Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

«Σφάζονται» για το Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ -Δέκα ονόματα για 4 θέσεις

Την τελική λύση στο ζήτημα των ψηφοδελτίων αναζητά σήμερα το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει για να βάλει τη σφραγίδα στους εκλογικούς συνδυασμούς.

Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να εγκρίνουν τις επιλογές της επιτροπής ψηφοδελτίων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, παραμένει ακόμα ανοιχτό το ζήτημα του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Τα ανοίγματα και τα ιστορικά στελέχη

Η λίστα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας αποτελεί τον πιο δύσκολο γρίφο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς επί της ουσίας καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, ισορροπώντας μεταξύ επιλογών που θα έχουν έναν συμβολισμό, επιλογών που σχετίζονται με το πολιτικό μέλλον και την επιβίωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τα πολιτικά ανοίγματα που επιχειρεί το κόμμα του.

Αχτσιόγλου και Σκουρλέτης οι τυχεροί

Όπως όλα δείχνουν, το νέο και «φρέσκο» πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβει θέση (την πρώτη) στο Επικρατείας είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Ανήκει στη νέα γενιά στελεχών που βγάζει σε «πρώτο πλάνο» ο Αλέξης Τσίπρας. Από τις τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου που πιθανότατα θα δώσουν έδρες, τα δύο στελέχη σε εκλόγιμη θέση θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, ο γραμματέας Π. Σκουρλέτης προβάλλει ως φαβορί για τη δεύτερη θέση και μένουν κενές άλλες δύο που θα συμβολίσουν τα «ανοίγματα» του κόμματος σε άλλους χώρους ή θα νοηματοδοτήσουν προτεραιότητες. Επτά πρόσωπα για δύο εκλόγιμες θέσεις.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έχει συζητηθεί για την τρίτη θέση στο Επικρατείας, ωστόσο είναι πιθανό να μη «χωρέσει» στη λίστα καθώς υπάρχουν ζητήματα ισορροπίας.

Κατ’ αρχάς, τρία πρόσωπα αναζητούν μονοπάτι για τα επόμενα βήματά τους, που δεν είναι ακόμα γνωστό προς ποια κατεύθυνση θα οδηγούν.

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει άγνωστο αν θα διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό. Επανήλθε σε κρίσιμη στιγμή στον πολιτικό χώρο από τον οποίο είχε αποχωρήσει, εκφράζοντας δημόσια πολιτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί αν το όνομά του θα μπει τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν θα είναι υποψήφιος με σταυρό ή αν ακόμα πάρει τη μεγάλη απόφαση να μην είναι υποψήφιος. Παρόμοιο είναι το φόντο για τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Ο υπουργός Επικρατείας διέψευσε σενάρια αποχώρησής του από την πολιτική την ημέρα του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου. Μένει να φανεί εάν θα επιλέξει να ξεκινήσει το κυνήγι της εκλογής με σταυρό στη «δύσκολη» περιφέρεια του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών ή αν το όνομά του θα περιληφθεί τελικά σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Άγνωστο παραμένει το τι θα επιλέξει τελικά και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (και επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ») που αν και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκε εκτός κυβέρνησης λόγω της παροιμιώδους σύγκρουσής του με τον τότε συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, έχει αφήσει τους συνομιλητές του στον ΣΥΡΙΖΑ με την αίσθηση ότι δεν θέλει τελικά να βρίσκεται στις λίστες του κόμματος. Ο πιο δύσκολος γρίφος ακούει στο όνομα Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τα πολιτικά ανοίγματα Στις ίδιες θέσεις στο Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμβολίσει τις προτεραιότητες αλλά και το άνοιγμα της Κουμουνδούρου σε όμορους πολιτικούς χώρους. Με τη διάλυση του Ποταμιού έγινε αρκετή συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη που θα μπορούσε να προσεγγίσει η Κουμουνδούρου και να δώσει πολιτική στέγη.

Τα ονόματα δύο πρώην ευρωβουλευτών, του Μιλτιάδη Κύρκου και του Γιώργου Γραμματικάκη, βρίσκονται στις προτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας από την Κρήτη συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, καθώς χαίρει σεβασμού και γι’ αυτό οι πιθανότητες είναι υπέρ του.

Για μία θέση στο Επικρατείας όμως «σφάζονται παλικάρια» από τη ΔΗΜΑΡ και από τις πολιτικές κινήσεις που πήραν ανοιχτά θέση και στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες.

Η πολιτική συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ απέφερε προσχώρηση του Δημήτρη Θεοχαρόπουλου και του κόμματος στην Προοδευτική Συμμαχία. Μένει να φανεί αν θα υπάρχει το όνομα στελεχών όπως του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο Επικρατείας αλλά σε εκλόγιμη θέση.

Ας σημειωθεί ότι τα δύο αυτά στελέχη της Αριστεράς δεν έχουν εκλεγεί ποτέ με σταυρό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια,...

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτογκόλ” με το …βάπτισμα

Εσωκομματική συζήτηση προέκυψε από τις δηλώσεις Κασσελάκη για το βάπτισμα του –όταν ανέφερε πως...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο»...