Στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019 επιθυμεί να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον.
«Αν πρόκειται η Σκωτία να έχει πραγματική επιλογή – όταν οι όροι του Brexit γίνουν γνωστοί και πριν είναι πολύ αργά να επιλέξουμε τη δική μας πορεία – τότε αυτή η επιλογή πρέπει να δοθεί μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 ή την άνοιξη του 2019», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο. Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit, Αγγλία και Ουαλία ψήφισαν αποχώρηση από την Ε.Ε. ενώ Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, όχι.
Μισέλ Ο Νιλ: Το συντομότερο δυνατόν

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της Στέρτζον, το μεγαλύτερο κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν, ανακοίνωσε πως θέλει «το συντομότερο δυνατόν», δημοψήφισμα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Το Brexit θα είναι καταστροφή για την οικονομία, καταστροφή για το λαό της Ιρλανδίας», είπε η 40χρονη Μισέλ Ο Νιλ( σε δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ.
Προσφυγή στο Κοινοβούλιο
Η Στέρτζον θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα έγκριση του σκωτικού κοινοβουλίου να συζητήσει με τη βρετανική κυβέρνηση τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Το Σεπτέμβριο του 2014 οι Σκωτσέζοι ψήφισαν με ποσοστό 55 υπέρ και 45 κατά, παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά από τότε το κόμμα της Στέρτζον που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, έχει κερδίσει έδαφος. Την απόφαση αν θα πραγματοποιηθεί δεύτερο δημοψήφισμα, θα λάβει το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει πλειοψηφία. Αν αρνηθεί ωστόσο να διεξαχθεί τέτοια ψηφοφορία στο Γουέστμινστερ, μπορεί να προκληθεί συνταγματική κρίση και να μεγαλώσουν οι τριβές με τη Σκωτία.
Μέι: “Εμμονή” της Στέρτζον με την ανεξαρτησία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, είχε χθες και άλλο πονοκέφαλο, αλλά μεγαλύτερο είχαν οι άνδρες της ασφάλειάς της. Η Μέι είχε ξεχάσει σε βαγόνι πρώτης θέσης, τρένου που ταξίδευε στο Εδιμβούργο, ατζέντα με λεπτομερή στοιχεία του προγράμματος των ταξιδιών της. Επιβάτης που τη βρήκε, την παρέδωσε στη Ντέιλι Μίρορ. Τη συνέχεια, την αντιλαμβάνεστε…
Η Στέρτζον ανέφερε πως «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» για συνομιλίες με το Λονδίνο, αλλά δεν αναμένει αλλαγή πορείας για το Brexit από την κυβέρνηση της Μέι, η οποία «βάζει σε προτεραιότητα τους ελέγχους μεταναστών, παρά τη συνέχιση της προνομιακής πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά». Η Μέι απέφυγε να μιλήσει για την ουσία, αλλά έκανε λόγο για «εμμονή» του κόμματος της Στέρτζον με την ανεξαρτησία. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία, θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε. μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά τις δηλώσεις της Στέρτζον, η τιμή της στερλίνας, ανέβηκε.