Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Σοκαρισμένος ο πλανήτης από την σφαγή στην Μπούχα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πλήρως ολόκληρη την περιοχή γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, οι οποία ανακοίνωσε στο Facebook: «Ολόκληρη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα».

Πιο συγκεκριμένα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ανακαταλάβει 29 οικισμούς στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Εντούτοις, η Ουκρανία και τα κράτη της Δύσης προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο δεν προχωρά σε αποκλιμάκωση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι ανασυντάσσεται και ανεφοδιάζεται, προκειμένου να κατευθύνει τα στρατεύματά του στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Δολοφονίες αμάχων

H είδηση της απόσυρσης στρατευμάτων, ωστόσο, έχει και δραματικές πλευρές, καθώς αυξάνονται τα στοιχεία για μαζικές δολοφονίες αμάχων, δηλαδή τα στοιχεία ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Στην πόλη Μπούχα, κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σοροί τουλάχιστον 20 αμάχων ανδρών εντοπίστηκαν στους δρόμους. Ήταν δεμένοι πισθάγκωνα. Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα αίτια θανάτου, πάντως, ο ένας άνδρας φέρει τραύμα στο κεφάλι.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικοφόροφ, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι στις πόλεις Μπούχα, Χοστόμελ και Ίρπιν, κοντά στο Κίεβο, εντοπίστηκαν μαζικοί τάφοι, στους οποίους οι νεκροί είχαν δεμένα χέρια και πόδια και έφεραν τραύμα από σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενδεικτικά εκτέλεσης.

O απεσταλμένος του BBC, Jeremy Browen, στη Μπούχα, επιβεβαίωσε ότι οι δρόμοι είναι διάσπαρτοι με σορούς και καμμένα άρματα μάχης.

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, όπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως, την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
“Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούτσα,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Τρας, σχετικά με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Κίεβο.

“Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.”

Η Ρωσία έχει προηγούμενα αρνηθεί ότι στοχοποίησε αμάχους, απορρίπτοντας τις καταγγελίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και χαρακτηρίζοντας την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεών της στην Ουκρανία ως μία “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.”

Ναρκοθέτηση

Παράλληλα, παρότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις περιοχές πέριξ της ουκρανικής πρωτεύουσας και του Τσερνίχιφ, όπως είχαν ανακοινώσει πριν απο λίγες ημέρες, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη χθεσινή του τακτική ενημέρωση κατήγγειλε ότι γίνεται αδιακρίτως ναρκοθέτηση στα εδάφη από τα οποία υπαναχωρεί ο ρωσικός στρατός, ακόμη και στον αστικό ιστό, γι’ αυτό και οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν στα καταφύγία. Ο ουκρανός πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Ναρκοθετούν ολόκληρη την περιοχή: σπίτια, εξοπλισμό, ακόμη και της σορούς των νεκρών».

Παράλληλα, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στις οικογένειες των Ρώσων, να μην αφήσουν τους άνδρες νεαρής ηλικίας να στρατολογηθούν, καθώς ξεκίνησε η περίοδος ετήσιας στρατολόγησης από το Κρεμλίνο. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε περισσότερους νεκρούς εδώ. Σώστε τα παιδιά σας, ώστε να μη γίνουν οι κακοί. Μην τα στέλνετε στο στρατό. Κάντε ό,τι μπορείτε για να τα κρατήσετε ζωτνανά. Κρατήστε τα σπίτι».

Οδησσός

Υπάρχουν αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στην Οδησσό -πόλη στρατηγικής σημασίας, καθώς φιλοξενεί ένα από τα λιμάνια στα νότια της Ουκρανίας, που δίνει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών, σήμερα το πρωί καπνοί και φλόγες ήταν ορατά σε βιομηχανική περιοχή της πόλης, ενώ υπάρχουν αντίστοιχες αναφορές και από τον ανταποκριτή της Washington Post. Ο εκπρόσωπος της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης παρότρυνε του κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια, μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Επιχειρήσεις – Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, η εναέρια δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων επικεντρώνεται στα νοτιοανατολικά. Αυτή η τακτική αποτελεί μέρος της στρατηγικής εκ νέου επικέντρωσης της Μόσχας στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιχειρήσεις – Ουκρανία

Σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν και οι πληροφορίες που δημοσιεύει ο ουκρανικός στρατός. Σύμφωνα με τη σημερινή του ανακοίνωση, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν έξι επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Χθες, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, ώστα να είναι δυνατή μία συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Διεψεύδει ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, λέγοντας ότι το προσχέδιο της συμφωνίας δεν είναι έτοιμο ώστε να υποβληθεί στο πλαίσιο διαβουλεύσεων στο ανώτατο επίπεδο.

Ουγγαρία & Σερβία

Ο πόλεμος στην Ουκρανιά βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ουγγαρία και τη Σερβία, στις οποίες σήμερα διενεργούνται εκλογές.

Oι Ούγγροι προσέρχονται στην κάλπη, στο πλαίσιο βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν το προβάδισμα στον εθνικιστή νυν πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν. Για πρώτη φορά, όμως, εδώ και δώδεκα χρόνια το Fidesz του Ορμπάν θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία ενωμένη αντιπολίτευση.

Η ουδέτερη στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα του πολέμου την έχει φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση ακόμη και με παραδοσιακούς συμμάχους της όπως η Πολωνία, η οποία έχει υιοθετήσει μία σαφή αντιρωσική στάση.

Στη Σερβία, διενεργούνται, ταυτοχρόνως, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο νυν πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα της χώρας από το 2012, γεγονός που θεωρείται ότι θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών. Αυτός είναι και ο λόγος, που σύμφωνα με τους επικριτές του, ανάγκασε την κυβέρνησή του σε παραίτηση και προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να συμπέσουν με τις προεδρικές.

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα βρέθηκε και εδώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Σερβία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς επί δεκαετίες επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ, παράλληλα, διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Βούτσιτς κατηγορείται ότι παίρνει ίσες αποστάσεις-τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Φωτιά σε διυλιστήριο πετρελαίου ύστερα από επίθεση με drone

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα σε διυλιστήριο πετρελαίου στη Ρωσία, στον Βόλγα, ύστερα από επίθεση μη...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ρόδος: Νάρκη από την Ουκρανία ξεβράστηκε στο νησί

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας χειμερινός κολυμβητής στη Ρόδο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με...

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για...