Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
25.7 C
Athens

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Σήμερα, Δευτέρα στις 10 π.μ θα εξειδικεύσουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος τα μέτρα στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε το Σάββατο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μερικά από τα μέτρα είναι μεταξύ άλλων:

1.Το έκτακτο επίδομα/επιταγή ακρίβειας  ύψους 250 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι Πρωθυπουργός ανακοίνωσε  ότι θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους. Η ενίσχυση  θα αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μία μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση».

Σημειώνεται ότι το ποσό της επιταγής ακρίβειας που θα δοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 50 ευρώ, δηλαδή θα ανέρχεται στα 250 ευρώ από 200 ευρώ που ήταν η επιταγή ακρίβειας που δόθηκε το Πάσχα. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι διευρύνεται και επισήμως ο αριθμός των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας καθώς εντάσσονται και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης αναμένεται να αλλάξει το ανώτατο εισοδηματικό όριο για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δηλαδή το όριο αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 800 ευρώ από 600 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη ενίσχυση.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ακόμη μία μηναία δόση όπως και πέρυσι ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν ακόμη μίαμιση δόση. Υπενθυμίζεται ότι  το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό)

Για παράδειγμα, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς κάποιο ενήλικο /ανήλικο μέλος θα λάβει 400 ευρώ,

Το επίδομα παιδιού

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών και ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια που λαμβάνει επίδομα παιδιού 70 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα το λάβει αυξημένο κατά 35 ευρώ,  δηλαδή θα εισπράξει συνολικά 105 ευρώ.

2.  Το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει εφέτος στα 300 εκατ. από 174 εκατ. που ήταν πέρυσι και με δυνητικά δικαιούχους περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Έτσι δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

3. Επιδότηση για τους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Το  πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων για την κλιμακωτή επιδότηση τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα «θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να εξειδικεύσουνε περισσότερο τα μέτρα που εξήγγειλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου. Όμως να σας δώσω ορισμένες επεξηγήσεις και πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες ενόψει της εφαρμογής των μέτρων για τα οποία έχω ήδη μιλήσει.

Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος να δίνει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα επιβεβλημένο διότι ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλές αλλά εάν μπορέσουμε να μειώσουμε και τη συνολική κατανάλωση. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά σας περιγράφω ένα γενικό πλαίσιο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση κάθε ελληνικό νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει σημαντική στήριξη. Και θέλω να επισημαίνω ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της στήριξης την οποία παρέχουμε η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη».

4. Επιδότηση στους αγρότες

Η καταβολή επιδότησης 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα και 89 εκατ. σε 50.000 κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5. Επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Αυξάνονται οι δικαιούχοι του  προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» κατά 200.000 δικαιούχους . Σημειώνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει voucher έως 710 ευρώ σε νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών.

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα έχουν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες

6. Επέκταση του προγράμματος  “Τουρισμός για όλους”

Επεκτείνεται το πρόγραμμα  “Τουρισμός για όλους” καθώς εντάσσονται σε αυτό επιπλέον  άλλοι 200.000 δικαιούχοι.

7. Στεγαστικό πακέτο

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για το στεγαστικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ περιόρισαν το πρωτογενές έλλειμμα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Προυπολογισμός: Άμεσοι φόροι και ΦΠΑ έφεραν πρωτογενές πλεόνασμα

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 19 εκ.ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. ευρώ έφεραν στον κρατικό Προϋπολογισμό το πρώτο 8μηνο του έτους οι φόροι ...

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών...
Φ.Π.Α.: Παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2020 οι μειωμένοι συντελεστές για τα 5 νησιά του Αιγαίου

ΦΠΑ: Επιπλέον μισό δισ. ευρώ έσοδα στο δημόσιο έφερε η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών  μόνο από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χωρίς δηλαδή να προστίθεται η αυξητική, φέτος, πορεία του τουρισμού, αναμένεται να μπουν...

Επιδόματα έως 1.114 ευρώ: Οι δικαιούχοι και η διαδικασία για τις αιτήσεις

«Τρέχουν» οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στα εποχικά επιδόματα της ΔΥΠΑ, τα οποία ξεκινούν από 557,38 ευρώ και φτάνουν έως και...

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι και πότε κερδίζουν έκπτωση έως 2.200 ευρώ

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που αυτή τη στιγμή μέσω της νέας εφαρμογής Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιχειρούν να «ξετρυπώσουν» φοροφυγάδες «σκανάροντας»...
Ολική επαναφορά για τις χάρτινες αποδείξεις - Θα μετρούν και για τη Φορολοταρία

Ρεκόρ καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις λιανικής μέσω της εφαρμογής “appodixi”

Ξεπέρασαν τις 2.000 μέσα σε δύο ημέρες οι καταγγελίες καταναλωτών για "μαϊμού"  αποδείξεις λιανικής πώλησης μέσω της νέας εφαρμογής  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων...
Επίδομα Θέρμανσης: Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα το λάβουν - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

«Σταθερή» έκπτωση 0,25 ευρώ/lt στο πετρέλαιο θέρμανσης – Πώς μειώνεται κι άλλο η τελική...

Έως τον Δεκέμβριο -σε πρώτη φάση- το πετρέλαιο θέρμανσης θα επιδοτείται απευθείας στην «πηγή», ώστε να προκύπτει έκπτωση κατά την παράδοσή του στους καταναλωτές Οριστικό:...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέο «μπαράζ» μέτρων για την ακρίβεια: Αλλαγή στο Fuel Pass και οι αποδάσεις για το ρεύμα

Σε νέα μέτρα για την ακρίβεια, προς επόμενη ενίσχυση των νοικοκυριών, προχωρούν η κυβέρνηση...

Άρση μέτρων: Πρωτομαγιά με επιστροφή στην κανονικότητα – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα

Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα, Πρωτομαγιά, καθώς η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση....

Κράτσα: Ανακλήθηκε η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Ζάκυνθο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο η ανακοίνωση ότι παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων...

Lockdown: Γιατί αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση των ειδικών – Την Παρασκευή “κληρώνει” για χαλάρωση των μέτρων

Την Παρασκευή αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Αν...