Ήταν πριν από την πολυαναμενόμενη δήλωση του πρωθυπουργού από την Κουμουνδούρου τα μεσάνυχτα της Κυριακής, που ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει την απόφασή του να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί επισήμως τον Προκόπη Παυλόπουλο για να του ζητήσει να προκηρύξει εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή, όταν πλέον και τυπικά θα έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε χθες και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παυλόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και για την ημερομηνία των εκλογών, η οποία ωστόσο ενδέχεται να είναι τελικώς η 7η Ιουλίου και όχι η 30ή Ιουνίου, καθώς τα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακή κυβέρνηση. Θα παραμείνει η παρούσα, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν παραιτήθηκε, ούτε έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Δύο ήταν οι οδοί που είχε ο πρωθυπουργός: η μία να παραιτηθεί και να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση από δικαστές και η δεύτερη να διαλύσει τη Βουλή με την επίκληση σπουδαίου εθνικού θέματος, περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και αλλάζουν μόνο, σύμφωνα με το συνταγματικό έθιμο, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Τύπου.
Συνταγματικές πηγές εξηγούσαν ότι αυτό δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικό, είναι, ωστόσο, πολιτική πρακτική που εφαρμόζεται σε επίπεδο αρχής. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η κυβέρνηση θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και, παρόλο που θα κλείσει η Βουλή, θα μπορεί να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Όμως, αυτές θα πρέπει να κυρωθούν από την επόμενη Βουλή. Για παράδειγμα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να περάσει παροχές με αυτόν τον τρόπο, θα πρόκειται απλώς για πυροτέχνημα, αφού δεν θα έχουν ισχύ.