Η ΕΚΤ επικύρωσε τη μετατροπή Cocos (μετατρέψιμες ομολογίες) σε κοινές μετοχές Πειραιώς και πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 61,34% της τράπεζας, από 26% που είναι σήμερα.
Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είπε «όχι» –κάτι που ήταν αναμενόμενο– στο… αίτημα της Πειραιώς για πληρωμή σε μετρητά ύψους 165 εκατ. ευρώ του ετήσιου τοκομεριδίου των Cocos προς το Ταμείο που ήταν πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020….Ετσι, τα Cocos μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές, όπως προβλέπουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Η τιμή μετατροπής είναι 6 ευρώ/μετοχή, όταν η τρέχουσα αξία της μετοχής είναι 1,08 ευρώ.
Το ΤΧΣ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της τράπεζας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Πάντως στο αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι το Ταμείο σκοπεύει να μειώσει μελλοντικά το ποσοστό του σε «a non-blocking minority», δηλαδή σε μια μειοψηφία που δεν μπορεί να μπλοκάρει κρίσιμες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.
Το ΤΧΣ τονίζει ότι στο πλαίσιο της αποστολής του για τη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος θα στηρίξει την τράπεζα στην προσπάθεια ενίσχυσης τους ισολογισμού, την απομείωση των NPEs, την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας.
H γνωστοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ για τη μη πληρωμή των Cocos έγινε λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων με την Πειραιώς να καταγράφει κέρδη προ φόρων 229 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των προβλέψεων για ζημιές λόγω Covid-19, οι οποίες αν συμπεριληφθούν το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο κατά 133 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε αναλυτές για τα αποτελέσματα του 9μήνου, υπογράμμισε ότι τα κεφάλαια θα βελτιωθούν περαιτέρω μέσω των εν εξελίξει ενεργειών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό νέων προβληματικών δανείων, ο κ. Μεγάλου εκτιμά ότι λόγω κρίσης θα «κοκκινίσουν» δάνεια κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 25% του moratorium που διαμορφώθηκε σε περίπου 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά), στα τέλη Σεπτεμβρίου…