Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Σουηδική Ακαδημία: Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018

Η Σουηδική Ακαδημία, με φόντο το σεξουαλικό σκάνδαλο που σοβεί στους κόλπους της, αποφάσισε να αναβάλει το Βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία του 2018, με πρόθεση να το απονείμει το 2019.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας «οι εργασίες για την επιλογή ενός υποψηφίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θα συνεχιστούν ως συνήθως κατά τους επόμενους μήνες, αλλά η Ακαδημία χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει μεγαλύτερο αριθμό ενεργών μελών προτού ανακοινωθεί ο επόμενος νικητής»

Το Ίδρυμα Νόμπελ από την πλευρά του , με ανακοίνωση του, υποστηρίζει την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας να ανακοινώσει νικητή για το 2018. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο Carl-Henrik Heldin, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Nobel «το βραβείο Νόμπελ θα απονέμεται κάθε χρόνο, αλλά οι αποφάσεις για τα βραβεία Νόμπελ έχουν αναβληθεί επανειλημμένα κατά την ιστορία των βραβείων. Μια από τις περιστάσεις που μπορούν να δικαιολογήσουν την εξαίρεση είναι όταν μια κατάσταση σε ένα θεσμικό όργανο που απονέμει βραβεία είναι τόσο σοβαρή που η απόφαση για το βραβείο δεν θα θεωρηθεί αξιόπιστη[…] Τα γεγονότα αυτά δεν επηρεάζουν την απονομή των βραβείων Νόμπελ 2018 σε άλλες κατηγορίες»

Ωστόσο υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι αναμένεται « η Σουηδική Ακαδημία να καταβάλει τώρα όλες τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της».

Επτά φορές στο παρελθόν η Σουηδική Ακαδημία ανέβαλε ή ματαίωσε την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1915, το 1919, το 1925, το 1926, το 1927, το 1936 και το 1949. Στις πέντε από αυτές το Νόμπελ αποδόθηκε την επόμενη χρονιά.

Η ιστορία της Σουηδικής Ακαδημίας

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μια από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ’. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας.

Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

Το σκάνδαλο πίσω από τη Σουηδική Ακαδημία

Η Σουηδική Ακαδημία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Επιπλέον, η κρίση αφορά και τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων. Ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων.

Μεταξύ των βραβευθέντων με Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι οι Μπομπ Ντίλαν (2016), Ντόρις Λέσινγκ (2007) και Σάμιουελ Μπέκετ (1969).

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στον θεσμό.

Έξι από τα 18 μέλη της Ακαδημίας παραιτήθηκαν από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, στα τέλη του περασμένου χρόνου, ενώ δύο άλλα μέλη δεν συμμετέχουν στο έργο της Ακαδημίας για άλλους λόγους.

Η Σουηδική Ακαδημία ανέφερε σε ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα ότι βιώνει μια σοβαρή κρίση και παραδέχτηκε ότι η εμπιστοσύνη στον θεσμό έχει κλονιστεί. Άλλα σουηδικά ιδρύματα απονέμουν τα βραβεία Νόμπελ Επιστημών, ενώ οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης επιλέγονται από μια νορβηγική επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, nobelprize.org

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Sianti Gallery: “Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής”

Η Sianti Gallery την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 στις19:00 με αφορμήτην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου παρουσιάζει το βιβλίο  της Ελένης Τσαλδίρη « Η Μεγάλη Νίκη της Ζωής ». Το βιβλίο – ύμνος...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλμπέρ Καμί

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...

Στον ρ/σ Αθήνα 98,4 ο συγγραφέας  Ισίδωρος Ζουργός

Το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα  Ισίδωρου Ζουργού, "Παλιές και νέες χώρες"` (εκδόσεις Πατάκη), δίνει την αφορμή για τη ραδιοφωνική συνάντηση του με τον Πρεσβυ Σπύρο...
σαν σήμερα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Δεκεμβρίου ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εκδίδει το πρώτο βιβλίο του

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1835.... Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Βάσει δεδομένων της UNESCO πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου ο Καμί κερδίζει το Νόμπελ  Λογοτεχνίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πέθανε η Αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Λουίζ Γκλικ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αμερικανικής ποίησης. Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Στον Νορβηγό Γιον Φόσε το φετινό βραβείο

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2023 απονέμεται στον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε)...

Σαν σήμερα το 1963 η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη (1900 – 1971)

Σαν σήμερα το 1963 η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για...

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Στον Abdulrazak Gurnah με βασικό μοτίβο στο έργο του την προσφυγιά

Στον μυθιστοριογράφο Abdulrazak Gurnah απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2021«για την ασυμβίβαστη και...

Έκτακτο: Πέθανε η νομπελίστρια της Λογοτεχνίας Τόνι Μόρισον

Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η διάσημη Αμερικανίδα λογοτέχνης, βραβευμένη...