Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
12.5 C
Athens

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Σήμερα, Δευτέρα στις 10 π.μ θα εξειδικεύσουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος τα μέτρα στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε το Σάββατο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μερικά από τα μέτρα είναι μεταξύ άλλων:

1.Το έκτακτο επίδομα/επιταγή ακρίβειας  ύψους 250 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι Πρωθυπουργός ανακοίνωσε  ότι θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους. Η ενίσχυση  θα αφορά σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν ακόμη μία μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση».

Σημειώνεται ότι το ποσό της επιταγής ακρίβειας που θα δοθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 50 ευρώ, δηλαδή θα ανέρχεται στα 250 ευρώ από 200 ευρώ που ήταν η επιταγή ακρίβειας που δόθηκε το Πάσχα. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι διευρύνεται και επισήμως ο αριθμός των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας καθώς εντάσσονται και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Επίσης αναμένεται να αλλάξει το ανώτατο εισοδηματικό όριο για την χορήγηση της επιταγής ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δηλαδή το όριο αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 800 ευρώ από 600 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη ενίσχυση.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ακόμη μία μηναία δόση όπως και πέρυσι ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν ακόμη μίαμιση δόση. Υπενθυμίζεται ότι  το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:

  • 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
  • 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
  • 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό)

Για παράδειγμα, ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς κάποιο ενήλικο /ανήλικο μέλος θα λάβει 400 ευρώ,

Το επίδομα παιδιού

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών και ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια που λαμβάνει επίδομα παιδιού 70 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα το λάβει αυξημένο κατά 35 ευρώ,  δηλαδή θα εισπράξει συνολικά 105 ευρώ.

2.  Το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει εφέτος στα 300 εκατ. από 174 εκατ. που ήταν πέρυσι και με δυνητικά δικαιούχους περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Έτσι δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

3. Επιδότηση για τους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Το  πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων για την κλιμακωτή επιδότηση τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα «θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου των συναρμοδίων υπουργείων προκειμένου να εξειδικεύσουνε περισσότερο τα μέτρα που εξήγγειλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου. Όμως να σας δώσω ορισμένες επεξηγήσεις και πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμες ενόψει της εφαρμογής των μέτρων για τα οποία έχω ήδη μιλήσει.

Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος να δίνει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να προχωρούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα επιβεβλημένο διότι ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλές αλλά εάν μπορέσουμε να μειώσουμε και τη συνολική κατανάλωση. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν εντός των επόμενων εβδομάδων αλλά σας περιγράφω ένα γενικό πλαίσιο το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση κάθε ελληνικό νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει σημαντική στήριξη. Και θέλω να επισημαίνω ως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της στήριξης την οποία παρέχουμε η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη».

4. Επιδότηση στους αγρότες

Η καταβολή επιδότησης 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στα λιπάσματα και 89 εκατ. σε 50.000 κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

5. Επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Αυξάνονται οι δικαιούχοι του  προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» κατά 200.000 δικαιούχους . Σημειώνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει voucher έως 710 ευρώ σε νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν μόνο οι ακόλουθες κατηγορίες συσκευών.

  • Κλιματιστικά
  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα έχουν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες

6. Επέκταση του προγράμματος  “Τουρισμός για όλους”

Επεκτείνεται το πρόγραμμα  “Τουρισμός για όλους” καθώς εντάσσονται σε αυτό επιπλέον  άλλοι 200.000 δικαιούχοι.

7. Στεγαστικό πακέτο

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για το στεγαστικό πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Golden Visa: Αλλαγές τριών ταχυτήτων με ρύθμιση τη Δευτέρα στη Βουλή

Τουλάχιστον  800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα  θα πρέπει να καταβάλλουν για την αγορά ακινήτων, σε αστικά κέντρα και ορισμένα νησιά της...

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Προς παράταση η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” για τη χορήγηση της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν...
Εκτός κρατικής αποζημίωσης μένουν 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που "κούρεψαν" τα ενοίκια

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε παράταση έως την 1η Μαρτίου για την έκπτωση έως 10% στο...

Παράταση λίγων ημερών δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να έχουν έκπτωση έως 10%...
Δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ

Κωστής Χατζηδάκης προς τράπεζες και παρόχους POS: Εξετάστε τη μείωση προμηθειών

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών...
ΔΝΤ: Επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022

ΔΝΤ: Μειώθηκε κατά το ήμισυ το “μαύρο” χρήμα στην Ελλάδα

Στο μισό μειώθηκε η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (20/2) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα,...

Κατώτατος μισθός: Πόσο αναμένεται να αυξηθεί – Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Πάνω από 800 ευρώ θα διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου 2024 ο κατώτατος μισθός με την νέα αύξηση από 780 ευρώ μεικτά που είναι...

ΑΑΔΕ: 5+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης των POS με τα ταμειακά...

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί, η ΑΑΔΕ απαντάει σε 5+1 κρίσιμες ερωτήσεις για το έργο της διασύνδεσης των POS με τα Ταμειακά Συστήματα. 1....

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μέσα στον Οκτώβριο η ενεργοποίηση των μέτρων κατά της ακρίβειας που ψήφισε η Βουλή

Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, όμως, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα...

Νέο «μπαράζ» μέτρων για την ακρίβεια: Αλλαγή στο Fuel Pass και οι αποδάσεις για το ρεύμα

Σε νέα μέτρα για την ακρίβεια, προς επόμενη ενίσχυση των νοικοκυριών, προχωρούν η κυβέρνηση...

Άρση μέτρων: Πρωτομαγιά με επιστροφή στην κανονικότητα – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα

Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα, Πρωτομαγιά, καθώς η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση....

Κράτσα: Ανακλήθηκε η απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων στη Ζάκυνθο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο η ανακοίνωση ότι παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων...