Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Σολτς-Μακρόν αναζήτησαν συντονισμένη απάντηση για την Μόσχα

Η αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, με τους δύο ηγέτες να αναζητούν μία συντονισμένη απάντηση, στην περίπτωση κατά την οποία η Μόσχα προχωρήσει σε εισβολή.

Ο γερμανός καγκελάριος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο πρόεδρο, τόνισε ότι απαιτούνται „ξεκάθαρα βήματα“ από τη Ρωσία, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατιωτών που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα: “Όλοι συμφωνούμε ότι η στρατιωτική επίθεση θα έχει σοβαρές συνέπειες”, κάνοντας σαφή νύξη σε επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων έναντι της Μόσχας.

Αναφορικά με την προμήθεια εξοπλισμών στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου: “Αυτό που λέμε ξεκάθαρα, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ένα: Δεν προμηθεύουμε την Ουκρανία με φονικά όπλα”, καθώς η Γερμανία προτάσσει τη διπλωματική οδό για την επίλυση της κρίσης.

“Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. “Η Γερμανία και η Γαλλία συνεργάζονται στο πλαίσιο διαφορετικών διαπραγματευτικών συνθέσεων, με στόχο να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου και να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης -ακόμη και πέραν του ουκρανικού ζητήματος”.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, θα πραγματοποιηθούν διπλωματικές διαβουλεύσεις υπό το “Σχήμα της Νορμανδίας” -γάλλων, γερμανών, ουκρανών και ρώσων αξιωματούχων, στο Παρίσι.

Εντός των ημερών, θα υπάρξει επικοινωνία του Εμανουέλ Μακρόν με το ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία, η γάλλος πρόεδρος θα προτείνει “έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης”, σύμφωνα με πηγές του Ελιζέ.

Γερμανία και Γαλλία: που συμφωνούν

Και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνέπειες πιθανών νέων κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ο Όλαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να σνυπολογίσουν το κόστος αυτών των κυρώσεων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις οικονομίες τους. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η επιβολή κυρώσεων δε λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Οι γαλλο-ρωσικοί εμπορικοί δεσμοί αποδυναμώθηκαν σημαντικά αμέσως μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και εν μέσω των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί ως απάντηση, αλλά από τότε βελτιωνόνται σταθερά.

Γερμανία και Γαλλία: που διαφωνούν

Πεδίο διαφωνίας των δύο συμμάχων αποτελεί το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Η Γαλλία είναι θετικά διακείμενη στην προμήθεια επιπλέον εξοπλισμών στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία μπλοκάρει τις εξαγωγές προς το Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ασκήσει κριτική στην απροθυμία του Βερολίνου να στείλει “αμυντικά” όπλα, όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει, λέγοντας ότι αυτή η στάση ενθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εξαγωγές όπλων αποτελούν ευαίσθητο ζήτημα για τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί της αρχής, το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι δεν εξάγει οπλικά συστήματα σε ενεργές ζώνες εχθροπραξιών, παρότι οι επικριτές επισημαίνουν ότι αυτός ο κανόνας δεν τηρείται πάντα.

Πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία είναι απολύτως εναρμονισμένες αναφορικά με την παροχή διπλωματικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...