Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021
7.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1961.... Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό το Μανώλη Ανδρόνικο. Στην φωτογραφία βλέπουμε πως...

«ΣΚΟΝΑΚΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΑΜΠ: Τα… SOS από προηγούμενες επισκέψεις ηγετών στο Λευκό Οίκο

Απολαυστικό το άρθρο που ετοίμασε ο  Τομ Μακάρθι ενόψει της σημερινής συνάντησης της Άγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ, που πολλά μέσα ενημέρωσης αναμένουν να έχει πολλές στιγμές αμηχανίας.

Ο δημοσιογράφος του Γκάρντιαν κατέγραψε όλες τις αμήχανες και περίεργες στιγμές από τις συναντήσεις που είχαν στο Λευκό Οίκο οι ηγέτες Βρετανίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Ισραήλ και Ιρλανδίας, προσφέροντας το άρθρο του στην καγκελάριο, ως… σκονάκι για τη συνάντηση. Πρώτη επισκέπτρια στο Λευκό Οίκο του Τραμπ, ήταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ακολούθησε ο Σίνζο Άμπε της Ιαπωνίας, ο Τζάστιν Τριντό του Καναδά, ο Μπινιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ και ο Έντα Κένι της Ιρλανδίας. Όλοι είχαν αμήχανες στιγμές στις επίσημες  φωτογραφήσεις με τον Τραμπ, ενώ ο Άμπε, που είναι γκόλφερ, είχε το αποκλειστικό προνόμιο να φιλοξενηθεί στην κατοικία της οικογένειας Τραμπ στο θέρετρο της Φλόριντα, Μαρ –α-Λάγκο.

Αντιθέτως ο Κένι, έλαβε το «βασικό πακέτο», που περιελάμβανε δείπνο, αλλά όχι και κοινή συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα της Μέρκελ περιλαμβάνει επίσκεψη και φωτογραφίες στο Λευκό Οίκο, διμερή συνάντηση με Τραμπ και τέλος, κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τραμπ, Μέρκελ, συνάντηση,

Ο Μακάρθι χώρισε τις επισκέψεις ηγετών στις ΗΠΑ σε τρεις γύρους:

Γύρος πρώτος: Το καλωσόρισμα

Η χειραψία του Τραμπ, αντανακλά την ισχυρή ιδιοσυγκρασία του. Με την Μέι, της άρπαξε το χέρι, το κράτησε αρκετά, ενώ η ίδια παρέμενε ανέκφραστη.

Ανώνυμη πηγή του Λευκού Οίκου δήλωνε αργότερα ότι ο 70χρονος Τραμπ φοβάται τα ύψη και τις σκάλες κι ότι έπρεπε να κατέβει με τη Μέι κάτι σκάλες, γι αυτό και της άρπαξε το χέρι. Άλλοι πάντως «υπέθεσαν ότι το άρπαξε, γιατί μπορούσε».Ο Άμπε μόρφασε ανακουφισμένος όταν ο Τραμπ άφησε το χέρι του, από μια χειραψία που κράτησε 19 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Η αμηχανία κορυφώθηκε όταν ο Τραμπ ρώτησε τον Άμπε, τι έλεγαν οι γιαπωνέζοι φωτογράφοι. «Κοίτα με», απάντησε ο Άμπε. Κι ο Τραμπ, στράφηκε να κοιτάξει τον… Άμπε.

Ο Τριντό, αναδείχθηκε ο νικητής στις χειραψίες, νικώντας τον Τραμπ στο… γήπεδό του. Πριν το δικό του συναντήσει το χέρι του Αμερικανού προέδρου, το κοίταζε, για αρκετή ώρα.

Το CNN μετέδιδε το Φεβρουάριο ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο, «πως να προστατευτείτε από τις χειραψίες του Τραμπ».

 

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ υποδέχθηκαν με φιλική κουβεντούλα, που κράτησε υπερβολικά πολύ, το ζεύγος Μπινιαμίν και Σάρας Νετανιάχου. Καταγράφηκαν αγγίγματα χεριών, ώμων και αγκώνων.

Μετά, στη φωτογράφηση, οι Νετανιάχου έβαλαν τους Τραμπ στη μέση, λες και ήταν αυτοί οι φιλοξενούμενοι.Στη συνάντηση με τον Κένι, ο Τραμπ ήταν ο μόνος που δε φορούσε πράσινη γραβάτα, παρότι ήταν η ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Την άλλη μέρα όμως ο πρόεδρος έλεγε στον Κένι, «αγαπώ την Ιρλανδία. Πραγματικά την αγαπώ».

Τραμπ, Μέρκελ, συνάντηση,

 

Γύρος δεύτερος: Οι συνεντεύξεις Τύπου

Τραμπ, Μέρκελ, συνάντηση,Οι σύμβουλοί του κρατούσαν την αναπνοή τους, μια και ήταν η επίσημη πρώτη του Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Θα ακολουθούσε το βασικό πρωτόκολλο; Θα άφηνε τη Μέι να μιλήσει; Θα κορόιδευε τη βρετανική προφορά της; Θα αστειευόταν με κάποιο ανέκδοτο για το 1776; Τελικά, οι σύμβουλοι ανακουφίστηκαν. Η Μέι είπε πως ο Τραμπ υποσχέθηκε 100% στήριξη του ΝΑΤΟ, ενώ εκείνος έλεγε πως η διμερής σχέση των δύο χωρών, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Όταν ρώτησαν τη Μέι για το τείχος με το Μεξικό που οραματίζεται ο Τραμπ, υποτίμησε τη Μέι, απαντώντας για λογαριασμό της. «Η πρωθυπουργός έχει άλλα πράγματα ν΄ανησυχεί, από τις σχέσεις Μεξικού –ΗΠΑ». Τέλος, η Μέι χαμογελούσε και προσευχόταν σιωπηλά για μια εμπορική συμφωνία, ενώ ως άλλος μπαμπάς της, ο Τραμπ δήλωνε ότι το Brexit «θα είναι υπέροχο για τη χώρα σας». Μεγάλο μειονέκτημα, ήταν στη συνάντηση με τον Άμπε, το ότι δεν έβαλαν στον Τραμπ ακουστικό, ώστε να έχει τη μετάφραση των ιαπωνικών. Εκείνος, προσποιήθηκε ότι καταλάβαινε, όσο μιλούσε ο Άμπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί κρυπτοτρομοκράτες τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ ο Καναδάς τους έχει αγκαλιάσει», ρώτησε ρεπόρτερ της Τορόντο Σταρ τον Τριντό, ο οποίος απάντησε άκρως διπλωματικό, μόλις καταφέρνοντας να κρύψει ένα χαμόγελο. Ο Τραμπ δεν χαμογέλασε.

Τραμπ, Νετανιάχου,Ο Νετανιάχου, είχε  «ζαλίσει» τον κύκλο του Τραμπ επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα κατά του αιτήματος των ΗΠΑ να σταματήσει το Ισραήλ τον εποικισμό Κατεχομένων εδαφών. «Είναι καλός διαπραγματευτής», είπε ο Τραμπ, ενώ ο περίγυρος, ξέσπασε σε γέλια. Ιστορική θα μείνει η δήλωση Τραμπ στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου,  «για καιρό νόμιζα πως η λύση δύο κρατών ήταν η ευκολότερη, αλλά ειλικρινά, αν ο Μπίμπι (Νετανιάχου) και οι Παλαιστίνιοι, αν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι είναι ικανοποιημένοι, εγώ είμαι ικανοποιημένος με ό,τι ικανοποιεί αυτούς». Με τον Κένι δεν έδωσε συνέντευξη, αλλά στο γεύμα, τον αποκάλεσε «ο νέος μου φίλος».

Νικητής σ΄αυτό το γύρο, αναδείχθηκε ο Νετανιάχου, που σε μία και μόνη επίσκεψη, εκμαίευσε από τον Τραμπ, αλλαγή θέσης που κρατούσαν επί 20 χρόνια οι ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε αυτό του Ισραήλ.

Γύρος 3: Η τέχνη της διαπραγμάτευσης

Κατά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ, η Μέι επικρίθηκε γιατί δεν έθεσε στον Τραμπ το ζήτημα των προσφύγων και την ταξιδιωτική απαγόρευση.

Προεκλογικά, ο Τραμπ κατηγορούσε το Τόκιο ότι έλουζε με προϊόντα του τις ΗΠΑ, ότι χειριζόταν το νόμισμά του και δεν πλήρωνε δίκαιο ποσοστό για την άμυνά του. Η κριτική εξαφανίστηκε όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Άμπε, αντιθέτως ο Τραμπ εξήρε τις επενδύσεις του Τόκιο στην κοινή άμυνα, ενώ χαρακτήρισε «υπέροχο ζεύγος», το ζεύγος Άμπε. Για το δείπνο στο Μαρ α Λάγκο, ο Τζούλιαν Μπόργκερ του Γκάρντιαν, είχε γράψει ότι ενώ η Βόρεια Κορέα εκτόξευε προκλητικά πύραυλο, τα δύο ζεύγη «δειπνούσαν υπό το φως κεριών, ενώ τους εξυπηρετούσαν στο ξενοδοχείο, κακοπληρωμένοι σερβιτόροι». Κατά την επιστροφή του στο Τόκιο, η δημοτικότητα του Άμπε είχε ανέβει.

Τα ΜΜΕ, εξήραν την αυτοκυριαρχία του Τριντό στη συνάντηση με τον Τραμπ, παρότι αναγνωρίστηκαν διαφωνίες των δύο πλευρών, ιδίως σε θέματα μεταναστών.  Επίσης, δεν έφερε στο τραπέζι ούτε τη φιλοξενία μουσουλμάνων προσφύγων, ούτε τα προβλήματα Μεξικανών μεταναστών, ούτε την αξία του ΟΗΕ. Ο Τριντό  έκανε ό,τι μπορούσε, έγραψε καναδική εφημερίδα, για να παραμείνει ικανοποιημένος, ο μεγαλύτερος πελάτης μας.

Όλα τα ΜΜΕ παρατηρούσαν τη θεαματική διαφορά στη χημεία του Νετανιάχου, σε σύγκριση με την απέχθειά του προς τον προηγούμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.  Παρότι η Χααρέτζ έγραφε ότι η συνάντηση Τραμπ –Νετανιάχου ήταν γεμάτη «άγνοια, εσωτερικές αντιφάσεις, πολιτικά σλόγκαν και αρκετές διαφωνίες», τα περισσότερα άλλα ισραηλινά ΜΜΕ σημείωναν τη θέρμη μεταξύ Νετανιάχου και Τραμπ.

Και ο Κένι  είχε θερμή υποδοχή στον ιρλανδικό Τύπο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Οι Irish Times επικαλούμενοι τον Κένι έγραψαν πως ο Ιρλανδός ηγέτης έμεινε κατάπληκτος με τον αριθμό των Ιρλανδών που ζουν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ και ότι θύμισε στον Τραμπ πόσοι Ιρλανδοί μετανάστες χωρίς χαρτιά, θέλουν απλώς να «κάνουν την Αμερική μεγάλη».

Νικητής αυτού του γύρου, ο Άμπε. Για τη μετατροπή του Τραμπ από εχθρικό επικριτή, σε φιλόξενο οικοδεσπότη και συμπαίκτη του γκολφ.

Τελούμε εν αναμονή των επιδόσεων, κατά την επίσημη σημερινή συνάντηση Τραμπ με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, είχαν την απορία αν θα καταφέρει η Μέρκελ, να… «τυλίξει στο δαχτυλάκι της τον Τραμπ», όπως έγινε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακάλυψαν δέκα νέα φεγγάρια του Δία

Ασυνήθιστο αστρικό σύστημα με έξι ήλιους ανακάλυψε η NASA

Ένα σπάνιο αστρικό σύστημα, στο οποίο υπάρχουν έξι άστρα που δημιουργούν έξι εκλείψεις μεταξύ τους, όταν παρατηρούνται από το ηλιακό σύστημα μας, ανακάλυψαν οι...

Αυστραλία: Μάχη για τη ζωή του έδωσε 44χρονος – Κροκόδειλος τον άρπαξε από το...

Μάχη για τη ζωή του έδωσε ένας 44χρονος μετά την επίθεση ενός κροκόδειλου. Ο άνδρας κατάφερε να απελευθερωθεί από τον τεράστιο κροκόδειλο, ενώ το...

Κορωνοϊός: Κρίσιμη σύσκεψη και στο τραπέζι νέα μέτρα – Τι θα γίνει με Γυμνάσια...

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά… Αυτή τη φράση χρησιμοποιούσαν κυβερνητικά στελέχη από την Τετάρτη το απόγευμα όσον αφορά στο εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα,...
Κορωνοϊός: Περιττά κιλά πήρε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Κορωνοϊός: Περιττά κιλά πήρε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Σχεδόν το μισό (45%) του παγκόσμιου πληθυσμού πιστεύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των πιο σοβαρών συμπτωμάτων του κορωνοϊού μεταξύ των νοσούντων. Παγκόσμια...
ΑΠΟΨΗ: Γι' αυτούς που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό

Κορονοϊός: “Συναγερμός” για τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις – Στο τραπέζι νέα αυστηρότερα μέτρα

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα. Η ανησυχία δε...

Εξοπλιστικό πρόγραμμα: Τινάζει την μπάνκα στον αέρα η Γαλλία – Πώς κατάφεραν να βγάλουν...

Η ανακοίνωση από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας με τις γαλλικές φρεγάτες Belharra...

Μαίνεται ο “πόλεμος” μεταξύ Ε.Ε και Astrazeneca

Στον «πόλεμο» που μαίνεται μεταξύ Ε.Ε και Astrazeneca αναφέρονται αρκετά δημοσιεύματα, ενώ σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας έχει δώσει συνέντευξη σε  ευρωπαϊκές εφημερίδες περνώντας...

Βρείτε μας

7,721ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μέρκελ: Προσκάλεσε τον Μπάιντεν στη Γερμανία όταν το επιτρέψει ο κορονοϊός

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να...

Ευρωβουλευτές ζητούν από τη Μέρκελ να σταματήσει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία

Να παγώσει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία ζητούν από την Άνγκελα Μέρκελ με κοινή...

Γερμανία: Η Μέρκελ ανακοίνωσε “μερικό lockdown” από τις 2 Νοεμβρίου

Για μια «πάρα πολύ δύσκολη μέρα» έκανε λόγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, καλώντας νωρίτερα...

Η μυστική συνάντηση Τσίπρα – Τσακαλώτου

Η έκρηξη του Eυκλείδη Τσακαλώτου μπορεί να έφερε αμηχανία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή