«Λόγω του εκβιασμού και του βέτο, οι διαπραγματεύσεις της ιστορικής επιτροπής με τη Βουλγαρία πρέπει να παγώσουν και να υπάρξει εθνική συναίνεση μεταξύ όλων των κομμάτων για τις κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε σήμερα από το κοινοβουλευτικό βήμα η
βουλευτής του VMRO-DPMNE, Μπλάγκιτσα Λασόφσκα, σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Κατηγόρησε ότι πιέζονται οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, επισημαίνοντας, όπως είπε, τη μυστική απόλυση του μέλους της, του ιστορικού Αλεξάνταρ Λιτόφσκι.
«Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα κάθε ‘Μακεδόνα’ κινδυνεύει. Οι συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έθεσαν πολύ ευάλωτα ζητήματα, για τα οποία προειδοποιήσαμε. Η επιστημονική σκέψη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και δεν πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες της πολιτικής. Τα μέλη της επιτροπής είναι ειδικοί, εσείς ως πολιτικός δεν πρέπει να επηρεάζετε το έργο τους, μερικοί από αυτούς διαμαρτύρονται για τη δημόσια πίεση για επίλυση αυτών των δύσκολων ζητημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τα χέρια της από την Επιτροπή».
Η Λάσοβσκα είπε ότι είναι απαραίτητο να εγκριθεί από όλους μια ανακοίνωση με κόκκινες γραμμές, η οποία, όπως είπε, θα αποτελούσε αφετηρία για διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, από την άλλη πλευρά, είπε ότι η ταυτότητα και η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν μπει σε διαπραγματεύσεις ούτε θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανταλλαγή ιδεών και ότι δεν υπάρχει παραχώρηση από τις κόκκινες γραμμές.
“Αποδείχθηκε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, δηλώνουμε δημόσια ότι δεν χρειαζόμαστε ένταξη στην ΕΕ που δεν αναγνωρίζει την ταυτότητα και τη γλώσσα μας, επειδή δεν πιστεύουμε σε μια τέτοια ΕΕ. Μπορούμε να πάρουμε άλλα 100 τελεσίγραφα, άλλα 10 βέτο και αποκλεισμούς, δεν θα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Αναμένω από τη Βουλγαρία μια σαφή αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας της Βόρειας Μακεδονίας .. Συνεχίζουμε να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε ιδέες, αλλά όχι πάγωμα για στις διαπραγματεύσεις.
Προτείνετε να παγώσουμε – τι να παγώσουμε; Για χρόνια ήμασταν παγωμένοι και παγωμένοι, παραμείναμε η τελευταία ουρά στα Βαλκάνια, τώρα είμαστε ένα παράδειγμα φιλίας, προστασίας της ταυτότητας και της γλώσσας, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ.
Θα μιλήσουμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν συζητάμε ούτε συζητήθηκε η γλώσσα ούτε η ταυτότητα. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ανοίξουμε προοπτικές για το λαό μας»,είπε ο πρωθυπουργός.