών Λευκά Κράνη.

Μέχρι στιγμής 35.418 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ περισσότεροι από 5.814 στη Συρία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον  αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους 

Στο σπίτι τους, θα παραλαμβάνουν πλέον, τα ακριβά φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με σοβαρές...

Πως θα αντικατασταθούν Παπασταύρου – Μπρατάκος

Χωρίς ανασχηματισμό και με εσωτερική αναδιάταξη θα καλυφθούν οι θέσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου...

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,...

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μία ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”

Φωτογράφισα αυτό το όμορφο νεοκλασικό στολίδι,το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Βασιλίσσης Σοφίας,επειδή φιλοξενεί μία...