Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Αγωνιώδης μάχη των διασωστών – Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Στα 23 εκατ., συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατ. παιδιών, υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον αριθμό των ανθρώπων που είναι πιθανό να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα από τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό που σάρωσε την Δευτέρα τις περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, και τις μετασεισμικές δονήσεις.

Αυτή την εκτίμηση γνωστοποίησε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Αντελχάιντ Μαρσάνγκ, την ώρα που σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα και να τους ανασύρουν ζωντανούς. Ο θρήνος του θανάτου και το χαμόγελο για τη ζωή που θριαμβεύει μέσα από τα συντρίμμια, εναλλάσσονται.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οι σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 450 χιλιόμετρα από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιόμετρα από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Οι συριακές αρχές ανέφεραν νεκρούς μέχρι τη Χάμα, περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι σεισμοί έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω 5.000 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία. Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.549. Πάνω από 20.534 έχουν τραυματιστεί. Στη Συρία οι επίσημες αρχές έχουν ανακοινώσει 812 νεκρούς, ενώ οι ομάδες διάσωσης στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές είχαμε επιπλέον 790 νεκρούς. Χιλιάδες ακόμη είναι τραυματισμένοι ή εγκλωβισμένοι, με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά να δηλώνει σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

«Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς χθες ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή απολογισμό των νεκρών παιδιών.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις διάσωσης, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους κατεστραμμένους δρόμους και τη μετασεισμική δραστηριότητα να δημιουργούν εμπόδια στα συνεργεία που δίνουν μάχη με το χρόνο.

Ήδη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η ροή της κρίσιμης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία προς τη βορειοδυτική Συρία έχει διακοπεί προσωρινά λόγω ζημιών στους δρόμους και άλλων προβλημάτων υλικοτεχνικής υποδομής.  «Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, οι δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για ανθρωπιστική εργασία έχουν υποστεί ζημιά, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πώς θα φτάσουμε στους ανθρώπους… αλλά εργαζόμαστε σκληρά», δήλωσε στο Reuters ο συντονιστής του ΟΗΕ Ελ-Μοστάφα Μπενλαμλίχ.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι ο στρατός άρχισε να απομακρύνει μερικούς από τους τραυματίες μέσω πλοίων του πολεμικού ναυτικού, ενώ εργάζεται για τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου στη ζώνη του σεισμού. Περισσότερα από 330.000 θύματα του σεισμού έχουν μεταφερθεί σε ξενώνες και πανεπιστημιουπόλεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Σύμφωνα πάντως με την Μαρσάνγκ, η Τουρκία έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, και οι βασικές ανάγκες άμεσα και μεσοπρόθεσμα είναι πέρα ​​από τα σύνορα, στη Συρία, καθώς η χώρα ήδη αντιμετωπίζει μια χρόνια ανθρωπιστική κρίση λόγω του εμφυλίου πολέμου και της επιδημίας χολέρας.

«Πρόκειται για μια κρίση στην κορυφή πολλαπλών κρίσεων στην πληγείσα περιοχή», είπε μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη. «Σε όλη τη Συρία, οι ανάγκες είναι οι υψηλότερες μετά από σχεδόν 12 χρόνια παρατεταμένης, περίπλοκης κρίσης, ενώ η ανθρωπιστική χρηματοδότηση συνεχίζει να μειώνεται».

Ανησυχία για τις περιοχές από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες

Ο ΠΟΥ αποστέλλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, και ενεργοποιεί ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης. «Είναι πλέον ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες ζωντανοί».

Ο Διευθυντής του ΠΟΥ εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία για τις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες έπειτα από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς. «Η καταγραφή των ζημιών είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας», είπε.

Βρέφος γεννήθηκε στα χαλάσματα

Μέσα στις εικόνες της ανείπωτης τραγωδίας, του πόνου και του θανάτου, υπάρχει πάντα περιθώριο για λίγο φως ζωής. Τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν πλάνα από τη γέννηση ενός βρέφους, μέσα στα χαλάσματα που έχει αφήσει πίσω του ο σεισμός στο Αφρίν της βόρειας Συρίας.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Twitter μία Κούρδισσα γέννησε το βρέφος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων να την ανασύρουν από τα συντρίμμια. Το μωρό άντεξε και φέρεται να είναι καλά στην υγεία του. Η μητέρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν τα κατάφερε και λίγο μετά τη γέννα κατέληξε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...

Σίδνεϊ: Πέθανε η 38χρονη μητέρα που μαχαιρώθηκε στο εμπορικό κέντρο προσπαθώντας να σώσει το μωρό της

Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο εμπορικό κέντρο Westfield...