Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021
30.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1961....... Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται το νέο τουριστικό ξενοδοχείο της Πάρνηθας "Μον Παρνές".

Σφοδρή σύγκρουση για την Παιδεία – Μητσοτάκης: Θλιβερός ο ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Πολιτεύεσαι όπως ο Τραμπ

Σφοδρή είναι η σύγκρουση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει πίσω τα πανεπιστήμια σε φοιτητές και καθηγητές, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακραίες πολιτικές.

Μητσοτάκης: Θλιβερός ο ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζουμε τα πανεπιστήμια

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας θλιβερή τη στάση του.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δέσμιος των ιδεολογικών του αγκυλώσεων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακόμα και σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν κορωνο-συλλαλητήρια και ο αρχηγός του δέχεται το ρίσκο. Η αντιπολίτευση πρέπει κάποτε να μιλά με σοβαρά επιχειρήματα. Να θωρακιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο από κάθε σκοτεινή επιβουλή», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στήριξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Η αντιπολίτευση πρέπει κάποτε να μιλά με σοβαρά επιχειρήματα. Να θωρακιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο από κάθε σκοτεινή επιβουλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη νεολαία Λαμπράκη, καλώντας τους βουλευτές να συνυπογράψουν κείμενο για υποτροφίες στους αριστούχους,  ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εμβληματικές μορφές της Αριστεράς.

Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο στα ανώτατα ιδρύματα ώστε να πάψουν, όπως είπε, οι αίθουσες των φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες των περιθωριακών. «Να πάψουν επιτέλους οι χώροι του δημόσιου πανεπιστημίου να γίνονται εκθετήρια παραεμπορίου. Οι σχολές θα κλείσουν έτσι την πόρτα στη βία ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία. Με περιμετρική φύλαξη, με τεχνικά μέσα θα αποτρέπονται παράνομες πράξεις και θα εντοπίζονται εγκαίρως και περιπτώσεις ατυχημάτων ή έκτακτων κινδύνων» είπε.
«Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίσης σημείωσε ότι παντού στον κόσμο η είσοδος σε αίθουσες και εργαστήρια και βιβλιοθήκες είναι ελεγχόμενη και παντού λειτουργούν υπηρεσίες ασφάλειας.

«Πουθενά στον κόσμο όμως δεν έχουμε εικόνες σαν του δικού μας πανεπιστημίου, με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, εξοπλισμούς να λεηλατούνται και κυρίως ανθρώπους να απειλούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην πατρίδα, δυστυχώς, σε αυτή την έκταση» είπε. Πρόσθεσε ότι η δήθεν απειλή για τα προσωπικά δεδομένα από τις κάμερες, δεν ισχύει. «Οι κάμερες θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που εγκρίνει και η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά, είναι μια κίνηση που αφυπνίζει και ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί παντού και για όλους.

«Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» είπε και συμπλήρωσε: «Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν. Προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα κάνει καλύτερα. Διαλέξτε ρόλους. Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην τακτική των κραυγών αλλά και της σιωπής. Κραυγές κατά του εξορθολογισμού των σπουδών και ενός ανύπαρκτου αυταρχισμού και σιωπή για τα απαξιωμένα μαθήματα, τους αιώνιους φοιτητές, την ωμή βία και την παραβατικότητα».

«Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στη βία»

«Την ευθύνη για την ασφάλεια και την φύλαξη των πανεπιστημίων θα έχει η μονάδα προστασίας του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Θα υπάγεται στον πρύτανη. Δεν θα φέρουν όπλα. Αυτή η μονάδα θα εξασφαλίζει την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια για να μη γίνονται γιάφκες . Οι σχολές θα κλείσουν την πόρτα στη βία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Υλοποιούμε μια βασική προεκλογική μας δέσμευση. Ο υποψήφιος πρέπει να κατευθύνεται εκεί που θέλει. Όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο, πρέπει κάποια στιγμή και να το τελειώνει. Διαφορετικά χάνει το νόημα του το πανεπιστήμιο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση προχωρά σε δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η πρώτη δέσμη αλλαγών αφορά στην εισαγωγή και η δεύτερη αφορά την πραγματική προστασία των πανεπιστημίων.

«Δεν είναι δυνατό να έχουμε φοιτητές που βαθμολογούνται με 1 ή 2», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε, σε αυτό το νομοσχέδιο αναμετρώνται δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις για το ελληνικό πανεπιστήμιο: Εμείς θέλουμε να το δώσουμε πίσω στους καθηγητές και στους φοιτητές.

«Είναι καιρός να δούμε κατάματα την αλήθεια. Να πιάσουμε το νήμα από την αρχή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν, οι συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο».

Άνεργοι πτυχιούχοι

Αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία. Όπως τόνισε, το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε απόφοιτους πανεπιστημίων.
Το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων μας λέει ότι ζητά αλλά δεν βρίσκει τα στελέχη που θέλει. Την ίδια στιγμή από τα ελληνικά πανεπιστήμια αποφοιτούν ολοένα και λιγότεροι. Τρεις στους δέκα είτε γίνονται αιώνιοι φοιτητές είτε αλλάζουν κατεύθυνση.
Ο χρόνος σπουδών στα ΑΕΙ φτάνει στα 7 χρόνια».

Επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Έχετε θράσος, ακραία η πολιτική σας

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον για ακραίες πολιτικές και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολιτεύεται όπως ο Trump.
Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».
«Κε. Μητσοτάκη χαρακτηρίζετε αλήτες εκείνους που αγωνιούν για τη ζωή τους – Εσείς έχετε το θράσος με αυτήν την παρέμβαση σας και με την αναφορά σας για τη Νεολαία Λαμπράκη. Δεν έχουμε το μονοπώλιο της ευαισθησίας για την Παιδεία.
Κε.Μητσοτάκη εσείς ήσασταν υπουργός σε εκείνη την κυβέρνηση που έκοψε τις υποτροφίες. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε την κοινή γνώμη, είναι πράγματι εντυπωσιακός. Θα τον ζήλευε και ο Όργουελ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πολιτική σας είναι ακραία, δεν είστε κεντρώος. Δεν κάνετε κάτι παραπάνω για τα πανεπιστήμια και τη δημόσια Παιδεία από αυτή που είχατε σκοπό να κάνετε. Θέλετε συρρίκνωση του Κράτους. Εσείς θέλετε λιγότερο κράτος και περισσότερο χώρο στους ιδιώτες. Εμείς θέλουμε ισχυρό και ανθρώπινο κράτος με κανόνες και στήριξη της αγοράς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Στόχος σας είναι να διευρύνετε την πελατεία των κολεγίων

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να διευρύνει την πελατεία των κολεγίων.
«Ουδόλως σας ενδιαφέρει να λύσετε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Βασική σας επιλογή είναι να υποβαθμίσετε τα δημόσια πανεπιστήμια.
Τα κολέγια στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι χαμηλής ποιότητας», τόνισε.

Ούτε μία συγγνώμη για την Ικαρία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ άσκησε κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας.
«Τόσους μήνες δεν δίνατε σημασία στο εάν κολλάει ή όχι ο κορωνοϊός στους μεγάλους εργασιακούς χώρους , 9 μήνες τώρα δεν σας αφορά αν ο ιός κολλάει στις αστικές συγκοινωνίες. Για αυτό ανοίγετε τα σχολεία όπως τα κλείνετε.
Δεν θέλετε να δώσετε δεκάρα στη δημόσια παιδεία
Εσείς που πρέπει να δίνετε το παράδειγμα, δεν τηρείτε τα μέτρα κε Μητσοτάκη.
Δεν είπατε πάλι μια συγνώμη, μας είπατε όμως πόσο κουραστικό ήταν το ταξίδι σας στην Ικαρία.
Ίσως και να ακυρώσατε το τένις ή το mountain biking στην Πάρνηθα, αλλά μια συγνώμη δεν είπατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στο ημερολόγιο της Καρολάιν περιγράφονται συνεχείς εντάσεις, τσακωμοί και έντονοι καβγάδες ακόμα και χειροδικίες

Σημαντικό εύρημα για τη δολοφονία της Καρολάιν αποτελεί το κρυπτογραφημένο ημερολόγιο του θύματος που ρίχνει φως στις σχέσεις της με τον 32χρονο. Στο διαβιβαστικό των...

Γλυκά Νερά – Ανακοινώσεις ΕΛ.ΑΣ: Η στιγμή που ο δράστης τα ομολόγησε όλα

Το πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ στην εξιχνίαση της υπόθεσης των Γλυκών Νερών εξήγησε η διευθύντρια εγκληματολογικών εργαστηρίων Πηνελόπη Μηνιάτου και ο προϊστάμενος τμήματος ανθρωποκτονιών,...

Γλυκά Νερά: Τα τρία λάθη που πρόδωσαν τον 32χρονο – Το χρονικό και το...

Άφωνη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα συγκλονιστικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από τον...
Καλογρίτσας, 300 ευρώ, μήνα, εφορία,

Βουλή: Νέα στοιχεία Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή

Νέα στοιχεία που αφορούν SMS που αντάλλαξε με τον Νίκο Παππά, πριν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, απέστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής,...
Κικίλιας: Λίγη υπομονή ακόμα - Κοτανίδου: Αναζητούμε χαραμάδα για την άρση μέτρων

Κικίλιας: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως» για το...

Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Έχουν εμβολιαστεί 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι

Την σημασία που έχει από δω και στο εξής να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας, καθώς η πλατφόρμα πια έχει ανοίξει για όλες τις...

Η εμβληματική επίδειξη του Dior στο Καλλιμάρμαρο (βίντεο)

Ο Οίκος Dior επέλεξε την Αθήνα και το Καλλιμάρμαρο για να παρουσιάσει την Cruise 2022. Με έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό και με επίκεντρο...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Νέα στοιχεία Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή

Νέα στοιχεία που αφορούν SMS που αντάλλαξε με τον Νίκο Παππά, πριν το διαγωνισμό...

Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Έχουν εμβολιαστεί 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι

Την σημασία που έχει από δω και στο εξής να πειστούν όλοι οι συμπολίτες...

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 “ναι” το εργασιακό νομοσχέδιο

Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 158 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο, το...

Βουλή: Μητσοτάκης ζήτησε από Τσίπρα να αποκηρύξει τον Πολάκη

Να αποκηρύξει τον Παύλο Πολάκη ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του από τον...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή