Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
4.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να καταλάβει τα Ιωάννινα.

Σπουδαίοι Θεσσαλοί της αρχαιότητας

Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας είχε ως συνέπεια την απώλεια πολλών έργων των Ελλήνων.

Ανάμεσά τους πρέπει να υπήρχαν και έργα Θεσσαλών, όπως διαφαίνεται από τις διάσπαρτες πληροφορίες τις οποίες μας παρέχει ο Αθήναιος στους «Δειπνοσοφιστές» του. 

Αυτός, λοιπόν, μνημονεύει τον γραμματικό Μυρτίλο από τη Θεσσαλία και τον Αγαθοκλή τον Ατράκιο, συγγραφέα μιας πραγματείας με θέμα «Αλιευτικά», για τους οποίους όμως δεν γνωρίζουμε περισσότερα.

Μέσα από τα σωζόμενα έργα και τα παραθέματα διάφορων συγγραφέων, σώθηκαν πληροφορίες για 8 αξιόλογους Θεσσαλούς, από τους οποίους οι 7 είναι Λαρισαίοι, καθώς η πόλη ήταν το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο της Θεσσαλίας.

Ένας από αυτούς είναι ο φιλόσοφος Φίλων ο Λαρισαίος, για τον οποίο υπάρχουν αρκετές σελίδες, ειδική μονογραφία στα αγγλικά, αλλά εδώ θα τον παρουσιάσω συνοπτικά.

Οι 8 αξιόλογοι Θεσσαλοί είναι οι εξής:

1) Ο Αναξίλαος ο Λαρισαίος (Αναξιλαΐδης). Ήταν φιλόσοφος της Νέας Πυθαγορικής Σχολής, κατά τον 1ο αι. π.Χ. Το 28 π.Χ. ο αυτοκράτορας Αύγουστος τον απέλασε από την Ιταλία. Συνέγραψε ένα έργο με τίτλο «Περί Φιλοσόφων» καθώς και άλλα έργα, τα οποία δεν σώθηκαν, με ιατρικό και φυσιογνωστικό περιεχόμενο, που χρησίμευσαν ως πηγή στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο για το έργο του.

2) Ο Δαμιανός ο Λαρισαίος. Συγγραφέας του 4ου αι. μ.Χ. Μαθητής του Λαρισαίου μαθηματικού Ηλιόδωρου. Έγραψε ή διασκεύασε ένα έργο σχετικό με θέματα οπτικής.

3) Ο Διοκλής ο Μάγνης (καταγόταν από τη Μαγνησία). Υπήρξε βιογράφος του 1ου αι. π.Χ., ίσως ταυτίζεται με εκείνον στον οποίο ο Μελέαγρος από τα Γάδαρα αφιέρωσε τον «Στέφανον», μία συλλογή με επιγράμματα. Έγραψε ένα δοξογραφικό συνοπτικό έργο με βιογραφίες φιλοσόφων, με τον τίτλο «Επιδρομή των Φιλοσόφων» και επομένως είχε χαρακτήρα συνοπτικού σχεδιαγράμματος. Ο Διογένης Λαέρτιος είχε υπόψη του το έργο αυτό και συχνά χρησιμοποιούσε παραθέματά του. Δυστυχώς, το έργο του Διοκλή δεν σώθηκε, όπως και πολλά άλλα.

4) Ο Ηλιόδωρος ο Λαρισαίος. Μαθηματικός του 4ου αι. μ.Χ. Συγγραφέας ενός έργου, το οποίο ήταν σχετικό με θέματα οπτικής. Το έργο του αυτό το διασκεύασε ο συμπολίτης και μαθητής του Δαμιανός και το εξέδωσε με το όνομα του. Στον Ηλιόδωρο είναι αφιερωμένη η φερώνυμη οδός στην Τρίγωνη Πλατεία.

5) Ο Ιππόδρομος ο Λαρισαίος. Σοφιστής του 2ου/3ου αι. μ.Χ., δάσκαλος στην Αθήνα, για ένα διάστημα, γύρω στο έτος 200. Διεύθυνε δύο φορές τους Πυθικούς αγώνες και ύστερα έζησε πάλι στα κτήματα που είχε κληρονομήσει στη Θεσσαλία. Έγραψε πολυάριθμους διαλόγους πλατωνικού τύπου (Διαλέξεις) και ρητορικές ασκήσεις (Μελέται), αλλά και λυρικά τραγούδια (τους λεγόμενους νόμους). Όλα τα έργα του έχουν χαθεί. Ό,τι γνωρίζουμε το οφείλουμε στις αναφορές του Φιλοστράτου, στο έργο του «Βιογραφίες». Μεταξύ των μαθητών του πιθανόν να συγκαταλέγεται ο Φιλόστρατος και ο Ασπάσιος από τη Ραβένα.

6) Ο Κινέας ο Θεσσαλός. Πολιτικός του 4ου/3ου αι. π.Χ., σύμβουλος του Πύρρου, του βασιλιά της Ηπείρου, ο οποίος και τον έστειλε επανειλημμένα για διαπραγματεύσεις στη Ρώμη. Ασχολήθηκε και με μελέτες στρατιωτικού/πολεμικού περιεχομένου σε επιστημονικό επίπεδο. Μία επιτομή του έργου περιλαμβάνεται στο έργο του Αινεία του Τακτικού. Το έργο του «Ιστορία της Θεσσαλίας», όπως και το έργο του Ριανού του Κρητικού «Θεσσαλικά», έχει χαθεί, στερώντας μας πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή και τον πολιτισμό των Θεσσαλών.

7) Ο Πολύκλειτος ο Λαρισαίος. Ιστορικός των χρόνων του Μ. Αλεξάνδρου, τον οποίο συνόδεψε μάλλον στη μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία. Στο έργο του «Ιστορίαι», συνέγραψε, σε 8 βιβλία, την ιστορία του βασιλιά και της εποχής του. Από το έργο του αυτό, μεταγενέστεροι ιστορικοί άντλησαν πολλές πληροφορίες, κυρίως γεωγραφικού ενδιαφέροντος για την Ανατολή.

8) Ο Φίλων ο Λαρισαίος. Υπήρξε φιλόσοφος του 2ου/1ου αι. π.Χ., Ακαδημικός, μαθητής του Κλειτομάχου, τον οποίο και διαδέχτηκε στη διεύθυνση της Ακαδημίας στην Αθήνα. Το 88 π.Χ. κατέφυγε στη Ρώμη, γνωρίστηκε με τον κύκλο των φιλοσόφων, απέκτησε καλή φήμη και υπήρξε δάσκαλος πολλών Ρωμαίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Κικέρωνας. Θεωρείται ιδρυτής της λεγόμενης τέταρτης Ακαδημίας. Ο Φίλων έθεσε την αρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορία και στην εξέλιξη της Ακαδημίας, καθώς την επανέφερε από την πολεμική εναντίον της Στοάς πίσω πάλι στην πλατωνική έννοια της αλήθειας. Συνέγραψε ένα έργο σχετικό με θέματα γνωσιοθεραπείας, εναντίον του οποίου στράφηκε ο Αντίοχος ο Ασκαλωνίτης, που υπήρξε και ο διάδοχός του στη διεύθυνση της σχολής.

ΒΙΒΛΟΓΡΑΦΙΑ

Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, τ. Α.
Paul Kroh (μετ. Δ. Λυπουρλής – Λ. Τρομάρας, Λεξικό αρχαίων συγγραφέων Ελλήνων και Λατίνων, Θεσσαλονίκη 1996.

Μαρία Βουβούση
Φιλόλογος, Msc: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τoυρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Μsc: Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο αισθαντικός μας μυθιστοριογράφος – Η Ζάκυνθος και ο “Ποπολάρος”

Αν αναζητούσαμε τον πολυγραφότερο Έλληνα πεζογράφο, πολύ εύκολα θα τον βρίσκαμε στην πνευματικά ευγενή φυσιογνωμία του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Είναι ασύλληπτος ο όγκος της πνευματικής...
σαν σήμερα, Αγγελόπουλος, Πρεμιέρα, «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1992... Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
σαν σήμερα, Θεοδωράκης, Ρίτσος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1966...Ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι άρχισε να μελοποιεί εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, με αφορμή τα επεισοδιακά γεγονότα...
σαν σήμερα, σκοτώνεται, τροχαίο, Αλμπέρ Καμί,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1960... Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά...
σαν σήμερα, Πύλος, τάφος, Νηλέα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας...
Πέθανε ο Πιερ Καρντέν

Πέθανε ο Πιερ Καρντέν

Πέθανε ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. O Πιερ Καρντέν, αποτέλεσε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη γαλλική και την παγκόσμια...

Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη, Κώστα Βάρναλη

Παπαδιαμάντης: Ὁ οὐρανὸς ἔβρεχε διαρκῶς λεπτὸν νερόχιονον, ὁ γραῖγος ἀδιάκοπος ἐφύσα καὶ ἦτο ψῦχος καὶ χειμὼν τὰς παραμονὰς τῶν Χριστουγέννων τοῦ ἔτους… Ὁ κυρ-Ἀλέξανδρος εἶχε...

Βρείτε μας

7,712ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Υπήρξε στην αρχαιότητα πυρηνικός πόλεμος;

Στο παρελθόν έχουν γίνει θερμοπυρηνικές εκρήξεις!!! 3.000 χρόνια π.χ. έως και 12.500 χρόνια π.χ.!!! ο...

20 σπουδαίοι παλιοί Έλληνες ηθοποιοί στα νιάτα τους – Σπάνιες φωτογραφίες!

Ανεξάρτητα από το ταλέντο που έχει κάποιος ηθοποιός ή το πόσο εργατικός είναι, πολλές...

Η Βόρεια Ήπειρος στην αρχαιότητα και στην επανάσταση του 1821   

Το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή το συναντάμε από τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού με...

ΚΑΠΑΡΗ: Ο θάμνος με τους θαυματουργούς καρπούς που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα έως σήμερα

Καλοκαίρι χωρίς χωριάτικη σαλάτα γίνεται; Μάλλον όχι. Κι αυτός ο μικρός πράσινος καρπός που...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή