Έντονες αντιδράσεις Σέρβων υπουργών προκάλεσε αποστροφή συνέντευξης του ηγέτη της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, όπου αποκάλεσε τον πρωθυπουργό της Σερβίας, «εθνικιστή». Τον κατηγόρησαν, πως «παίρνει εντολές από την Αλβανία».
«Η Σερβία βρίσκεται υπό την εθνικιστική ηγεσία του Βούσιτς, ο οποίος εμφανίστηκε ως περιφερειακός ηγέτης, αλλά όταν απειλήθηκε η πολιτική του καριέρα, αποκαλύφθηκαν οι εθνικιστικές του θέσεις», είπε σήμερα στη σερβική εφημερίδα Kurir ο Ζάεφ.
«Βάρβαρη και σκανδαλώδη επίθεση» στον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούσιτς και στην κυβέρνησή του χαρακτήρισε τη δήλωση ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάσιτς. «Γιατί επιτέθηκε στον Βούσιτς, αντί για τον (πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι) Ράμα και τον (πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ) Θάτσι;», ρωτά ο Σέρβος υπουργός. «Ξέρει ότι η Μεγάλη Αλβανία δεν είναι πλήρης χωρίς τα Σκόπια», είπε ο Ντάσιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Ο Σέρβος υπουργός Εργασίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, αναρωτήθηκε αν η επίθεση του Ζάεφ ήταν δική του ιδέα ή είχε «οδηγίες από τον Ράμα, τον Θάτσι, ή τον (αλβανόφωνο πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ) Ταλάτ Ξαφέρι.
Το κυβερνών κόμμα VMRO DPMNE κατηγορεί τον Ζάεφ ότι έθεσε σε κίνδυνο την ακεραιότητα της χώρας όταν αποδέχθηκε αιτήματα αλβανόφωνων κομμάτων της ΠΓΔΜ. Οι σχέσεις Σερβίας –Αλβανίας επιδεινώθηκαν πρόσφατα, όταν Ράμα και Θάτσι υπαινίχθηκαν πιθανότητα ένωσης Αλβανίας –Κοσόβου αν η Ε.Ε. γυρίσει την πλάτη της στα Βαλκάνια. Σερβικά ΜΜΕ κατηγορούν την Αλβανία και αλβανόφωνους της ΠΓΔΜ ότι επιδιώκουν την καταστροφή της χώρας, την τρομοκρατία και τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» με τη βοήθεια της Δύσης.
Την περασμένη Πέμπτη οπαδοί του VMRO DPMNE εισέβαλαν στο σκοπιανό κοινοβούλιο για να αποτρέψουν την εκλογή Ξαφέρι.
Ο Ζάεφ, που έχει τη στήριξη τουλάχιστον 67 από 120 βουλευτές, δεν μπορεί να αναλάβει την εξουσία, λόγω της άρνησης του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ιβανόφ: “Στρατηγικός εταίρος” οι ΗΠΑ
Ο Ιβανόφ συναντήθηκε τελικά με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Χόιτ Γι τη Δευτέρα και φάνηκε να χαλαρώνει τη στάση του, όταν δήλωσε πως μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης, αν η νέα πλειοψηφία της βουλής, δώσει εγγυήσεις για τη διατήρηση της ενότητας της χώρας. Ο Ιβανόφ που χαρακτήρισε «στρατηγικό εταίρο» τις ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να βοηθήσει να απομακρυνθούν τα εμπόδια. Μετά τη συνάντηση, ο Ιβανόφ, για πρώτη φορά, καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στη Βουλή, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 100 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και 10 βουλευτές. Ο Γι συναντήθηκε και με το νέο πρόεδρο της Βουλής, Ξαφέρι.