Σουηδική Ακαδημία: Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

28
Σουηδική Ακαδημία: Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Η Σουηδική Ακαδημία, με φόντο το σεξουαλικό σκάνδαλο που σοβεί στους κόλπους της, αποφάσισε να αναβάλει το Βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία του 2018, με πρόθεση να το απονείμει το 2019.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας «οι εργασίες για την επιλογή ενός υποψηφίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα συνεχιστούν ως συνήθως κατά τους επόμενους μήνες, αλλά η Ακαδημία χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει μεγαλύτερο αριθμό ενεργών μελών προτού ανακοινωθεί ο επόμενος νικητής»

Το Ίδρυμα Νόμπελ από την πλευρά του , με ανακοίνωση του, υποστηρίζει την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να ανακοινώσει νικητή για το 2018. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο Carl-Henrik Heldin, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Nobel «το βραβείο Νόμπελ θα απονέμεται κάθε χρόνο, αλλά οι αποφάσεις για τα βραβεία Νόμπελ έχουν αναβληθεί επανειλημμένα κατά την ιστορία των βραβείων. Μια από τις περιστάσεις που μπορούν να δικαιολογήσουν την εξαίρεση είναι όταν μια κατάσταση σε ένα θεσμικό όργανο που απονέμει βραβεία είναι τόσο σοβαρή που η απόφαση για το βραβείο δεν θα θεωρηθεί αξιόπιστη[…] Τα γεγονότα αυτά δεν επηρεάζουν την απονομή των βραβείων Νόμπελ 2018 σε άλλες κατηγορίες»

Ωστόσο υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι αναμένεται « η Σουηδική Ακαδημία να καταβάλει τώρα όλες τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της».

Επτά φορές στο παρελθόν η Σουηδική Ακαδημία ανέβαλε ή ματαίωσε την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1915, το 1919, το 1925, το 1926, το 1927, το 1936 και το 1949. Στις πέντε από αυτές το Νόμπελ αποδόθηκε την επόμενη χρονιά.

Η ιστορία της Σουηδικής Ακαδημίας

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μια από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ’. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας.

Διαβάστε επίσης:  Εκδόσεις Νίκας: «Μαζί τα φάγαμε, μόνος μου πληρώνω»

Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

Το σκάνδαλο πίσω από τη Σουηδική Ακαδημία

Η Σουηδική Ακαδημία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Επιπλέον, η κρίση αφορά και τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων.

Μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι οι Μπομπ Ντίλαν (2016), Ντόρις Λέσινγκ (2007) και Σάμιουελ Μπέκετ (1969).

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον θεσμό.

Έξι από τα 18 μέλη της Ακαδημίας παραιτήθηκαν από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ δύο άλλα μέλη δεν συμμετέχουν στο έργο της Ακαδημίας για άλλους λόγους.

Η Σουηδική Ακαδημία ανέφερε σε ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα ότι βιώνει μια σοβαρή κρίση και παραδέχτηκε ότι η εμπιστοσύνη στον θεσμό έχει κλονιστεί. Άλλα σουηδικά ιδρύματα απονέμουν τα βραβεία Νόμπελ Επιστημών, ενώ οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης επιλέγονται από μια νορβηγική επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, nobelprize.org