Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Σοβαρή εξέλιξη: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία – Πράσινο φως από το State Department

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, επέτρεψε τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς στην Ουκρανία

Το πράσινο φως για τη μεταφορά μαχητικών F-16 νέας γενιάς έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland – γεγονός το οποίο αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για το παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το State Department παραδέχεται τη δυνατότητα αλλά και την πιθανότητα μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς στην Ουκρανία.
«Σκεφτόμαστε όχι μόνο τις επερχόμενες μάχες την άνοιξη (στην Ουκρανία), αλλά και το μέλλον του ουκρανικού στρατού.
Συνεχίζουμε να συζητάμε σε μακροπρόθεσμη για την αεράμυνα τόσο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και με την Ουκρανία» είπε η κυρία Nuland, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα προσφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο.

Σύμφωνα με την εκ των επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν «ισχυρή ολοκλήρωση», συμπεριλαμβανομένων και των δύο τύπων όπλων που έχουν ήδη παρασχεθεί και εκείνων που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι ακόμη σε θέση να χρησιμοποιήσουν.

Πιέσεις

Υπενθυμίζεται πως ομάδα βουλευτών που πρόσκεινται στην αμερικανική κυβέρνηση ασκούν πιέσεις για τη μεταφορά του F-16 στο καθεστώς του Κιέβου, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε απαντήσει αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα παραδοθούν μαχητικά αεροπλάνα στο Κίεβο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είχε δηλώσει ότι κανένα δυτικό κράτος δεν είναι ακόμη έτοιμο να δώσει στρατιωτικά αεροσκάφη – αν και η βρετανική κυβέρνηση είχε προσφερθεί να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε δυτικά μαχητικά.
Στη Δύση λένε συνεχώς ότι ο ουκρανικός στρατός πρέπει να κερδίσει στο πεδίο της μάχης και αυξάνουν την προσφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.
Από την άλλη, η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.
Παράλληλα, τα όπλα που μεταφέρονται αποτελούν νόμιμο στόχο για τον ρωσικό στρατό.
Όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, καθώς η Δύση αντλεί όλο και περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, οι γεωγραφικοί στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης κινούνται όλο και πιο μακριά από την τρέχουσα γραμμή.

Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Στις 17 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο John Kirby είχε δηλώσει, πως εάν κάποιος από τους συμμάχους των ΗΠΑ αποφάσιζε να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον θα το καλωσόριζε.
«Δεν έχουμε υπαγορεύσει ποτέ σε άλλον εταίρο τι μπορούν ή δεν μπορούν να δώσουν στο Κίεβο», είχε πει χαρακτηριστικά.
«Αν κάποιος από τους συμμάχους και τους εταίρους μας θέλει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, θα το καλωσορίζαμε», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, μια δικομματική ομάδα βουλευτών πιέζει απευθείας τον πρόεδρο Joe Biden να στείλει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.
Πέντε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξαν ότι τα σύγχρονα μαχητικά – τα οποία το Κίεβο επιδιώκει να λάβει – «θα μπορούσαν να αποδειχθούν αποφασιστικά για τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου φέτος», αναφέρει η επιστολή των βουλευτών, γνώση της οποίας έλαβε το Politico.
«Η παροχή τέτοιων αεροσκαφών είναι απαραίτητη για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της, ιδιαίτερα υπό το φως των ανανεωμένων ρωσικών επιθέσεων και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση των επιχειρήσεων μάχης μεγάλης κλίμακας», έγραψαν οι βουλευτές.
Η επιστολή εστάλη από τον βουλευτή του Μέιν Jared Golden .
Επίσης υπέγραψαν οι Δημοκρατικοί Jason Crow από το Κολοράντο και η Chrissy Houlahan από την Πενσυλβάνια καθώς και οι Ρεπουμπλικάνοι Tony Gonzales από το Τέξας και ο Mike Gallagher από το Ουισκόνσιν.

Και ο Macron εξετάζει την αποστολή αεροσκαφών

«Τίποτα δεν αποκλείεται κατ΄αρχήν» είναι το σχόλιο που έχει κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «κριτήρια» προκειμένου «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».
Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Σειρά συναντήσεων Κασσελάκη στις ΗΠΑ – Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο των συζητήσεων

Στο State Department και στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος...