Σλοβακία: Ο Φίτσο κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία

80
Φίτσο, Σλοβακία,

Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Σλοβακία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, αν και αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 28,3%, θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να ξεκινήσει την τρίτη του θητεία.

Σλοβακία: Κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία ο Φίτσο

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του, το Smer-SD, κέρδισε μεν, αλλά χάνοντας την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Χαρακτήρισε μάλιστα το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, με την ανάδειξη τουλάχιστον οκτώ κομμάτων στο σλοβακικό κοινοβούλιο, «πολύ περίπλοκο» επισημαίνοντας πως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο.

Ο Φίτσο, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, είχε επκεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του στον περιορισμό του μεταναστευτικού κύματος, ωστόσο οι απεργίες των εκπαιδευτικών και των νοσηλευτών και νοσηλευτριών φέρεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κάλπη.

Το κόμμα του, αναμένεται να καταλάβει 49 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διέθετε απόλυτη πλειοψηφία 83 εδρών στην απερχόμενη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:  Τρόμος στην Ευρώπη: Η Ιταλία θέλει μηχανισμό εξόδου από το ευρώ και «κούρεμα» 250 δισ.

Περί ενός «πολιτικού σεισμού μεγάλων διαστάσεων» έκανε λόγο ο Ίγκορ Μάτοβιτς, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος OLANO-NOVA, σύμφωνα με το σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Σύμφωνα με ορισμένους σλοβάκους αναλυτές, ο Φίτσο μπορεί να δει να επαναλαμβάνεται αυτό που είχε συμβεί το 2010. Στην εξουσία από το 2006, ο Φίτσο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό και βρέθηκε στην αντιπολίτευση.

Στη δεύτερη θέση μετά το Smer-SD ακολουθούν οι φιλελεύθεροι του SaS με 21 έδρες και στην τρίτη οι συντηρητικοί του OLANO-NOVA που εξασφαλίζουν 19 έδρες.

Οι εθνικιστές του SNS, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του Φίτσο την περίοδο 2006-2010, κατέλαβαν την τέταρτη θέση με 15 έδρες.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο αναλυτή Άμπελ Ράβας «ο Φίτσο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ή τρεις εταίρους για να σχηματίσει μια συμμαχία και μια κυβέρνηση ενώ θα χρειαζόταν μια συμμαχία έξι κομμάτων του κέντρου και της δεξιάς προκειμένου η σημερινή αντιπολίτευση να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση», επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.