Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Στα δύο «σπάνε» τα μεγάλα εκλογικά τμήματα άνω των 300 εγγεγραμμένων

Στην διχοτόμηση των μεγάλων εκλογικών τμημάτων της χώρας προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χωρίς να υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου έρχεται να συμπληρώσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας όπως η αύξηση κατά 30% της εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων και τον διορισμού και δεύτερου ατόμου ως γραμματειακή του υποστήριξη. Τα μέτρα αυτά θεωρούνται αναγκαία από το υπουργείο Εσωτερικών καθώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις προβλέπεται σταυροδοσία η οποία δυσχεραίνει το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων.

Η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για τον τρόπο κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων στις Εκλογές του Μαΐου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 1366/19.4.2019). Να σημειωθεί ότι η Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του αρ.118 του ν.4604/2019 με το οποίο προσφάτως δόθηκε στον ΥΠΕΣ η σχετική δυνατότητα.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου και τις τυχόν επαναληπτικές της 2ας Ιουνίου θα ισχύσουν τα κάτωθι:

1) Τα εκλογικά τμήματα αριθμούνται συνεχόμενα, ξεκινώντας από τον αριθμό “1”.

2) Για αριθμό εγγεγραμμένων ΑΝΩ ΤΩΝ 300, συστήνονται ΖΕΥΓΗ εκλογικών τμημάτων, ΔΙΑΚΡΙΤΑ σε Α και Β. Η αρίθμηση κάθε ζεύγους είναι κοινή. (Δηλαδή, εάν το τμήμα 87 έχει περισσότερους από 300 ψηφοφόρους, δημιουργούνται το 87Α και το 87Β)

3) Η ψηφοφορία για τις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ και τις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ εκλογές θα διεξαχθεί στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση “Α”.

4) Η ψηφοφορία για τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ και τις ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ εκλογές, θα διεξαχθεί στα εκλογικά τμήματα με τη διάκριση “Β”.

5) Τα κατά τα ανωτέρω διακριτά “Α” και “Β” εκλογικά τμήματα στεγάζονται στο ίδιο εκλογικό κατάστημα και ΣΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ώστε να προκύπτει και χωροταξικά η αλληλουχία τους (δηλαδή, ψηφοφόρος του 87Α και 87Β πρέπει να τα βρει στο ίδιο σχολείο και μάλιστα σε διπλανές αίθουσες του σχολείου αυτού)

6) Σε κάθε ένα εκ των κατά τα ανωτέρω διακριτών “Α” και “Β” εκλογικών τμημάτων χορηγείται από ένα αντίγραφο του ίδιου εκλογικού καταλόγου.

7) Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κάθε εκλογέα ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία στα ανωτέρω “Α” και “Β” τμήματα.

8) Στις Εφορευτικές Επιτροπές των εκλογικών τμημάτων της ανωτέρω περίπτωσης Α2, τα οποία θα συγκροτηθούν στην Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ και στην Περιφερειακή Ενότητα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα οριστούν ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ για την υποστήριξη του έργου των Εφορευτικών Επιτροπών τους.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ :

1) Οι Ευρωεκλογές, οι Περιφερειακές, οι Δημοτικές και οι Κοινοτικές εκλογές θα διεξαχθούν ΣΕ ΕΝΑ εκλογικό τμήμα, χωρίς εφαρμογή της διάκρισης της ανωτέρω περ.Α2, με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές, τους ίδιους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής, καθώς και τους ίδιους Εφόρους αντιπροσώπων, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των εγγεγραμμένων ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ 300.

2) Ομοίως, θα διεξαχθούν ΣΕ ΕΝΑ εκλογικό τμήμα, χωρίς εφαρμογή της διάκρισης της ανωτέρω περ.Α2, με τις ίδιες Εφορευτικές Επιτροπές, τους ίδιους Αντιπροσώπους της Δικαστικής Αρχής, καθώς και τους ίδιους Εφόρους αντιπροσώπων, οι Ευρωεκλογές, οι Περιφερειακές και οι Δημοτικές εκλογές στους Δήμους όπου δεν αναδεικνύονται Συμβούλια ή Πρόεδροι Κοινότητας, δηλαδή ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.

3) Στις Εφορευτικές Επιτροπές των τμημάτων των ανωτέρω περ.Β1 και Β2, θα οριστούν ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, για την υποστήριξη του έργου τους.

Οι προαναφερθείσες Α2, Β1 και Β2 περιπτώσεις δύνανται να τροποποιούνται, με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, όταν συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Περιφερειάρχη ΑΤΤΙΚΗΣ ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί δήμαρχοι έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις επικείμενες εκλογές επισημαίνοντας ότι τα διπλά εκλογικά τμήματα θα ενισχύσουν την αποχή καθώς αρκετός κόσμος δεν θα έχει την διάθεση ή την δύναμη να περιμένει σε δύο ουρές για να ψηφίσει.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Όχι στις ψήφους των Σπαρτιατών – Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε...

Ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό χαρακτήρισε το περιστατικό βίας που συνέβη στη Βουλή την Τετάρτη ο πρωθυπουργός. “Ανατριχιαστικό γιατί δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται...

Κασσελάκης: Ζήτησε τη διαγραφή – Θεοδωρικάκος: “Ας κοιτάξει τον καθρέφτη για να δει το...

Την διαγραφή του βουλευτή της Ν.Δ Τάκη Θεοδωρικάκου ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή δήλωση του πως η Ν.Δ διεκδικεί τις ψήφους όλων των...

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για...

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με...

Το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Κατατέθηκε σήμερα, 20 Απριλίου 2024, στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το Υπόμνημα της...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και Θράκη

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της...