Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
27.4 C
Athens

Σπουδαία είδηση: Ξεκινάει η νέα εποχή για τον Προαστιακό της Αθήνας!

Ένα βήμα πριν την “μεταμόρφωση” του βρίσκεται ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας. Τα “αιώνια” έργα για την ηλεκτροκίνηση φαίνεται να έχουν κλειδώσει και όπως όλα δείχνουν το 2017 θα είναι η χρονιά του Προαστιακού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com μέχρι το τέλος της Άνοιξης αναμένεται να ολοκληρωθούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια με ηλεκτροκίνητα τρένα και να ξεκινήσουν κανονικά δρομολόγια, για πρώτη φορά από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας. Να θυμίσουμε πως ένα μήνα πριν έγινε το πρώτο ανεπίσημο δρομολόγιο ηλεκτρικού τρένου από την Αθήνα μέχρι το ΣΚΑ, καθώς είχε ηλεκτροδοτηθεί ο σταθμός για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Την ίδια ώρα τα έργα ηλεκτροκίνησης του αστικού τμήματος του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες έχουν ολοκληρωθεί ενώ συνεχίζονται τα έργα στο τμήμα Αθήνα-Πειραιάς. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ypodomes.com τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι. Με την ολοκλήρωση τους τα ηλεκτρικά τρένα του Προαστιακού θα μπορούν να ξεκινούν τα δρομολόγια τους από τον Πειραιά, στο λιμάνι.

Μέχρι σήμερα το αστικό τμήμα του Προαστιακού από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα και τον ΣΚΑ έχει απογοητευτικά αραιά δρομολόγια με συχνότητα περίπου ένα δρομολόγιο την ώρα ενώ η απουσία ηλεκτροκίνησης δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Ο Προαστιακός της Αθήνας έχει ακόμα το θλιβερό προνόμιο να μην έχει ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος του.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ
Ο Προαστιακός με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να μεταμορφωθεί και να μπορεί να συνεισφέρει στο έργο των συγκοινωνιών της Αθήνας, με πλήρως ηλεκτροκινούμενη κίνηση και νέα δεδομένα.

Ποια είναι αυτά; Πλέον τα ηλεκτροκίνητα τρένα Desiro της Siemens του δρομολογίου προς Κιάτο θα μπορούν να φτάνουν μέχρι το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά χωρίς να χρειάζεται μετεπιβίβαση.

Επίσης με την ηλεκτροκίνηση σε όλο το τμήμα θα μπορούν να υπάρξουν και πάλι απευθείας δρομολόγια από Πειραιά και Αθήνα προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ειδικά για την περίπτωση του Πειραιά θα είναι μεγάλη διευκόλυνση καθώς για πρώτη φορά θα συνδεθεί το μεγάλο λιμάνι της Αττικής με το διεθνές της Αεροδρόμιο χωρίς καμία μετεπιβίβαση.

Αλλάζει σελίδα ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας

Εξίσου σημαντικό θα είναι πως το δρομολόγιο προς Κόρινθο θα μπορέσει να αντικατασταθεί με τα ηλεκτροκίνητα τρένα για πρώτη φορά, ενώ λόγω της ηλεκτροκίνησης θα μπορέσει να δρομολογηθεί και νέα γραμμή προς Θήβα, γραμμή που υπήρχε στα αρχικά σχέδια ανάπτυξης του Προαστιακού της Αθήνας.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Θα μπορέσουν να εξορθολογιστούν τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω του μειωμένου κόστους της ηλεκτροκίνησης, ενώ θα γίνει μεγάλη αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επιβάτες που σήμερα ταλαιπωρούνται λόγω της μετεπιβίβασης που δρα αρνητικά στην χρήση του μέσου.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι πως λόγω της ηλεκτροκίνησης και των εξορθολογισμένων δρομολογίων θα υπάρξει για πρώτη φορά σωστή εκμετάλλευση του αστικού τμήματος του Προαστιακού με περισσότερα και πιο συχνά δρομολόγια, προσελκύοντας πολλούς περισσότερους επιβάτες και δημιουργώντας δύο νέες γραμμές με συχνή κίνηση που θα μπορούν να τροφοδοτούνται από λεωφορεία και τρόλεϊ, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη χρήση οχημάτων.

Στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης στο αστικό τμήμα του Προαστιακού τα δρομολόγια τις ώρες αιχμής είναι ανά 10 λεπτά και τις υπόλοιπες ώρες ανά 15 λεπτά. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας.

Τέλος μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός πως το αστικό δίκτυο του Προαστιακού σχεδόν σε όλο του το μήκος (Πειραιάς-ΣΚΑ-Άγιος Στέφανος και Μαγούλα-Μεταμόρφωση-Αεροδρόμιο) περνά από πυκνοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν μέσο σταθερής τροχιάς και μπορούν να επιτύχουν εμπορικά, για πρώτη φορά στην ιστορία του μέσου.

πηγή: ypodomes

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Όταν ο ουρανός της Τραπεζούντας σκοτείνιασε»: Aνατριχιαστική μαρτυρία για την Γενοκτονία των Ποντίων

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ – Πόνος. Βασανισμός. Θάνατος. Νεκροί. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί. Το πρώτο μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, έτσι όπως ορίστηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα,...

Σαν σήμερα 20 Μαΐου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 325: Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για...

Τέμπη: Τέσσερις εκκρεμότητες από την Εισαγγελία Λάρισας

Οι έρευνες που αφορούν τον καθαρισμό του χώρου, τα αίτια της φωτιάς, τη φόρτωση του εμπορικού τρένου και οι αναλύσεις σε όγκους χωμάτων απομένουν...

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες, αφρικανική σκόνη και βροχές σήμερα

Το «πέπλο» της αφρικανικής σκόνης, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και οι βροχοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα Θαλλελαίος, Θαλής, Λυδία, Λήδα, Λύδα.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά αύξηση προσωρινής σύνταξης και εξίσωση ηλικίας συνταξιοδότησης

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι θα “κατεβάσουν ρολά” αύριο Τρίτη 21 Μαΐου 

Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργία για τις 21 Μαΐου Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση...
πρώτη, Οικουμενική Σύνοδος, Νίκαια,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Μαΐου συνέρχεται η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 325...Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό. Το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Ρωμαίος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ξεκινάει σήμερα το καρναβάλι της Πάτρας!

Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπαίνει και επίσημα από σήμερα η πόλη της Πάτρας. Με «θέμα» την......

Eurobasket 2017: Από το Ελσίνκι ξεκινάει τη μάχη η Εθνική

Από το μακρινό Ελσίνκι θα ξεκινήσει η προσπάθεια της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στην τελική...

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα

Δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει πίσω την απόφασή του για την αναβολή της έναρξης...

Συγκαλείται η νέα Βουλή, με ορκωμοσία των βουλευτών και εκλογή προεδρείου

Σήμερα, Σάββατο, συγκαλείται η νέα Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της...