Σκάνδαλο εκατομμυρίων στον Ωρωπό ξεσκεπάζει ο νυν Δήμαρχος

Η προηγούμενη διοίκηση καταχρέωσε τον Δήμο - Τι ήθελε να κρύψει και δεν κατέθετε ισολογισμό;

24
Σκάνδαλο εκατομμυρίων στον Ωρωπό ξεσκεπάζει ο νυν Δήμαρχος

Όταν ο νέος Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης αναλάμβανε την διοίκηση του Δήμου σε καμία περίπτωση δεν περίμενε την κατάσταση την οποία αντιμετώπισε: αδιανόητες δαπάνες ρουσφετολογικού χαρακτήρα χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης, τεράστια χρέη προς όλους όσους συναλλάσσονται με τον Δήμο Ωρωπού, «ορφανά» τιμολόγια με σφραγίδα του Δήμου χωρίς όμως καμία υπογραφή ή απόφαση για την δαπάνη και σχεδόν μηδενικά ταμειακά αποθέματα.

Αυτή την απίστευτη κατάσταση έδειξε –και απέδειξε μέσω εγγράφων- ο νυν Δήμαρχος σε ανοιχτή συγκέντρωση που έκανε ενημερώνοντας τους Δημότες για τα έργα και τις ημέρες του Θωμά Ρούσση, του πρώην Δημάρχου.

Αυτή τη στιγμή, τα βεβαιωμένα χρέη του Δήμου Ωρωπού είναι πάνω από 13,5 εκατομμύρια, με καινούριες απλήρωτες υποχρεώσεις να ανακαλύπτονται καθημερινά και χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρέη των νομικών προσώπων του Δήμου, δηλαδή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, της Δημοτικής Επιχείρησης, του Νομικού Εκπροσώπου Πολιτισμού και του Λιμενικού Ταμείου. Ταυτόχρονα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου τα οποία δεν είναι δεσμευμένα είναι μόλις 300.000€.

Είναι επίσης σοκαριστικό, ότι από το 2012 ο Δήμος παρανομεί καθώς δεν έχει καταθέσει ισολογισμούς, με αποτέλεσμα να απειλείται ο Δήμος με κυρώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδύνατος ο γενικευμένος έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων.

Ανάμεσα στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν, χαρακτηριστικότερο ίσως ήταν αυτό για τα καύσιμα του Δήμου. Τον Σεπτέμβριο του 2017 οι δαπάνες για καύσιμα στα οχήματα του Δήμου ήταν 83.193€. Τον Σεπτέμβρη του 2018, όπου τα καύσιμα στα απορριματοφόρα τα έβαζε πλέον ο εργολάβος που είχε αναλάβει την διαχείρισή τους, οι δαπάνες αντί να μειωθούν αυξήθηκαν στις 97.018€! Τον Σεπτέμβρη του 2019, πλέον επί δημαρχίας Γιασημάκη, οι δαπάνες για καύσιμα έπεσαν στις 36.692€, σχεδόν το ένα τρίτο από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους!

Διαβάστε επίσης:  Αράχνη - Δολοφόνος στην Ελλάδα: Άμεσος κίνδυνος για τους πολίτες

Ταυτόχρονα, υπήρχαν απευθείας αναθέσεις για λαμπτήρες και ηλεκτρολογικό υλικό περίπου στο 1 εκατομμύριο Ευρώ, με τους συνηθισμένους λαμπτήρες φωτισμού να αγοράζονται 15€ και 13€, τη στιγμή που η νέα Δημοτική αρχή βρίσκει τους ίδιους ακριβώς λαμπτήρες με 5,70€ και 4,80€ αντίστοιχα.

Παρόμοια “σκάνδαλα” έγιναν σε εργολαβίες στην ύδρευση, σε αντλητικά συγκροτήματα και σε χρέη προς τον ΟΤΕ από έξοδα που έκαναν δημοτικά στελέχη. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρέωση προς την ΕΥΔΑΠ, αφού από τα 7,5 εκατομμύρια κυβικά νερό που χρέωσε το 2017 η ΕΥΔΑΠ στον Δήμο, μόνο τα 3,6 εκατομμύρια κυβικά τιμολόγησε ο Ωρωπός στους Δημότες. Δηλαδή το μισό νερό που καταναλώνεται στον Δήμο μυστηριωδώς «χάνεται» από διαρροές ή διαγραφές, με αποτέλεσμα ζημιά εκατομμυρίων κάθε χρόνο.

Ακόμα και με νόμιμο τρόπο έγιναν απαράδεκτες σπατάλες, αφού στις εποχικές προσλήψεις για την πυρασφάλεια αντί για 100 χιλιάδες ευρώ για 35-40 εργαζόμενους, προεκλογικά το 2019 προσλήφθηκαν 120 και ξοδεύτηκαν 350 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή 250 χιλιάδες ευρώ έγιναν δαπάνες προεκλογικού αγώνα.

Ο νέος Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ξεκαθάρισε ότι θα διευκολύνει όπως και όποτε του ζητηθεί το έργο της δικαιοσύνης, ενώ είναι αυτονόητο ότι όλες οι υποθέσεις θα εξεταστούν από εισαγγελέα, κάτι που απαίτησαν και οι δημότες με παρεμβάσεις τους κατά την διάρκεια της ενημέρωσης. Τόνισε επίσης ότι στόχος του δεν είναι να διχάσει τους Δημότες, αλλά να τους ενημερώσει, όπως είναι καθήκον κάθε Δημάρχου ενός δημοκρατικά διοικούμενου Δήμου.

Είναι προφανές ότι οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Ρούσση για τα εξαφανισμένα δεκάδες εκατομμύρια στον Δήμο Ωρωπού πρόκειται να συνεχιστούν, ειδικά από τη στιγμή που θα εμπλακεί η Δικαιοσύνη…