Σκληρή διαπραγμάτευση ξεκινά στη Γενεύη για το Κυπριακό

36
παρασκήνιο, ναυάγιο, Κυπριακό,

Σε παιχνίδι «για πολύ γερά νεύρα» εξελίσσονται οι κορυφούμενες και κυρίως πολυεπίπεδες διεργασίες για το Κυπριακό, οι οποίες από σήμερα, Δευτέρα, μεταφέρονται στη Γενεύη. Οπου και καταφθάνουν πολυμελείς αντιπροσωπείες των ενδιαφερομένων πλευρών.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το διήμερο που ακολουθεί, θα ενεργοποιηθούν «ύστατες απόπειρες διεξόδου», με προσπέλαση των κρίσιμων διαφορών στα ζωτικής σημασίας ζητήματα, πριν υπεισέλθουν στις συνομιλίες και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από το αυριανό (το πολύ, μεθαυριανό) αποτέλεσμα των συναντήσεων των δύο κυπριακών πλευρών, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής. Οι οποίες και ανέλαβαν δέσμευση να ανοίξουν τα τελικά χαρτιά τους.

Πρωταρχικά καταθέτοντας χάρτες, με τους οποίους θα προσδιορίζουν τα εδαφικά όρια των δύο «συνιστώντων κρατιδίων». Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Διάσκεψη θα έχει ναυαγήσει πριν καν αρχίσει. Και το «ποσοτικό όριο» που έχει εκ προοιμίου τεθεί, είναι: οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην υπερβούν το 29,2% και οι παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής να μην είναι κάτω από το 28%. Οπότε και το ζήτημα περιορίζεται και θα επικεντρωθεί στα «ποιοτικά κριτήρια». Ποιες δηλαδή θα είναι αυτές οι περιοχές που θα επιστραφούν ή όχι.

Διαβάστε επίσης:  Σεισμός 5,7 βαθμών στα σύνορα Τουρκίας - Ιράν

Κι αυτό, ενώ στο παρασκήνιο: α) Ανέλαβε τώρα μείζονα παρεμβατικό ρόλο το Λονδίνο (με την εμπλοκή ακόμη και της βρετανίδας πρωθυπουργού) προάγοντας μεσολαβητική πρωτοβουλία για οριστικό συμβιβασμό, στη βάση όσων ήδη έχουν συναποδεχθεί τα μέρη. β) Η Ουάσιγκτον, παρά τους περισπασμούς από τις διαδικασίες αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, έχει διαβιβάσει έντονα (και κυρίως προς Αγκυρα και Αθήνα) την επιθυμία της για «οριστικό πλαίσιο ρυθμίσεων», προειδοποιώντας για «ανεπιθύμητες και δυνάμει επικίνδυνες περιπλοκές» που θα προκύψουν από νέο αδιέξοδο.