Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

«Σπάνε τα κοντέρ» τα ελληνικά ομόλογα μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Tα ελληνικά ομόλογα «σπάνε τα κοντέρ» μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής
Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ενισχύεται το θετικό μομέντουμ στα ελληνικά ομόλογα μετά και τις δηλώσεις του Ευρωπαίου τραπεζίτη, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να κινείται σε χαμηλά ρεκόρ, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται σήμερα κάτω από το 2%.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ, καθώς το ελληνικό yieldβρίσκεται χαμηλότερα από το αμερικάνικο, έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στις διεθνείς αγορές, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως αυτό έχει συμβεί μόνον στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφωνόταν γύρω στο 4,5% και αυτή του αμερικάνικου στο 4,6% με4,7%.

Σε ρυθμούς ράλι κινούνται και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την απόδοση του 10ετoύς ισπανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 10% σχεδόν και την απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού να υποχωρεί κατά 6%, ενώ ακόμη πιο “βαθιά” σε αρνητικά επίπεδα κινείται το yield στο γερμανικό Bund και στο -0,3696% με πτώση 4%.

Μία νέα ποσοτική χαλάρωση (QE) στην ευρωζώνη θα ωφελήσει ξεκάθαρα τα ομόλογα της περιφέρειας, και η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στο νέο πιθανό γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, εάν στο επόμενο διάστημα επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch, με την αγορά να αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, και ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,991% νωρίτερα πριν επιστρέψει και πάλι ελαφρώς υψηλότερα του 2%, ενώ αμέσως μετά το “σήμα” που έδωσε ο Ντράγκι για νέο QE σημείωσε νέο ράλι αγγίζοντας το 1,938% με πτώση 3,63%.

Κάτω από το 1% κινείται πλέον η απόδοση του πενταετούς και στο 0,987% με πτώση άνω του 6% και η απόδοση του νέου εφταετούς ομολόγου συνεχίζει και αυτή να καταγράφει νέα χαμηλά, αγγίζοντας το 1,5%.

Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9,5 ετών και στις 231 μ.β. Όπως εκτιμά η Citi τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ και τα αρνητικά επιτόκια στηρίζουν τη μείωση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας.

H Citi σε νέα της έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική πορεία. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλο-επενδυτική στάση. Το ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα πλέον, και ειδικά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η απλή προοπτική ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος την Ελλάδα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη.

Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη γίνει λιγότερο περιοριστική και η πολιτική μείωσης των φόρων που εφαρμόζει η Νεα Δημοκρατία θα ενισχύσει τις προοπτικές της χώρας, προσθέτει. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
ΕΚΤ: Μήνυμα για μείωση των επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).

Ωστόσο, η ΕΚΤ έστειλε σαφές μήνυμα χαλάρωσης της πολιτικής της το επόμενο διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι διατήρησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%, το 0,25% και στο -0,40%, αντιστοίχως.

Όμως, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι «το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςαναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα».

Είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η ΕΚΤ κάνει λόγο για χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων σε ανακοίνωσή της, ενώ οι επενδυτές εκτιμούν ότι η μείωση των επιτοκίων θα αποφασισθεί τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ αναφέρεται την ανάγκη για ιδιαίτερα διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα χαμηλότερα από τον στόχο.

«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας ανάλογα, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο μας με διατηρήσιμο τρόπο», αν οι προοπτικές για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό συνεχίσουν να υστερούν σε σχέση με τον στόχο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσε στις σχετικές επιτροπές του ευρωσυστήματος να εξετάσουν επιλογές μέτρων, μεταξύ των οποίων και τις επιλογές για ένα νέο πιθανό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις: Πόσο κερδίζουν 860.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι από τη μείωση της ΕΑΣ

Οριστική πρέπει να θεωρείται η μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, πέραν του σεναρίου κατάργησης της κράτησης από τις επικουρικές. Το υπουργείο...

POS: Σε μείωση κατά 50% της προμήθειας προχωρούν, εντός του Μαίου, τράπεζες, εκδότες καρτών...

Kατά 50% θα μειωθεί από τον Μάιο το μερίδιο των προμηθειών που λαμβάνουν για συναλλαγές μικρής αξίας από μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα, ψιλικατζίδικα,...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...
Έρευνα MARLAB: Τι πιστεύουν οι Έλληνες και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός λόγω COVID-19;

Τουρισμός: Αύξηση εισπράξεων και ταξιδιωτικής κίνησης στο δίμηνο

Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, κατά το πρώτο δίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 24,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Διαμορφώθηκαν σε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

200 κιλά, 2400 πιάτα: Το βράδυ που άλλαξε για πάντα τα ελληνικά μπουζούκια(βίντεο)

Όταν οι Έλληνες τα έσπαγαν (κυριολεκτικά) στα μπουζούκια Το σπορ έχει γίνει -εκτός από παράνομο-...

Μελέτη αναδεικνύει τα ελληνικά σπίτια ως τα πιο ωραία στον πλανήτη!

Μελέτη αναδεικνύει τα ελληνικά σπίτια -νησιωτικά και μοντέρνα- ως τα πιο ωραία στον πλανήτη! Σε...

Handelsblatt: Γιατί είναι περιζήτητα τα ελληνικά ακίνητα

Στο αυξανόμενο ενδιαφέρον που καταγράφεται στην Ελλάδα για αγορά εξοχικών κατοικιών από ξένους αγοραστές...

Σωστά ελληνικά

Υπάρχουν κάποιες λέξεις και φράσεις που για κάποιο λόγο τις λέμε λάθος. Παρότι το...