ΣΕΡΒΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ: Καβάλα στ΄ άλογο και ντυμένος στα λευκά (βίντεο)

85

Μια υποψηφιότητα που ξεκίνησε για πλάκα, φέρεται να έχει ισχυρές πιθανότητες να συγκεντρώσει ποσοστό 10% στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας. Το BBC αναρωτιόταν, τι μπορεί να πει κανείς για μια χώρα, ιδιαίτερα για τους πολιτικούς της, όταν ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους, κατέρχεται για… πλάκα.

Υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει ο “Λιούμπισα Πρελετάτσεβιτς”, ο επόμενος πρόεδρος στο Βελιγράδι;  Δύσκολο ίσως να νικήσει τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούσιτς που ίσως εκλεγεί και από τον πρώτο γύρο. Αλλά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του νεαρού Σέρβου ξεπερνούν εκείνα του πρώην προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Βουκ Τζέρεμιτς, του υπερεθνικιστή ηγέτη του Σερβικού Ριζοσπαστικού κόμματος Βόιτσλαβ Σέσελι και του πρώην υπουργού Οικονομίας, Σάσα Ραντούλοβιτς.  Δημιουργός του χαρακτήρα του υποψηφίου Λιούμπισα – γιατί πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο – είναι ο 25χρονος φοιτητής  Λούκα Μαξίμοβιτς. Πρωτοεμφανίστηκε ως Λιούμπισα στις περσινές τοπικές εκλογές του Μλαντένοβατς, προάστιο της σερβικής πρωτεύουσας. Αυτός κι οι φίλοι του έμειναν άναυδοι όταν ο χαρακτήρας που υποδυόταν, έλαβε ποσοστό 20%.

Στ΄ αστεία, παίζαμε…

Μα… στ΄ αστεία το έκαναν, θέλοντας να σατιρίσουν κάποιον οπορτουνιστή πολιτικό. Το όνομα δεν ήταν τυχαίο.Πρελατάκ είναι λέξη που αποδίδει την μεταπήδηση πολιτικού από κόμμα σε κόμμα, για πολιτικό κέρδος. Φορώντας πάντα λευκό κοστούμι και με το παρατσούκλι «Μπέλι» που σημαίνει «άσπρος», ο νεαρός συνεχίζει την παρωδία, στις προεδρικές εκλογές.  Δηλώνει ευθαρσώς πως είναι ψέματα όσα υπόσχεται, τάζει τη «δημιουργία τμήματος ευθανασίας για συνταξιούχους για να περικοπούν τα κόστη περίθαλψης των ηλικιωμένων». Ονόμασαν το κόμμα που τον στηρίζει, «Δοκιμάσατε ποτέ sauerkraut;» το οποίο κατέληξε να είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στο συμβούλιο του Μλαντένοβατς, με 12 έδρες.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Δραματική νύχτα μετά τον σεισμό - Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί και οι τραυματίες - Συγκλονιστικές εικόνες

Οι δύο όψεις του φαινομένου

Το φαινόμενο έχει δύο όψεις, θεωρεί ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής Μπόσκο Τζάκσιτς. Ο Μπέλι μπορεί να ενθαρρύνει νέους ψηφοφόρους να πάνε στην κάλπη, να τους κινητοποιήσει με τη σάτιρά του. Αλλά η δεύτερη όψη, είναι ότι ίσως προσελκύσει απογοητευμένους. Σ΄ αυτή την περίπτωση, αυτός που θα χάσει δεν είναι ο Βούσιτς, αλλά οι Γιάνκοβιτς και Τζέρεμιτς. Τα πράγματα είναι σοβαρά και δεν είναι καιρός για παιχνίδια και χιούμορ, πιστεύει ο Τζάκσιτς.Πιθανότατα ο Βούσιτς θα μετακομίσει με ευκολία από την πρωθυπουργία, στην προεδρία. Ίσως όμως, παρατηρεί το BBC, ο Πρελετάσεβιτς εκτός από γέλιο, να προκαλέσει και  συνειδητοποίηση πως η πολιτική στη Σερβία έχει προβλήματα που απαιτούν σοβαρή μελέτη.